StoryEditor
4 kantunaGORKO ISKUSTVO ZADARSKIH STUDENATA

Sramite se! Kako ste mogli 22 putnika s kupljenim kartama i rezervacijom ostaviti na autobusnom kolodvoru u Splitu!?

Piše Irena Sarić
24. travnja 2019. - 21:45
kolodvor_guzva1-120818

Na Uskrsni ponedjeljak, navečer oko 20 sati, na Autobusnom kolodvoru u Splitu događala se prava drama: više od 20 ljudi, mahom studenata i stranih turista, pokušavalo je ući u autobus koji je polazio za Zadar i za koji su imali uredno kupljene karte i rezervacije. Međutim, vozač Autoherca iz Metkovića, odnosno Autopoduzeća Z koje s njime radi u kooperaciji, to im nije dopuštao tvrdeći da je autobus već pun i da slobodnih sjedala nema!

Očajni putnici, među kojima se našla i jedna strana turistkinja koja se u panici rasplakala jer nije shvaćala zašto ne može ući u autobus za koji ima kupljenu kartu, uzalud su molili vozača da ih pusti unutra, ali on je bio nepokolebljiv.

Našoj redakciji javilo se nekoliko putnika koji su u ponedjeljak navečer ostali na kolodvoru bez prijevoza, prepušteni sami sebi.

- Javljam se zbog groznog iskustva kojeg sam doživio na splitskom kolodvoru... - ozlojeđeno kaže zadarski student koji moli da se ovaj problem iznese u javnost, s obzirom na to da ovo nije prvi put, o čemu on kao tjedni korisnik kolodvorskih usluga može posvjedočiti.

- Kao i svakog vikenda odlučio sam se u ponedjeljak navečer vratiti svojim studentskim obavezama u Zadru. Ni na kraj pameti mi nije bilo da ću uz ostalih 22 putnika koji su sa mnom dijelili sudbinu morati moliti pred autobusom da me se pusti unutra dok u ruci držim kartu kupljenu par dana prije - kaže.

Objašnjenje kojim je vozač autobusa kao Pilat oprao svoje ruke, zatvorio vrata i krenuo za Zadar bilo je da je kolodvor prodao 22 karte više od dogovorenih 16 i da on tu "više ništa ne može napraviti".

- Nakon što su se vrata autobusa zatvorila, zbunjeni i ljutiti otišli smo na šalter za informacije, gdje nam je predloženo najjednostavnije rješenje; idite sljedećim busom, koji je bio sljedećeg jutra, gotovo 12 sati nakon - dodaje student.

Iako je povrat novca uredno izvršen za sve neiskorištene karte, to nije riješilo problem studenata, radnika i turista koji su bezuspješno pokušavali uhvatiti let iz Zadra za povratak kući. Novog autobusa za Zadar jednostavno nije bilo.

O istoj situaciji svjedoči nam još jedna zadarska studentica.
- Nije prvi put da mi se ovakva stvar dogodila. Baš na relaciji Split - Zadar prošlog sam Božića stajala na nogama u busu s još 10-ak ljudi jer web prodaja i prodaja na kolodvoru nisu bile usklađene. Tog puta smo imali sreće pa smo barem stigli do Zadra u dogovoreno vrijeme, ali ovaj put vozač zbog straha od policije u autobus nije htio pustiti nijednu osobu više, što me dovodi do pitanja koliko često se to njima događa - pita se studentica čiji je odmor doma potrajao neočekivanih 12 sati duže.

Potaknuti ovim pričama stupili smo u kontakt s većinskim vlasnikom Autobusnog kolodvora Split, Matom Jujnovićem, koji nam je pokušao objasniti nastalu situaciju.

Prema njegovim riječima, ovakve situacije već su se događale na kolodvoru, ali nikada u ovolikim razmjerima i nikada s ovoliko oštećenih.
- Bilo je sličnih problema kada su autoprijevoznici započeli suradnju s poznatom prodajnom online agencijom "FlixBus", ali to se do sada uhodalo. Za ovaj slučaj odgovornost bi trebao preuzeti samo i jedino spomenuti autoprijevoznik. Mi kao posrednici za njih vršimo alotmansku prodaju, odnosno imamo određeni broj karata koji se odnose samo na krajnju destinaciju, u ovom slučaju Osijek. Sve ostale karte za međudestinacije kolodvor prodaje samo prema uputama vozača autobusa, koji je dužan javiti koliko je slobodnih mjesta ostalo prilikom polaska.

Takvu informaciju kolodvor je trebao dobiti najkasnije do 18 sat i u tom slučaju prodaja karata bi automatski bila zaustavljena. Nažalost, došlo je do propusta u komunikaciji s prijevoznikom na koju mi nismo mogli utjecati ili predvidjeti, a zakonski smo dužni bilo kojem prijevozniku omogućiti naše usluge. Nastalu situaciju smo pokušali riješiti kako smo mogli, s onim što je u našoj moći.

Ipak, stres kojem su bili izloženi putnici, ali i naši djelatnici koji nemaju privilegije odlaska s kolodvora u slučaju nastalih problema, za razliku od vozača spomenutog prijevoznika, i stoički su podnijeli verbalne napade opravdano frustriranih putnika, ne možemo otkloniti - rekao nam je Jujnović.

Predstavnici Autoherca nisu bili previše raspoloženi za razgovor. Uz nekoliko poziva upućenih njihovoj upravi uspjeli smo doznati da prigovori putnika do njih nisu došli te da nisu upoznati s nastalom situacijom, ali kao odgovorne naveli su FlixBus, online prodajnu agenciju, koja navodno zakupljuje sva njihova mjesta.

Međutim, iz razgovora s djelatnikom FlixBusa doznajemo kako ta linija uopće nije njihova, odnosno, FlixBus ne prodaje svoju uslugu spomenutom prijevozniku ni njegovom kooperantu na ovoj liniji!

Na kraju se, po običaju, sve svelo na prebacivanje loptice s jedne adrese na drugu, a glavna pitanja i dalje su ostala neodgovorena. Tko je odgovoran za nastalu situaciju? Hoće li se, točnije, kada ovo ponoviti? Koliko studenata će propustiti predavanja, a koliko turista plaćene letove zbog neodgovornosti i neorganiziranosti jednog tako velikog sustava koji čini osnovu turističke i općenito prometne infrastrukture Splita, drugog grada u državi.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 20:33