StoryEditorOCM
4 kantunaVEĆ SU SVI LUDI

Stanovnici Pašmanskog i Kožinskog prilaza ne sjećaju se kakav je život bez blata i bagera: "Samo želimo znati kad će kraj nakon 8 mjeseci (ne)rada?"

Piše M.M.
25. studenog 2022. - 17:29

Ako želite posjetiti nekog od stanovnika Ulice Pašmanski prilaz na Plovaniji, trebat će vam kvalitetne radne čizme. Na auto, ako vam je drag, zaboravite. Naime, dočekat će vas dijelom raskopana ulica, puna crvene zemlje, koja se nakon nedavnih velikih kiša pretvorila u blato i time ujedno otkrila i hrpe kamenja. U takvom stanju, već osam mjeseci, žive stanari te ulice i muku muče s radovima koji se odvijaju u sklopu Aglomeracije.

- Već sam nekoliko puta nadležnim službama slao fotografije raskopane ulice koja stoji nepromijenjena, ali i automobila koji su išli u obližnju uljaru i oštetili se. Nitko mi nikada nije odgovorio. Samo da napomenem da mi sami nismo nekoliko mjeseci uopće mogli autom izaći iz dvorišta, da ne govorim da ni hitna ni vatrogasci nisu mogli do nas. Pukom srećom se nije ništa dogodilo - govori nam jedan stariji gospodin koji već 50 godina stanuje u toj ulici. Dodaje kako se radovi nisu odvijali gotovo šest mjeseci.

- Ni jednog jedinog radnika, kao ni jednog upaljenog stroja nije bilo. Evo, tek su prije par dana stigli i zatrpali veliki dio ulice sa zemljom. Sad, koliko sam shvatio postavljaju kablove za struju – kaže te dodaje kako mu nije jasno što se događa jer, tvrdi, ima osjećaj da je među izvođačima radova i Gradom kao naručiteljem nastao šum u komunikacijskom kanalu.

image


Na fotografiji: Pasmanski prilaz.
 

Luka Gerlanc/
image


Na fotografiji: Pasmanski prilaz.
 

Luka Gerlanc/

Nekoliko ulica dalje, u Kožinskom prilazu, slična priča. Manje je zemlje i blata, više kablova i dubljih rupa. Tamo su pak radovi započeli početkom kolovoza ove godine i doslovno se 50 metara ceste se radi već skoro tri mjeseca.

- Da mi nismo srušili dio dvorišta, mi ne bi mogli uopće ući u kuću. Svakako smo na tom dijelu mislili raditi parking, ali ne na ovakav način. Mjesecima smo preskakali rupe, da ne govorim koliko sam blata donijeli u kuću. Zadnja tri tjedna nikog nije bilo, i evo ih danas! Zakopali su velik dio tih rupa... Mora da se neko od obližnjih stanara žalio – govori nam jedna gospođa ispred čijeg se ulaza nalazi ogroman bager. Izašla je u dvor jer nije mogla vjerovati da se konačno nešto događa.

- Ne znam koliko će ovo još potrajati, ali već smo svi lagano ludi. Znam da se raditi mora, i zaista se na to ne želimo žaliti, ali ovi radnici, kad dođu, više marendaju nego li rade – žali se stanovnica Ulice Kožinski prilaz.

image


Ispred dvorišta gospođe koja nam je dala izjavu 

Luka Gerlanc/

Za komentar smo upitali i direktora Odvodnje, Grgu Peronju.

- Što se tiče radova u Ulici Pašmanski prilaz s početka vaše priče, moram napomenuti da su 21. studenog, znači prije nekoliko dana, stigli radnici HEP-a jer su nam uputili zamolbu za pristup gradilištu. Mi smo im dozvolili. Zapravo, svakoj firmi koja treba odraditi nešto prije nego li se sve asfaltira završnim slojem, damo dopuštenje jer nakon asfaltiranja nema više kopanja – jasan je Peronja.

Također, pojašnjava što se dogodilo i zašto sve teče ‘puževim korakom‘.

- Prvo je na teren stigao izvođač, njemački Ludwig Pfeiffer, koji je raskopao ulicu i započeo radove, zatim je došao Vodovod, pa sad HEP, i onda će čim radnici ‘Elektre‘ završe radove, ponovo krenuti izvođač s radovima na odvodnji. U međuvremenu se poklopilo niz nesretnih okolnosti zbog kojih su se, nažalost, radovi odužili – govori Peronja.

image


 

Luka Gerlanc/

Što se tiče radova u Ulici Kožinski prilaz, obilaženjem gradilišta, naručitelj je primijetio kako se radovi u Kožinskom prilazu ne odvijaju zadovoljavajućom dinamikom, odnosno kako je predviđeno vremenskim planom.

- Naime, u zadnja dva tjedna na predmetnom kanalu nije primijećen pomak, a na dijelu položenog cjevovoda još uvijek nisu odrađeni neophodni radovi kao što su izrada kućnih priključaka, postavljanje rasteretnih ploča i uređenje ceste za prometovanje stanara. Ovakva nezadovoljavajuća dinamika izvođenja radova uvelike utječe na cjelokupan dojam o realizaciji projekta, te izaziva nezadovoljstvo lokalnog stanovništva i to nam je jasno. Zato je izvođač je upozoren da je radove potrebno izvoditi sukladno Ugovoru, te kako ih je potrebno izvesti u najkraćem mogućem roku – rekao je direktor Odvodnje.

image


Na fotografiji: Kozinski prilaz.
 

Luka Gerlanc/
26. travanj 2024 06:13