StoryEditorOCM
4 kantunaNITKO NIJE ZABRINUT?

Što ako CGO poskupi za 100 milijuna kuna? Longin: "Pitajte "Eko" i Grad Zadar"! Dukić: "Čekamo instrukcije države". A Vlada još šuti...

Piše P.O.
3. lipnja 2022. - 20:23

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim već sada kasni između sedam i osam mjeseci, ali to nisu najcrnji oblaci nadvijeni nad projekt težak 368 milijuna kuna. Izvođač radova, slovenski konzorcij ”Riko” već je najavio da će ubrzo podnijeti i službeni zahtjev za korekciju cijene, a sijevnula je i prijetnja po kojoj se i raskid ugovora pojavljuje kao jedna od opcija!

Pritom, dođe li do proboja roka, a zacrtano je da sve mora biti dovršeno do kraja sljedeće godine, država bi se našla pred opasnosti od plaćanja ogromnih penala.

Slovenska tvrtka navodi tri suštinska razloga zbog kojih više nisu u stanju izvesti radove po ugovoru i to zbog velikih poremećaja na tržištu: najprije je dvije godine trajala epidemija korona virusa, pa je svjetsko gospodarstvo zahvaćeno inflacijom i općim rastom cijena, a posljednjih tri mjeseca sve se dodatno destabiliziralo zbog rata u Ukrajini. Time će Slovenci obrazlagati svoj zahtjev za korekciju cijene i to, kako je najavljeno, od čak 30 posto. A to onda znači da bi Centar za gospodarenje otpadom, u kojega je dosada utrošeno oko 30 posto predviđenih sredstava, mogao poskupiti za preko 100 milijuna kuna. I to najmanje, jer malo tko se usuđuje prognozirati da će rast cijena biti ubrzo zaustavljen.

Projekt u Biljanima Donjim se s 90 posto iznosa financira sredstvima Kohezijskog fonda, dok su ostatak osigurali država i jedinice lokalne samouprave, gradovi Zadar i Benkovac, te Zadarska županija kao suvlasnici tvrtke „Eko” koja vodi cijelu investiciju.

Mada se očekivalo da će paljenje alarma izazvati makar minimalnu pažnju lokalne politike, nije se dogodilo baš ništa. Kao da nitko nije posebno zabrinut upitnikom nad CGO Biljane Donje, kao da je moguće povećanje investicije od preko stotinu milijuna zanemarivo – deset dana nakon što je objavljeno da u Biljanima Donjim sve škripi nije se oglasio nitko ni iz Grada Zadra ni iz Zadarske županije ni iz Grada Benkovca. Dakle, što o svemu misle politički čelnici i suvlasnici tvrtke „Eko”?

Evo kako to izgleda.

Preko županijske službe za odnose s javnosti dostavljen nam je i odgovor župana Božidara Longina:

-Nemamo službenu informaciju o tome, treba pitati „Eko” ili Grad Zadar koji je većinski vlasnik.

I to bi bilo to.

Ali, poslušali smo župana Longina i nazvali Grad Zadar, pa nam je nakon kraćih konzultacija dostavljena izjava gradonačelnika Branka Dukića:

-Zasad smo zadovoljni dosadašnjim tijekom radova, ali živimo u vremenu nepredvidivih cijena, koje se ne odnose samo na poskupljenja goriva, naftnih derivata, energije, nego i svega ostalog, tako da se ta globalna slika ne preslikava samo na projekt dovršenja CGO-a Biljane Donje već na sve što se radi. Čekamo jasne instrukcije od državnih institucija pa ćemo postupati sukladno s time, kaže zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Pogled prema Zagrebu uperio je i financijski najnemoćniji suvlasnik, Grad Benkovac:

-Ima dosta takvih projekata za koje se traži korekcija cijena, ali tek treba vidjeti je li to traženje opravdano, a nije isključeno i vještačenje zahtjeva za povećanje ugovorenih cijena. Izvođači imaju svoje opcije, a mi ćemo se boriti za realno priznanje povećanja jer bi svaki projekt trebalo dovesti do kraja, izjavio nam je gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić podsjećajući da je u cijelu priču uključena i država.

Očigledno zatečeni situacijom, lokalni političari očekuju da sve to riješi netko drugi, ponajprije Vlada premijera Andreja Plenkovića. Očekivalo se da će Vlada na sjednici održanoj u četvrtak konačno zadužiti Ministarstvo gospodarstva da razradi detaljnu metodologiju kojom bi investitori brojnih projekata zapalih u probleme mogli raditi preciznije izračun o traženom povećanju cijena i opravdanosti financijskih korekcija. Međutim, u četvrtak o tome nije bilo govora, pa na lokalnoj razini dodatno raste neizvjesnost jer su s državnog vrha prethodno stizale poruke iz kojih se dalo iščitati kako bi teret korekcija trebali snositi – investitori.

U slučaju Centra za gospodarenje otpadom, to su Grad Zadar, Zadarska županija i Grad Benkovac, isti oni koji jedini spas čekaju iz Zagreba.

25. travanj 2024 17:34