StoryEditorOCM
4 kantunaPREOKRET ZA SEZONU

Stanari s Voštarnice poslali dopis Gradu Zadru: evo što im pišu i kakvo rješenje predlažu za parkiranje na trgu pred bivšim hotelom "Iž"

Piše Predrag Opačić
12. lipnja 2023. - 22:05

U ukletom trokutu „investitori-Grad-građani” u kojemu netko u pravilu ostane uskraćen (obično to budu građani kao posljednji u hranidbenom lancu), zagubljeni su brojni zadarski projekti. Konačno, sve upućuje da bi se ubrzo mogao dogoditi i primjer u kojemu bi sve tri strane na kraju mogle biti zadovoljne jer im se interesi podudaraju i svi su spremni za dogovor.

Još je zanimljivije što se suglasnost događa oko rak rane zvane parkirna mjesta. I to na katastrofalno opterećenoj Voštarnici.

Stanari višestambenih zgrada u okruženju nekadašnjeg Hotela Iž uputili su dopis gradskoj upravi naslovljen na upravne odjele za komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i graditeljstvo, gospodarenje gradskom imovinom, za financije, te upravnom odjelu za EU fondove tražeći rješenje njima „nerješivog, ali životno važnog problema” zvanog nedostatak parkirnih mjesta. Za svoj suživot s hotelom i odnos s vlasnikom, stanari kažu da je na zavidnom nivou od početka projekta i da sve probleme komuniciraju s vlasnikom jer su svjesni da moraju pronaći kompromis u priči u kojoj je i Grad Zadar jedna od strana.

Podsjetimo: komunalni redari su postavili kamene čunjeve na trgu ispred bivšeg hotela Iž koji sprečavaju parkiranje automobila na toj javnoj površini i to nakon što je na Gradskom vijeću Daniel Radeta iz SDP-a ukazao na činjenicu da se trg ispred novootvorenog hotela Amare, zahvaljujući izgrađenoj rampi, pretvorio u parkiralište, nazvavši to okupacijom javnog prostora.

Međutim, sada stanari upozoravaju da brojni Zadrani koriste parkirna mjesta na Voštarnici čime im onemogućavaju normalnu prometnu komunikaciju, odvoz djece do škole, odlazak na posao ili trgovinu postaju im avantura jer po povratku – nema slobodnog parkirnog mjesta.

image
Zadarski.hr

- Problem se dodatno pogoršao jer je u kvartu otvoren hotel koji također nema riješeno parkiralište, upozoravaju stanari ulica Put Murata, bana Jelačića i Tuđmanove i od Grada traže da im olakša život. A znaju i kako.

- Želimo da nam Grad izađe u susret i područje ispred hotela Amare, koji neki zovu i trgom, za ovu sezonu da u korištenje hotelu za parking gostiju hotela (za što je, kako nam je rečeno, hotel već predao zahtjev Gradu) jer druge alternative nemamo. Ukoliko vi to ne dopustite, gosti hotela će se parkirati na mjesta oko hotela i time nama oduzeti 40-50 parkirnih mjesta, što je za nas apsolutno životno neodrživo, kažu stanari u svom dopisu uvjereni da bi se njihovim prijedlogom smanjio pritisak na ionako oskudan broj parkirnih mjesta.

Stanari s Voštarnice žele trajno rješenje i postizanje konačnog dogovora s vlasnikom hotela oko gradnje podzemne garaže ili da ju Grad izgradi svojim sredstvima, pogotovo zato što je garaža na tom mjestu već prezentirana kroz inicijativu „KVARTipo”.

- Mišljenja smo i tražimo da naš problem može riješiti Grad Zadar, ali, ako ne može, moguće ga je riješiti kroz postojeće ili neke nove modele suradnje gradske vlasti i poslovne zajednice/gospodarstvenika. Poglavito jer je u ovaj problem uključen, i ima iste probleme kao i mi, poslovni subjekt Amare hotel Zadar koji se nalazi između višestambenih zgrada i koji je na našem sastanku potvrdio da je voljan na bilo kakvu suradnju u cilju rješavanja ovog velikog problema u kojega je uključeno najmanje 300 stambenih jedinica i jedan hotel sa 115 smještajnih jedinica, stoji u dopisu građana koji od gradske uprave očekuju razumijevanje i brzo rješenje zajedničkog problema.

Pritom skreću pažnju da je „smanjena mogućnost financiranja komunalne infrastrukture i javnih investicija” zbog čega „upućuju na pojačanu komunikaciju i suradnju poslovne zajednice grada i gradskih vlasti”. Rješenja itekako ima i toga smo svi svjesni, zaključuju stanari zgrada na Voštarnici koji očekuju da izgradnja podzemne garaže krene po završetku ove turističke sezone i bude završena do početka sljedeće.

Iz gradske uprave: projekt je u završnoj fazi

Stanari podsjećaju gradsku vlast na najave koje su dolazile s Narodnog trga odakle je rečeno da se s ispitivanjem mogućih lokacija za podzemne garaže najdalje otišlo upravo na području Voštarnice.

- Jedna lokacija je prostor ispod trga ispred bivšeg vojnog hotela Iž, a druga je nekoliko desetaka metara iz bivšeg hotela, na javnoj površini između stambenih objekata. Prvu garažu ispod trga nekadašnjeg vojnog hotela projektira arhitekt Srđan Šegvić iz tvrtke „Arhing Split”, posao je vrijedan 200.000 kuna, a projekt bi trebao biti gotov do kraja godine. Projektiranje druge lokacije također bi trebalo biti ispod 200.000 kuna, a kada bude dovršeno, znat ćše se točni kapaciteti budućih garaža, izjavio je za Zadarski.hr pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap u listopadu prošle godine.

Iz gradske uprave danas stiže informacija da je idejni projekt gotov, te da je izrada sve potrebne dokumentacije u završnoj fazi.

Potpisi 12 predstavnika suvlasnika stanova

Predstavku upućenu Gradu Zadru potpisalo je 12 predstavnika suvlasnika višestambenih zgrada na adresama: Ul. Bana Josipa Jelačića br. 4 te br. 6 ulazi a, b i c; Ulica Put Murata br. 1 ulazi a, b, c, d i e; br. 3 ulazi a, b, c i d; br. 5 ulazi a, b i c; Ulica dr. Franje Tuđmana br. 26 ulazi a i b; br. 28 ulazi a i b; br. 30 ulazi a i b; te br. 32 ulazi a i b.

09. svibanj 2024 00:08