StoryEditorOCM
4 kantunaINOVATIVNI PROGRAM

Što će biti sa 75 djelatnika u vrtićima koji su bili angažirani preko projekta "Mreža ZaDar"? Vijesti su dobre, evo što kaže pročelnik Joso Nekić...

Piše AVŠ
30. lipnja 2021. - 20:14

Krajem ožujka završio je veliki projekt „Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja“ zahvaljujući kojemu su zadarski mališani, po prvi put, mogli boraviti u predškolskim ustanovama i u popodnevnoj sceni. Ovaj projekt vrijedan 14 milijuna kuna proveo je Grad Zadar s partnerima, gradskim dječjim ustanovama “Radost” i “Sunce”, te još pet privatnih vrtića - “Maslačak”, “Ribica”, “Šuškalica”, “Golubica” i “Klokan”- koji su organizirali produljeno radno vrijeme vrtića te produženi boravak mališana dok su im roditelji na poslu. Sve je u potpunosti bilo financirano iz Europskog socijalnog fonda, uključujući i plaće 75 djelatnika koji su dobili posao preko ovog programa čija je provedba počela 1. travnja 2019. godine. Novi odgojitelji, stručni suradnici i tehničko osoblje zaposleni su na rok od 24 mjeseca, koliko je trajala provedba projekta.

Kakva je njihova budućnost sada, završetkom ovog projekta?

Dobra je vijest da se Grad Zadar, potpisujući ugovor o ovom projektu, obavezao na njegovu održivost.

- To znači nastavak financiranja iz gradske blagajne u onim vrtićima gdje se i dalje pokazuje potreba da se održi dopunski rad. Zato ćemo sad tijekom ljeta među svim roditeljima provesti anketu o tome koliko je zainteresiranih za ovakvu uslugu, koja nije uključivala samo dodatni rad već i nadstandarne programe za koje smo educirali ljude koje smo zaposlili na ovom projektu. Kad to budemo znali, znat ćemo i koliko djelatnika će ponovno biti zaposleno- kaže pročelnik gradskog upravnog odjela za školstvo, Joso Nekić.

Od njih 75 angažiranih na projketu „Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja“, njih 35 su odgajatelji, a 40 razno drugo osoblje, od stručnih suradnika do pomoćnih radnika. Ukoliko potrebe za produženim radom budu manje od dosadašnjih, druga dobra vijest jest kako Grad iduće godine planira otvoriti čak dva nova vrtića gdje će usluge nezaposlenih odgojitelja itekako biti potrebne.

- Tu je “Pčelica” sa četiri nove skupine, a kad se napravi novi objekt, bit će ih duplo, dakle osam. Također, završili smo i javnu nabavu za vrtić Višnjik 3 gdje će biti šest novih skupina, a svakoj je potrebno po dva odgajatelja. Tu je, naravno, i potreba za svim ostalim osobljem. Tako da sa sigurnošću mogu reći kako svaki radnik, koji se na ovom projektu pokazao kvalitetnim, u naredne dvije godine sigurno neće biti na cesti- kaže pročenik Nekić.

03. svibanj 2024 10:32