StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: AUDICIJA ZA "GENERALA"

Spremni smo glumiti besplatno, samo da smo u filmu o Gotovini!

Piše I.N.
10. veljače 2017. - 18:55
gotovina1

Najstarijem je osamdeset i četiri, a najmlađem svega 18 mjeseci. I svi oni žele biti statisti u igranom filmu o životu generala Ante Gotovine. Za nepuna tri dana audicije za film i televizijsku seriju "General" održane u Zadru, za traženih 300 statista prijavilo se dvostruko više ljudi! Djedovi s unukama, majke s kćerkama, braća, očevi i snovi, branitelji, veterani, ratni invalidi, tinejdžerice, studenti, amaterski glumici, televizijski voditelji, pobjednici Big Brothera, učenice i školski ravnatelji. Nema tko nije došao na drugi kat Osnovne škole Šime Budinića i ispunio upitnik za statiranje u novom filmskom projektu poznatog hrvatskog redatelja Antuna Vrdoljaka, koji nastaje u produkciji Hrvatske radiotelevizije i Kiklop produkcije iz Zagreba. Samo nema – političara.

- Istina, najstariji nam je došao čovjek 1933. godište, a najmlađa jedna beba, s dudom u ustima, od nepune godine i pol dana. Došla je s majkom. Nama trebaju baš takvi likovi, da bude što vjernije ratnim epizodama s izbjeglicama – kažu nam dvije gospođe iz casting agencije "Serena", koje od utorka navečer do četvrtka poslijepodne neumorno bilježe i fotografiraju zadarske kandidate za statiste. Već prvog dana, kad se za manje od sat vremena prijavilo više od 70 osoba, znale su da neće biti problem ispuniti zadarsku kvotu od 300-tinjak statista, ali opet, ovakav odziv sve ih je iznenadio. Poglavito što većinu kandidata uopće ne interesira honorar. Žele volontirati, samo da nastupe u filmu, da budu uključeni u nastanak filma koji će, vjeruju, konačno prikazati istinu o Domovinskom ratu kroz biografsku priču najpoznatijeg junaka Domovinskog rata, generala Ante Gotovine.

Više nego zadovoljni

Prije Zadra audicija za statiste održana je u Gospiću, gdje se prijavilo oko 60 kandidata, a sljedeći castinzi održat će se u Kninu i Splitu. U Kninu će se za potrebe scena iz "Oluje" tražiti oko 500 statista, a u Splitu oko 200. Zadnji castinzi održat će se u Slavoniji početkom lipnja.

- Odazivom smo više nego zadovoljni – veli nam Josip Adžić, predsjednik Udruge veterana vojne policije Zadarske županije. On i njegovi ratni drugovi od prvog su dana stali na raspolaganje redatelju Vrdoljaku i filmskoj produkciji, pa je trodnevna potraga za statistima u Zadru prošla u najboljem redu.

- Odazvale su se gotovo sve veteranske i braniteljske udruge s našeg područja. Od naših veterana iz policije, do 4. brigade, Udruge žena iz Domovinskog rata, pripadnika Specijalne policije "Poskoci", 112. brigade, Udruge oboljelih od PTSP-a, zatim Otočki bataljun, "Termiti", invalidi Domovinskog rata, te brojne veteranske udruge iz drugih dijelova Hrvatske koje su zbog želje da nastupe u filmu došle u Zadar. Među njima su pripadnici 3. gardijske brigade iz Slavonskog Broda, ali došli su i naši prijatelji iz Rijeke, Zagreba, Šibenika, Ogulina... - nabraja Adžić.

Dovodi nas do trojice veterana 3. bojne 3. gardijske brigade, poznate pod ratnim nazivom Kobre. Luka Milobar (56), zvani Fafal, je iz Slavonskog Broda, kao i Goran Župan (51), dok je Mato Ilišević (60), zvani Arkan, rodom iz Županje. Nekadašnji suborci u "Kobrama" danas žive u Karinu Gornjem kod Obrovca i ni po koju cijenu nisu htjeli propustiti priliku da se još jednom, kako kažu, vrate u ratne dane.

- Sudjelovao sam u akciji "Maslenica", a generala Gotovinu sam upoznao u Kninu i Vukovaru. Došao sam ovdje jer bih htio još jednom proživjeti taj rat. To me još uvijek drži. Nije mi do zarade, nego da sve to još jednom prođe – iskreno priča Luka Milobar, a klimanjem glavom njegove riječi potvrđuje Goran Župan.

Kažu da su spremni za svaku ulogu, pa i pripadnika neprijateljske vojske.

- Četnike? - rastvori oči Mato Ilišević. - Nemojte, vidite da smo mi ćosavi, jedino što pustim, pustim "bobanicu" – kaže u šali.

Gluma je gluma

Naime, među pitanjima u upitniku za statiste stoji i upit: "Bi li vam bio problem statirati kao pripadnik neprijateljske vojske? Da ili NE". Tko zaokruži DA, navodno ima veće šanse za nastup u filmu, a takvih se na zadarskoj audiciji tražilo dvadesetak. Koliko ih je pristalo i na tu rolu, nismo uspjeli doznati, ali je svih dana audicije oko uloge "četnika" među bivšim braniteljima kružila zafrkancija, iako su neki od njih pristali i na tu mogućnost. "Gluma je gluma, a bradu će nam ionako zalijepiti" znali su se međusobno šaliti.

