StoryEditorOCM
4 kantunaNA KOLOVARAMA

Stanari Ulice Kralja Dmitra Zvonimira već godinama u dvorištu imaju bazen i poplavljene podrume nakon svake kiše. A sve zbog cijevi koja nije njihova

Piše Zadarski.hr
14. travnja 2021. - 20:07

Na zadarskim Kolovarama, neposredno uz prilaz Bazenu, nedavno su počeli radovi koje financiraju stanari dvije susjedne zgrade u Ulici Kralja Dmitra Zvonimira, na brojevima 14 i 16. Trebao bi ovo biti kraj njihovih muka s kojima suvlasnici tih 120 godina starih zgrada, pod zaštitom konzervatora, žive već desetljećima. Poplavljeno dvorište, njihovi podrumi, činjenica da uopće ne mogu izaći iz zgrada za vrijeme malo jače kiše samo su neki od problema s kojima se suočavaju stanari koji su zato odlučili podnijeti značajan financijski teret i konačno riješiti pitanje kanalizacije u svom dvorištu. Prema projektu koji je izradila tvrtka Termoprojekt Botica, otpadne fekalne vode iz postojećih sabirnih šahtova odvodit će se u novoizgrađenu pumpnu stanicu, a potom tlačnim cjevovodom do spoja na gradsku kanalizaciju. Time bi se prevladao problem visinske razlike zgrade i ceste na kojoj se taj spoj nalazi te konačno sanirala komunalna situacija koji nagriza i same temelje zgrade. Realizacija cijelog posla stajat će ih oko 300 tisuća kuna. 

No, stanari su zabrinuti kako unatoč tolikom ulaganju neće uspjeti riješiti problem koji ih najviše muči: sredinom njihovog dvorišta, naime, već 60 godina prolazi cijev kojom se oborinske vode iz garaža koje koristi Sanitetski prijevoz Zavoda za hitnu medicinu slijevaju u more. Štoviše, ta je cijev bila spojena u zajedničko okno s njihovom kanalizacijom, odakle se sav sadržaj još od izgradnje izlijevao u more, odnosno u treću cijev koja je također u iznimno lošem stanju. 

Prilikom ovih radova ispostavilo se ono što stanari tvrde od početka: da je ta cijev, koja uopće nije u njihovom vlasništvu, od potrošenosti pukla i da im se zbog toga dvorište svako malo pretvori u bazen, a podrumi poplave.

- Mi ćemo sami riješiti problem svoje kanalizacije, ali tko nam garantira da nam ova cijev usred dvorišta, koja uopće nije u našem vlasništvu niti s nama ima ikakve veze, i dalje neće raditi probleme- govore nam vlasnici stanova koji se ipak nadaju dogovoru sa Zavodom. Oni, naime, već imaju spreman projekt za saniranje svoje oborinske kanalizacije, ugradnju pročišćivača i volju da ga ubrzo realiziraju, čime bi trajno riješili problem za sebe, ali i za stanare u Ulici Kralja Dmitra Zvonimira.

Iako su stanari tražili da im se sufinancira dio troškova za spoj na gradsku kanalizacijsku mrežu, iz Odvodnje nam kažu kako to nije moguće, niti zakonito. 

“Sustav interne odvodnje vlasništvo je pravne ili fizičke osobe - vlasnika pojedinih građevina ili nekretnina, odnosno gradi se i održava sredstvima zajedničke pričuve putem odabranog stambenog fonda. Priključak na javni sustav odvodnje vrši vlasnik. S obzirom na visinsku poziciju objekta u odnosu na javni sustav odvodnje u Ulici Kralja Dmitra Zvonimira, priključenje nije moguće izvršiti gravitacijskim putem, već je potrebno napraviti crpnu stanicu i tlačni cjevovod do okna priključenja na gravitacijski sustav- objašnjavaju iz Odvodnje dodajući kako sustav interne odvodnje mora biti izveden kao razdjelni, odnosno da se otpadne vode ne smiju se ispuštati u kolektore fekalne odvodnje. 

- Objektu Zavoda za hitnu medicine omogućen je priključak na javni sustav fekalne odvodnje u istoj ulici. A oborinska odvodnja riješena je kao interni sustav- poručuju iz zadarske Odvodnje. 

04. svibanj 2024 08:43