StoryEditorOCM
4 kantunaREPORTAŽA S AUDICIJE ZA FILM I SERIJU 'GENERAL' O ŽIVOTU ANTE GOTOVINE

Statisti: Ako treba bit ćemo i četnici!

8. veljače 2017. - 12:15
gotovina_audicija10-070217_resize.JPG

- Što ako mi ponude ulogu četnika? Pa... Zašto ne. Dapače, gluma je gluma, bez obzira što radite – kaže nam visok i zgodni mladi Zadranin na izlazu iz učionice osnove škole Šime Budinića u kojoj je u utorak počela audicija za statiste u igranom filmu i televizijskoj seriji "General" redatelja Antuna Vrdoljaka o životnom i ratnom putu junaka Domovinskog rata, generala Ante Gotovine. U manje od sat vremena od kada su otvorena vrata učionice hrvatskog jezika na prvom katu škole audiciji je pristupilo preko sedamdeset Zadranki i Zadrana svih uzrasta i iskustava u želji da sudjeluje u jedinstvenom filmskom projektu u produkciji Hrvatske radio televizije i Kiklop produkcije. Dvije simpatične gospođe iz casting agencije Serena nisu krile iznenađenje, ali i zadovoljstvo odazivom Zadrana na audiciju koja će za zadarsko području potrajati još u srijedu i četvrtak, na istom mjestu, ali od 9 do 19 sati.

Za potrebe snimanja na zadarskoj audiciji traži se oko 300 osoba, muškaraca, žena i djece, te osoba starije dobi. Od tog broja njih 20-ak će glumiti pripadnike neprijateljske vojske, a ostatak domaće ljude i pripadnike hrvatskih postrojbi. Među njima će sigurno biti zastupljeno najmanje dvadesetak pripadnika Udruge veterana vojne policije Zadarske županija koji su od prvog dana stali na raspolaganje Antunu Vrdoljaku u realizaciji ovog velikog filmskog projekta.

- Od početka priprema, prije godinu dana, mi smo kontaktu s gospodinom Vrdoljakom. Tijekom Domovinskom rata bili smo bliski s generalom, ali i poslije rata, a pogotovo nakon njegovog izlaska haškog zatvora – kaže predsjednik udruge Josip Adžić koji se na castingu pojavio u društvu svojih ratnih drugova, svih spremnih da odigraju neku rolu u budućem filmu. Prijavili su se, kažu, za statiranje, neki su prijavili i članove svojih obitelji.

- Traže 300 statista, od toga 20 četnika. E, tu smo malo deficitarni – šale se veterani vojne policije i najavljuju da neće biti nikakvih problema ispuniti traženu brojku od nekoliko stotina statista jer već u srijedu na audiciju stižu pripadnici drugih veteranskih postrojbi iz Domovinskog rata, bivši pripadnici specijalne policije, 4. gardijske brigade, ali i dvadesetak žena iz zadarske Udruge žene u Domovinskom ratu. Prije Zadra audicija je bila organizirana u Gospiću, a potom slijede audicije u Kninu i Splitu.

Castingu u Zadru pristupilo je uistinu šaroliko društvo, od srednjoškolaca i studenata do branitelja i umirovljenika. Svi strpljivo prolaze ispunjavanje upitnika i potom idu na fotografiranje ispred bijelog platna. Pedeset sedmogodišnji Branko iz Zadra, i sam sudionik Domovinskog rata u redovima 112. brigade, na audiciju je došao da bi, kako nam je rekao, doprinio istinitosti događaja, da se na filmu pokaže onako kako je stvarno bilo.

- Mladi me često pitaju kako je bilo, a ja im i na ovaj način želim pomoći da shvate kako je to stvarno bilo – kaže Branko koji je ratne dana proveo na zadarskom području. Na audiciju je došao u društvu prijatelja koji je većinu rata proveo u obavještajnom sustavu, ali on se nije htio prijaviti za film. "Ako hoćete razgovarati o ratu, i o tome zašto je Gotovina dobio čin generala, javite se pa ćemo razgovarati u četiri oka". Na novinarsko pitanje zašto sa takvim iskustvom ne želi pomoći u snimanju filma, kratko nam je rekao da "ne želi sudjelovati u snimanju laži o Domovinskom ratu". Za dodatno obrazloženje takve teze nije međutim bio raspoložen, osim u "četiri oka".

