StoryEditorOCM
4 kantunaIZBJEGNITE KAZNE

Stariji građani zbunjeni novim načinom plaćanja parkinga u Zadru: "Ma ki će to kad ne znam". Evo što se promijenilo i što treba napraviti...

Piše M. K.
26. veljače 2024. - 18:39

Gradska tvrtka za naplatu parkiranja Obala i lučice nadogradila je aparata za naplatu parkiranja, a najveća novost odnosi se na  uvođenje programa za unos registracijske oznake na parkirnim automatima. Od 23. siječnja aktivan je program za obavezan unos registracijske oznake na parkirnim automatima, korisnici moraju prije plaćanja unijeti registracijsku oznaku vozila, a sve upute su istaknute na parkirnim automatima. Nakon plaćanja usluge kartu nije potrebno staviti u vozilo.

image

Naplata parkiranja

M. Kalajžić/zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Upravo taj dio uplate parkiranja zadaje korisnicima, osobito starijim, najviše glavobolje.

- Uplatio sam novac za parkiranje, ali sve mi je automat vratio natrag - kaže jedan stariji vozač koji je u Zadar došao iz Kolana na Pagu.

Trebali ste u automat ukucati i svoju registraciju.

- Ma ki će to kad ne znam. Sad ću dobiti kaznu za parkiranje - kazao nam je na parkiralištu pored obnovljene zgrade nekadašnje Tehničke škole.

image

Naplata parkiranja

M. Kalajžić/zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Kako smo vidjeli, u automobilima nisu istaknute karte za parkiranje jer i ne trebaju biti ako se parkiranje propisino plati. Problem je što dosta automobila umjesto karte ima na vjetrobranu zataknutu - kaznu za parkiranje, što znači da nisu platili - ili nisu uspjeli platiti parkiranje - poput našeg sugovornika s Paga.

A ovo su upute za kupnju karte na aparatu koje su nalijepljene na svakom aparatu za kupnju parkirališne karte: nakon aktiviranja aparata slijedi upisivanje registarske oznake - na ekranu aparata trebala bi se prikazati naredba za unos registracijske oznake, koristeći tipkovnicu, upiše se registracijska oznaka vozila (bez razmaka i posebnih znakova), nakon unosa registracijske oznake, pritisne se zelena kvačicu na tipkovnici za potvrdu.

image

Naplata parkiranja

M. Kalajžić/zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Nakon odabira karte, aparat će zatražiti uplatu. Ubaci se kovanice (novčanice/bankovnu karticu) u predviđeni otvor, kada se ubaci sav potreban iznos, pritisne se zelena kvačica na tipkovnici za potvrdu plaćanja.

Parkirni automati opcijom unosa registracijske oznake omogućuju korisnicima da se samim time karta za osobno vozilo može kupiti na bilo kojem automatu u istoj parkirnoj zoni, bez obaveze isticanja karte u vozilu.

image

Naplata parkiranja

M. Kalajžić/zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Na samim aparatima postavljene su upute za korištenje što bi starijim građanima trebalo olakšati njihovo korištenje. Novi aparati su uvedeni s ciljem da se vozačima olakša sama naplata jer nakon obavljene kupovine parkirne karte ne moraju potvrdu izložiti na vjetrobranskom staklu, odnosno ne moraju se vraćati do vozila. Sustav je integriran s kontrolom naplate parkiranja tako da je navedena uplata po registracijskoj oznaci vozila odmah vidljiva kontrolorima naplate na cesti.

image

Naplata parkiranja

M. Kalajžić/zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Na novim parkirnim automatima građani sami određuju vrijeme parkiranja, a ubacivanje točnog iznosa je nužno jer zbog prostornih ograničenja i potrošnje električne energije nije moguće integrirati povrat kovanica.

Sve navedeno nastavak je kontinuiranog provođenja strategije Smart rješenja u Gradu Zadru - navode iz Obala i lučica.

26. travanj 2024 22:35