StoryEditorOCM
4 kantunaUZBUNA U KOŽINU

Stanari Galićevih zgrada: „Godinama garaže nelegalno pretvaraju u apartmane i primaju turiste, pa nema parkirnih mjesta, septičke se prebrzo pune...”

Piše P.O.
16. kolovoza 2020. - 15:04

Još od 2012. godine većina stanara Ulice Put Sv. Bartula, u mjestu Kožino primorje, buni se i šalje prijave građevinskoj inspekciji u Zadru jer su neki njihovi susjedi svoje garaže ilegalno preuredili u apartmane bez suglasnosti ostalih suvlasnika. Sada su se obratili i medijima, jer nemaju nikakvih saznanja da su „nadležne institucije” reagirale.

Dostavili su nam i mail kojeg su poslali građevinskoj inspekciji upozoravajući na nered u „Galićevim žutim zgradama”.

image
Snimio čitatelj

-Garaže su ilegalno pretvorene u apartmane. Izgrađeno je ukupno 10 zgrada koje svaka ima po 6 apartmana i dvije garaže u prizemlju na koja su montirana rolo vrata. Većina ljudi je te garaže preuredila u apartmane, dakle u stambeni prostor bez ikakvog pitanja sustanara. Na koji način su uveli priključke za struju i vodu to nitko ne zna i ne može objasniti, stoji u tome mailu.

-Sada se javljaju problemi s parkirnim mjestima jer dolazi do svađa svaka zgrada ima dva apartmana više ili ukupno 20 više nego što ih je projektirano. Nije samo problem u parkirnim mjestima već se javljaju problemi i sa septičkim jamama koje se naglo pune i fekalije ispuštaju u more, naročito prve dvije zgrade do mora, pišu stanari „Galićevih zgrada” uvjereni da za brojne prenamjene garaža od 2011. godine nije plaćen ni komunalni doprinos.

image
Snimio čitatelj

Stanari imaju i „mali alibi” za inspektore koji su eventualno izašli na teren: rolo vrata na garažama su spuštena, pa se ni po čemu ne može zaključiti da se u njoj „krije" stambeni prostor.

-Mi vlasnici apartmana smo zakinuti i prevareni od strane naših sustanara koji su ilegalno preuredili garaže u apartmane jer je narušena prvobitna funkcija zgrada, ne plaća se trošak odvoza smeća za 20-tak „garaža", plaćaju se manji komunalni i vodni doprinosi, plaća se manji ili nikakav porez na kuće za odmor. Također te „garaže" se iznajmljuju turistima jer vidimo da se ispred njih stalno izmjenjuju strane registracije, zaključuju stanari podsjećajući da se radi o zgradama koje su zbog nezakonitosti svojedobno, rušene pa opet građene.

-Nije nam jasno zašto se onda zakon poštivao, a sada ga se izigrava, pitaju se stanari.

Bez odgovora gradske uprave

Za svaku prenamjenu garažnog u stambeni prostor, pa i prenamjenu u apartmane, suglasnost daje Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo. Zato smo od zadarske gradske uprave zatražili podatke o broju suglasnosti za prenamjene prostora u Ulici Put Sv. Bartula, ali do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Objavit ćemo ga čim ga dobijemo.

18. travanj 2024 22:20