Dvadeset jednogodišnji Domagoj Tuta audiciji je pristupio iz nekoliko razloga.

- Zašto ne. Zbog Domovinskog rata, velikog i važnog događaja, bez kojeg danas ne bi bilo Hrvatske. Zašto u tome ne sudjelovati. Osim toga, dolazim iz rodnom mjesta generala Gotovine, Pakoštana – kaže ponosno Domagoj, spreman da odigra svaku ulogu koja mu bude povjerena.

Slično njemu razmišlja i 27-godišnji Ivan, sin branitelja. Iako nema glumačkog iskustva, smatra da bi bio odličan u ulozi hrvatskog vojnika. S njim je u društvu lijepa 19-godišnja Jelena, koja je završila srednju školu za medicinske sestre.

- On vojnik, a ja medicnksa sestra, zašto ne? Odlično bi se uklopili – smije se govoreći da ju je na audiciju više privukla znatiželja i želja za iskustvom rada na jednom takvom projektu nego prilika za zaradu koja, valja reći, nije zanemariva.

Naime, kako se moglo pročitati na letcima koji su dijeljeni kandidatima, statist po danu snimanja dobiva 150 kuna. Statist sa zadatkom, ovisno o zahtjevnosti uloge, odnosno visini povjerenog mu zadatka, može dobiti od 250 do 500 kuna po danu. Radni dan pritom podrazumijeva snimanje ne dulje od 12 sati. U protivnom se svaki ulazak u prekovremeni sat obračunava s 10 posto neto iznosa honorara. Snimajući dan uključuje vrijeme od trenutka kada je statist pozvan u garderobu i šminku do trenutka otpuštanja sa seta. Statistima će pritom biti osigurana kava, čaj, voda i topli obrok ili obroci, ovisno o dužini trajanja snimanja.

Iz casting agencije Serena nisu nam mogli otkriti kada će početi snimanje i na kojim će se sve lokacijama snimati, ali pozdano će dio biti sniman u Zadru i njegovom zaleđu, možda najviše na području Maslenice gdje je general Gotovina odigrao značajnu ulogu u prvoj pobjedničkoj akciji u Domovinskom ratu.

Više o samim pripremama za snimanje "Generala" nije nam mogao otkriti ni Ivan Čular, ravnatelj osnovne škole Šime Budinić u kojoj je organizirana audicja. Čular je i sam bio sudionik Domovinskog rata, a kako nam je priznao, i on je ispunio upitnik za statiste priželjkujući neku manju ulogu.

- Zašto smo audiciji organizirali u osnovnoj školi? Pa, javio mi se prijatelj Josip Adžić, predsjednik udruge veterana vojne policije, i zamolio me za pomoć. Ja sam se spremno odazvao jer i ja i škola oduvijek podržavamo sve vezano uz Domovinski rat. Stavili smo im na raspolaganje jednu učionici, a kako se škola nalazi u središtu grada, mislim da smo svima olakšali dolazak na audicije – kazuje Čular.

 

Željko Dilber: Ne znam tko će glumiti mene!

Početak audicije obišao je i Željko Dilber, kum i bliski prijatelj generala Ante Gotovine.

- Kao što znate, general nema nikakve veze sa snimanjem filma, on je to s punim povjerenjem prepustio kreativnosti Antuna Vrdoljaka.

Generala Gotovinu će glumiti Goran Višnjić, znate li tko će vas intepretirati u filmu?

- Ne znam, niti znam hoće li moj lik uopće biti u filmu. Scenarij nisam vidio, a temelj za priču je biografska knjiga o generalu Gotovini koju je napisao Nenad Ivanković. Za ostale stvari nisam upućen, ovdje sam došao iz čiste znatiželje i vidim da je odaziv jako dobar. Za manje od sat vremena preko 70 ljudi.

Hoćete li se možda pojavit u cameo ulozi, glumeći samog sebe?

- Ne, ni na koji način nisam uključen u film.

Ni kao stručni suradnik na scenariju?

- Ne. Film prati biografiju generala, prije i tijekom rata. To je sve što znam – kratak je bio Željko Dilber.

 

 

22. travanj 2024 17:03