StoryEditorOCM
4 kantunaNADZOR NIJE GOTOV

Stigao inspekcijski nalaz s vrela Une: Lokacijska dozvola i njena izmjena izdane bez provedene Ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu!

Piše I. I.
30. srpnja 2024. - 17:43
Vrelo na rijeci Uni kod Srba, gdje se trenutno odvijaju radovi na izgradnji male hidroelektrane, koji ostavljaju devastirajuće posljedice na okolišZeljko Puhovski/Cropix

Državni inspektorat utvrdio je da investitor gradnje mini hidroelektrane na izvoru Une u općini Gračac posjeduje lokacijsku dozvolu, ali nije dobio Ocjenu prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu te se provodi cijeli niz inspekcijskih nadzora. 

Lokacijska dozvola za zahvat mini hidrocentrale kod izvora Une, kao i njena izmjena izdane su bez provedene Ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu te je zatražen upravni nadzor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Državni inspektorat, nadležne inspekcije, i to građevinska, vodopravna, inspekcija zaštite okoliša, inspekcija zaštite prirode, inspekcija zaštite na radu i inspekcija rada obavile su očevid predmetne lokacije slijedom kojeg je građevinska inspekcija utvrdila da je ishođena pravomoćna građevinska dozvola važeća kao i da je prijava početka građenja izvršena u zakonom propisanom roku.

Nadalje, nadzorom inspekcije zaštite prirode utvrđeno je da su lokacijska dozvola te izmjena i dopuna lokacijske dozvole izdane bez provedene Ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode (koja treba sadržavati Uvjete zaštite prirode), što je u suprotnosti s odredbama članka 106.  Zakona o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07, 38/09, 55/11, 90/11 i 50/12) temeljem kojega je donesena predmetna lokacijska dozvola. Obzirom na navedeno, za izdanu lokacijsku dozvolu i njenu izmjenu i dopunu, zatražen je upravni nadzor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Inspekcijski postupak je u tijeku, kazali su iz Državnog inspektorata dodajući kako je inspekcija zaštite okoliša utvrdila da prije ishođenja Izmjene i dopune lokacijske dozvole, nositelj zahvata nije od nadležnog Ministarstva zatražio mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš.

- Inspekcijsko postupanje je u tijeku kao i inspekcijski nadzor vodopravne inspekcije te inspekcijski nadzor inspekcije zaštite na radu i inspekcije rada, zaključili su iz Državnog inspektorata.

Proteklih dana održano je više prosvjeda lokalnog stanovništva, ljubitelja prirode i ekoloških udruga iz raznih gradova nakon što je uočeno da na tom zaštićenom hidrološkom spomeniku i području ekološke mreže Natura 2000 od 5. srpnja investitor Pipra d.o.o. gradi malu hidroelektranu devastirajući u potpunosti okoliš.

19. rujan 2024 10:40