StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE KNEZ CICIJA

Stiglo šest zahtjeva: Ortopedima stambeno pitanje rješava Grad Biograd! Zaposlena dva nova liječnika, od ponedjeljka se operacije rade i poslijepodne

Piše Lada Burčul
2. veljače 2022. - 22:11

Šest zahtjeva je pristiglo na javni poziv koji je Grad Biograd raspisao 30. prosinca, s rokom prijave od mjesec dana, za „dodjelu stanova za službene potrebe.“

Drukčije kazano, gradonačelnik Ivan Knez uspio je u svom naumu da u Biogradu osigura stanove za ortopede koji bi, u slučaju da im se riješi stambeno pitanje, u Splitu dali otkaz i zaposlili se u Biogradu. Stanovi su potrebni i za profesore matematike i fizike u Biogradu.

Po principu „jedna kuna za jedan metar četvorni“, biogradsko Gradsko vijeće donijelo je odluku o davanju šest POS-ovih stanova u najam.

- Toliko ponuda je i pristiglo, ali bude li trebalo još, ako se ovo sve popuni, imamo mi i druge varijante, još stanova. Nama je važna biogradska bolnica, dugoročno, i jedini način da ljude zadržimo ili dovedemo bilo je da im osiguramo stanove – kazao je u srijedu Ivan Knez, koji je i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice za ortopediju Biograd, dodajući i da osnovna i srednja škola u Biogradu imaju probleme s pronalaženjem profesora matematike, fizike i kemije.

image
Ivan Knez: Ako bude trebalo, bit će još stanova
Luka Gerlanc/Cropix

Od šest stanova koje Biograd daje u najam, tri su veličine 46 kvadrata (toliko kuna bit će i mjesečna najamnina), te tri veličine 68 kvadrata.

Bolji uvjeti

Ovim najvjerojatnije prestaje i „noćna mora“ splitskih liječnika ortopeda, koji su raskinuli ugovore u KBC-u Split, te su 29. studenoga potpisali ugovore o radu u bolnici u Biogradu. To su dr. Darko Sršen, koji je bio voditelj Zavoda za ortopediju i traumatologiju u splitskom KBC-u, te dr. Josip Vidović iz KBC-a Split.

Oni, međutim, nisu jedini (ali su „najnoviji") Splićani koji su posao pronašli u biogradskoj ortopedskoj bolnici i na posao putuju: dr. Mate Bašić, ortoped, na posao u Biograd putuje iz Splita već dvije godine. Uz njega, u kolovozu je specijalizaciju iz ortopedije završio i Splićanin dr. Matej Jelović, koji je bio specijalizant bolnice za ortopediju Biograd, pa sada radi u Biogradu, a živi u Splitu. I on putuje na posao.

Peti u nizu je anesteziolog iz Sinja dr. Igor Marković, koji na posao u Biograd putuje niz godina.

- Točno je da se posao spaja s dežurstvima, pa ne govorimo o svakodnevnom dolasku i odlasku, ali je činjenica da imamo anesteziologa i četiri ortopeda koji žive u Sinju i Splitu, a rade u Biogradu. Vjerujem da će se to riješiti ovim stanovima koje je javnim pozivom u najam ponudio Grad Biograd. I naša liječnica dr. Anamarija Gulić, fizijatrica, podstanar je u Biogradu, od kada je postala zaposlenik naše bolnice. Nadam se da će i ona na bolji način osigurati životne uvjete zahvaljujući mjerama Grada – kaže ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd Mate Kutleša.

image
Mate Kutleša, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd
Cropix

S obzirom na dva novozaposlena ortopeda (sada ih je ukupno 13), u ovoj je bolnici u ponedjeljak 31. siječnja, izvršena prva operacija u poslijepodnevnoj smjeni.

- Mi moramo i želimo povećati broj ortopedskih operacija. Prvu poslijepodnevnu ortopedsku operaciju izvela je dr. Antea Buterin, i s tom praksom od sada nastavljamo. Brojka od 13 ortopeda nama je optimalna, jer imamo samo dvije operacijske sale. Upravo zbog toga uveli smo poslijepodnevne operacije, jer se ritam rada mora ubrzati – ustvrdio je Kutleša.

Neobične brojke

U ovoj bolnici, koja ima i COVID odjel, brojke su neobične jer se, unatoč pandemiji, radi više „regularnog dijela posla: 2019. bila su hospitalizirana 2453 pacijenta i izvršene su 1152 operacije, a u 2021. godini broj hospitaliziranih u biogradskoj bolnici bio je 2555, dok je obavljeno 1286 operacija.

image
3D vizualizacija proširenja Ortopedske bolnice Biograd
‘Tobis-inženjering‘ Zadar

- Napravljena je racionalizacija. Cijeli tim je na tome radio. Šefovi odjela, glavni fizioterapeuti, pomoćnik za sestrinstvo… Ekipirani smo s 24 fizioterapeuta i dinamiku nismo postigli neosnovano bržim otpuštanjem kući, već su fizioterapeuti raspoređeni na rad i poslijepodne i vikendima. Time se postizao puno brži oporavak pacijenata, a time i njihovo brže otpuštanje te primanje novih, eto, čak i u vrijeme pandemije, kada se mučimo i s COVID odjelom, na kojem je u prošloj godini bilo hospitalizirano 447 pacijenata – kazao je ravnatelj Kutleša.

image
3D vizualizacija proširenja Ortopedske bolnice Biograd
‘Tobis-inženjering‘ Zadar

Inače, u izradi je glavni projekt za nadogradnju i rekonstrukciju zgrade Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, jer je gradski čelnici percipiraju kao buduću perjanicu zdravstvenog turizma na zadarskom području.

- Mi bolnicu nećemo širiti samo zbog dodatnog prostora za svakodnevnu djelatnost, nego hoćemo da ide na tržište, da je razvijamo u pravcu zdravstvenog turizma - istaknuo je biogradski gradonačelnik Ivan Knez.

image
3D vizualizacija proširenja Ortopedske bolnice Biograd
‘Tobis-inženjering‘ Zadar
12. travanj 2024 16:36