StoryEditorOCM
4 kantunaDOBRA VIJEST

Stalni sezonci dobit će korona potpore i za lipanj. U Zadarskoj županiji prošle godine 50 je poslodavaca koristilo tu mjeru i to za 400 radnika

Piše AVŠ
8. lipnja 2021. - 20:49

Na Zavodu za zapošljavanje ovog trenutka u Zadarskoj županiji aktivno je 198 oglasa za posao u turističkom sektoru.

Od Biograda preko Zadra i Petrčana do Vira, najviše se traže kuhari, konobari i pomoćno osoblje u ugostiteljstvu. Međutim, dio poslodavaca, pogotovo većih hotelskih kuća, problem radnika već je riješio angažiranjem stalnih sezonaca. Upravo za tu kategoriju radnika i njihove poslodavce stigla je odlična vijest sa Zavoda za zapošljavanje. Iako se mislilo kako se njihove potpore neće isplaćivati nakon svibnja, područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objavili su da kako svi poslodavci koji su izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 31. siječnja ove godine mogu koristiti mjeru potpore za lipanj i to za radnike zaposlene najkasnije do 31. svibnja 2021. godine.

U Zadarskoj županiji tijekom prošle godine 50 je poslodavaca koristilo mjeru stalni sezonac i to za 400 radnika. Prema tom statusu, radniku se isplaćuje novčana pomoć za najviše 6 mjeseci produženog mirovinskog osiguranja u iznosu koji se utvrđuje na temelju izračuna novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti, a najviše u visini 70% iznosa prosječne plaće isplaćene u gospodarstvu RH za prvih 90 dana, a 35% za preostalo razdoblje. Za tih prvih 90 dana, radnicu su najčešće primali novčanu pomoć u iznosu od 2.500 do 3.500 kuna.

Ta se praksa sada nastavlja pod uvjetom da poslodavci dokažu kako su u vrijeme korona krize, u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna prošle godine godine, imali pad prihoda u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Pad prihoda dokazuje se predajom PDV obrasca za spomenute mjesece. Zahtjevi za potporu za lipanj primati od 24. lipnja do 23. srpnja ove godine i to putem on line aplikacije.

20. travanj 2024 14:31