StoryEditorOCM
4 kantunaMIČEMO KAZALJKE

Sretno vam bilo ljetno vrijeme! Nitko ne zna do kad će trajati ovo tramakavanje, pogotovo ne EU na čelu s najlošijom poslijeratnom ministricom u povijesti Njemačke

Piše Ivo Bonković/SD
27. ožujka 2021. - 20:49

Eto ga, konačno. Najljepši dan u godini, ili noć, svejedno. Noć u kojoj se gasi tama i počinje proljeće. Micanjem ure (u nedjelju ujutro s 2 na 3 sata) sve se mijenja. Iziđete s posla – dan, večerate, a ono još uvijek dan. I iziđete vani po danu...

Pomicanjem tog sata zaboravljamo na grozne mjesece koje je obilježila studen i strašna bura. Da, postoje navodno buroljupci koji uživaju kad ta bura puše, ali na način da se zatvore doma, pokriju s osam deka, upale sve grijalice i klime. I ne izlaze vani. E pa, gotovo je s tim "guštima".

Naravno, ima i onih koji grintaju da ovo ljetno vrijeme nije pravo vrijeme. I je, u pravu su. Ono prirodno je zapravo zimsko vrijeme kad je u podne sunce tamo gdje u podne i treba biti, i ovo dvokratno pomicanje u godinu dana je potpuno suludo i nepotrebno, i zapravo štetno za zdravlje. I beskorisno. Iako namjere nisu bile loše.

U vrijeme kada se uvodilo zimsko/ljetno vrijeme, pretpostavljalo se da će se time ostvariti velike uštede, prvenstveno u potrošnji energije. Od toga nije bilo ništa. U vrijeme kada se uvodilo ljetno/zimsko vrijeme, i stil života bio je sasvim drukčiji od današnjega. Kad su se radni ljudi dizali u 5 da bi u 6 sati bili u tvornici i održavali upaljene visoke peći, puno je značilo je li im u 6 ujutro još uvijek mrak ili se pojavljuje svjetlost na istoku. Sada su ta vremena izbrisana, ne postoje, radno vrijeme je od 7, 8, nekima i kasnije.

Sve se promijenilo

U naprednijim državama i početak škole je pomaknut s 8 na 9 sati, jer se i životni ritam današnjih školaraca ni u čemu ne može poistovjetiti s onim što ga mi, današnji starci, pamtimo.

Bila su to vremena kad smo s nestrpljenjem čekali crtić u 19.15 na jedinom programu Radio-televizije Zagreb, i bili ljuti ako nisu bili Tom i Jerry nego nekakvi "žnj" uratci, a kad bi se okrenula zemaljska balota kojom se odjavljivao Dnevnik RTZ-a u 20 sati, mi klinci bi se već pripremali za spavanjac, pranje zubi, spremanje knjiga u torbu, zadnji domaći rad... i ujutro odmorni put škole. Tko će današnjem klincu reći da na poluvremenu Lige prvaka ode u krevet i ne gleda Barcu i Messija do kraja jer se ujutro mora dignuti za školu? Ma sve se to promijenilo. Samo se vrti ura kao da se ništa promijenilo nije.

image
Ima i onih koji grintaju da ovo ljetno vrijeme nije pravo vrijeme
 
Khaled Desouki/AFP

Dakle, ta ura svjetla više ujutro danas više nema smisla niti je ikome potrebna, i zato je primjerenije ljudskim potrebama ovo ljetno doba. Ali tko će donijeti odluku? Europska unija? Ma ona se jadna poljuljala na prvu ozbiljnu krizu (imigranti), a na drugu se (korona i cijepljenje) potpuno urušila. I sad će oni voditi računa o ljetno/zimskom vremenu? I to dok je na čelu dama koja se pokazala najlošijom poslijeratnom ministricom u povijesti Njemačke, pa ju je Merkel uhljebila u Bruxelles, samo da joj ne radi štetu kod kuće. A ništa, idemo i dalje po starome.

U svakom slučaju – sretno vam bilo ljetno vrijeme. Još da se riješit korone. I da Hajduk bude prvak. I da se izgradi po jedan most za svaki otok. I da...

image
A ima i onih koji jedva čekaju da ljetni dan bude duži...
 
Srđan Vrančić/Cropix
06. svibanj 2024 15:04