StoryEditorOCM

STEČAJ ADRIJE – Zašto je predstavnik radnika Ivica Blažević dao ostavku u Odboru vjerovnika?

Piše PSD.
19. svibnja 2016. - 20:28
blazevic
Predstavnik radnika tvornice ribljih konzervi „Adria“ d.d. u stečaju Ivica Blažević, podnio je neopozivu ostavku na članstvo u Odboru vjerovnika. Blažević je regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) i kako kaže, već je duže razmišljao o ostavci.

- Razlozi moje Odluke su prvenstveno tijek odvijanja stečajnog postupka, rad stečajnog upravitelja, suda i sam rad Odbora vjerovnika. Razlog zbog kojeg sam prihvatio da budem predstavnik radnika u Odboru vjerovnika bio je da svojim doprinosom pomognem između ostaloga što bržem rješavanju potraživanja radnika što sam činio na svakoj sjednici. Posebno naglašavam da sam razočaran zadnjom sjednicom Odbora vjerovnika koja je održana 10. svibnja u Šibeniku, a za koju sam tražio da se čim prije održi zbog 38 kolegica i kolega iz „Adria“ d.d. Zadar u stečaju.

Naime, Sindikat PPDIV Hrvatske još je 5. veljače 2016. godine uputio Prijedlog stečajnom upravitelju i Odboru vjerovnika da se za navedene kolegice i kolege prilikom prodaje imovine stečajnog dužnika na kojima nema razlučnog prava isplate otpremnine prije troškova stečajnog postupka, te na taj način izjednače s primanjima ostalih radnika. Nažalost, gđa sutkinja Terezija Goreta i ostali članovi Odbora bili su protiv. Nakon navedene sjednice odlučio sam podnijeti ostavku – navodi Blažević.

Od 24. rujna 2015. godine na Trgovačkom sudu u Zadru Blažević je izabran kao predstavnik radnika u odboru vjerovnika.

- Tražio sam što brži stečajni postupak, unovčenje sve imovine koja nema razlučno pravo da bi se što više namirila potraživanja radnika i poduzimanje pravnih radnji čuvanja i zaštite imovine Adrije, te da se ispitaju i sve obveze prema Adriji, hipoteka i razlučnih prava. Imali smo dvije normalne sjednice Odbora vjerovnika koga čine Ana Vidov koja zastupa Hypo banku Klagenfurt, zatim Ante Jerkin Hrvatska poštanska banka, Aleksandar Car Grad Zadar i Radoslav Inić porezna uprava Zadar. Uspjeli smo isplatiti ljudima tri minimalne plaće i otpremnine, osim 37 kolegica koje su dale same otkaz jer su u zadnji trenutak uložile žalbu na otvaranje stečaja. Smatrali smo da i one imaju prava kao i ostali radnici. Stečajni upravitelj je to sporo radio i Sindikat je tražio da se to ubrza – kazao je Blažević.

Potraživanja radnika iznose 12 milijuna kuna, a do sada se uspjelo podmiriti oko tri milijuna. Blažević kaže kako je tražio da radnice imaju prednost u isplati, a tek da se onda podmiruju troškovi stečajnog postupka, ali su stečajna sutkinja i odbor vjerovnika to odbili.

- Predstavnici banaka samo dolaze i samo daju naloge za troškove. Predstavnici Grada su bez stava, a Porezne uprave nema. Što da ja tu radim? Netko će reći da bježim od odgovornosti, ali ne, što se tiče mene i sindikata PPDIV-a mi te kolegice nećemo napustiti i ja ovim putem apeliram neka netko drugi bude u Odboru vjerovnika, a ja i Sindikat ćemo do kraja biti logistika i pomagati daljnjim aktivnostima da se ubrzaju aktivnosti stečajnog postupka – dodao je Blažević.

M. Kalajžić

25. travanj 2024 12:47