U prvoj klupi školske učionice upitnik za statiste pažljivo ispunjavaju i dvije umirovljenice, B.N. (70) i S.M. (71).

- A zašto smo došle? Imamo puno vrimena, a malo novca – smiju se kao šiparice, pa se onda malo uozbilje.

- Bila bi nam čast da upadnemo u ekipu za film. Traže se i starije osobe, a mi možemo biti mame, bake, izbjeglice ili žene u skloništu – dodaju.

Franko Krizman (60), zvani Joja, do prošle godine je bio aktivni policajac. Domovinski rat je proveo u istoj uniformi, a na casting je stigao s prelijepom 8-godišnjom unukom Dorom. I on i ona nadaju se da će biti pozvani na snimanje. Ona zbog svoje ljepote, a on zbog markantnog crnog brka po kojem ga, kažu, svi u Zadru poznaju.

- Rat sam proveo na zadarskom području, od Zadra do Srba. Imao sam samo jednom priliku upoznati generala Gotovinu, bilo je to 1993. u Sukošanu, ali bolje da ti sad to ne pričam... Prijavio sam se da se još jednom prisjetim tih dana – veli Joja.

Tu su i dvojica braće, stariji Mate (22) i mlađi Donat (12). Došli su na audiciju na prijedlog roditelja i iz znatiželje, jer nikada nešto slično nisu radili. Otac im je bio sudionik Domovinskog rata, na što su iznimno ponosni, a sada im se snimanje filma o tome čini kao dobra zabava. Osim toga, kaže Mate, Donat je talentiran i već je nastupao u predstavama u svojoj školi Šimuna Kožičića Benje.

- Tko zna, možda ga sada i zapaze – dobacuje Mate.

Od sugovornika do sugovornika, učionica se samo puni. Kao na kolodvoru. Neprestano netko dolazi, mladi, stari, lijepe djevojke i zgodni mladić, umirovljenici i djeca. Nakon provedenih audicija asistenti redatelja će na koncu odabrati kandidate za snimanje. Za cjelovečernji film od neka dva sata i osam televizijskih epizoda od po 50 minuta.

Kako god završilo, koliko god ih na kraju ostalo, "General" sigurno neće ostati bez svoje vojske.

 

Spominjala se i Penelope Cruz
Već se odavna zna da će njega u filmu utjeloviti naš proslavljeni hollywoodski glumac i Vrdoljakov zet Goran Višnjić, dok će generalov lik iz mladosti interpretirati 26-godišnji dubrovački glumac Nikola Baće. Tko će Gotovinu glumiti kao petogodišnjaka, još nije poznato. Novinarku Vesnu Karuzu, s kojom je Gotovina tijekom rata dobio kćerku Anu, igrat će Nataša Janjić, a u ostalim ulogama spominju se zvučna imena hrvatskog filma kao što su Tarik Filipović u ulozi admirala Davora Domazeta Loše, Boris Svrtan kao general Ante Roso, potom Rene Bitorajac, Mustafa Nadarević, Goran Navojec, Goran Bogdan, Ivo Gregurević, Borko Perić te, najvjerojatnije, Zrinka Cvitešić koja bi trebala igrati Gotovininu suprugu Dunju. Pronio se bio glas kako će prvu generalovu suprugu, Kolumbijku Ximenu igrati Penelope Cruz, ali se zbog njezinih visokih financijskih zahtjeva od toga na koncu odustalo. U svakom slučaju, "General" će okupiti desetke domaćih glumačkih imena, a filmom će prodefilirati i više od 2000 statista. Početak snimanja zakazan je 20. veljače u Gospiću, a snimanje bi trebalo potrajati do kraja lipnja. Na zadarskom području snimanje će trajati od 15. do 31. ožujka, a kao lokacije se spominju Velebit, Mali Alan, Šepurine, Sveti Rok i Zadar. Nakon toga snimanje se seli u Knin, na Dinaru, Livanjsko polje i Slavoniju.

 

Film će pomoći braniteljima
Među potencijalnim kandidatima upoznali smo i 54-godišnju Milicu Josić, rodom iz Zagreba, kojoj je suprug bio sudionik Domovinskog rata.
- Pratim medije i ono što se piše o braniteljima, Domovinskom ratu, pa i sada o snimanju ovog filma. Nadam se da će i ovaj projekt pomoći da se branitelji izmaknu s margina ovoga društva, da im se vrati dostojanstvo koje su zaslužili. O tim ljudima najviše govore ili pišu oni koji uopće nisu bili u ratu, koji ga nisu doživjeli iz prve ruke, nego preko razglednica. Branitelje treba dobro upoznati da bi se o tim ljudima pisalo i govorilo. Uloga u filmu mi nije bitna, zdrava sam i vješta, mogu se prilagoditi raznim uvjetima. Želim samo dati obol junacima jednog vremena i jednom od najvećih junaka Domovinskog rata koji je nakon rata prošao nešto što nije zaslužio. Tu sam njemu i njima u čast.

 

 

03. svibanj 2024 22:36