StoryEditorOCM
4 kantunaDOZNAJEMO

Što je pravi razlog smanjenog interesa za šefove odjela u zadarskoj bolnici? Odgovor se krije u novom Zakonu o zdravstvenoj zašiti i zabrani koja s njim dolazi

Piše Ana Vučetić Škrbić
22. rujna 2022. - 21:19

Na veliki natječaj za voditelje svih odjela i službi koji je zadarska bolnica raspisala krajem kolovoza, u čak osam velikih bolničkih jedinica nitko se nije javio za rukovodeće mjesto. Ono što je nekad bilo prestiž, danas je očito opterećenje koje nitko na sebe ne želi preuzeti, pogotovo na odjelima koji već godinama imaju specifične probleme s kadrovskom organizacijom. No, to nije jedini razlog za ovako smanjen interes, a sigurno nije ni najvažniji. Razlog se, kako doznajemo, velikim dijelom krije u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti prema kojemu ravnatelji bolnica, njihovi zamjenici i pomoćnici te svi šefovi odjela i službi više neće smjeti raditi u privatnim ustanovama izvan radnog vremena.

Prođu li te izmjene zakona u obliku u kojem ih je ministar zdravstva Vili Beroš predstavio prije nekoliko mjeseci, svim liječnicima na rukovodećim pozicijama zabranit će se rad privatno. Zakon bi trebao biti donesen krajem godine, a ako se zna da se novi šefovi bolničkih odjela biraju na mandat od četiri godine, cijela priča o manjku rukovodećeg kadra dobiva novi kontekst.

- Zbog najave zabrane rada privatno, možemo očekivati da će ovakvih situacija biti sve više, a interesa za rukovodeća mjesta sve manje. Ovaj natječaj to je potvrdio- kazao nam je ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina koji je zbog toga naknadno imenovao šefove tri velika odjela: Urologije, Poliklinike za službu i kirurgiju te Onkologije i nuklearne medicine. Natečaj za pet odjela, gdje već godina postoje organizacijski ili kadrovski problemi, poništen je. Primjerice, Pedijatrija šefa nema već osam godina jer se na natječaje za voditelja tog odjela od 2014. godine nitko ne prijavljuje. Slično je na Odjelu za patologiju, Odjelu za patologiju trudnoće, Odjelu rodilišta i rađaone, a voditelja trenutno nema ni Odjel za kliničku radiologiju. Dosadašnji voditelj nedavno je napravio zaokret u profesionalnoj karijeri i s mjesta šefa radiologije krenuti u privatne vode.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Uz šefove odjela, novim se zakonom uvode ograničenja i za odjelne liječnike. Posebna odredba predviđa kako i oni, ukoliko odjel na kojemu rade ima postoje poteškoće u organizaciji ili preduge liste čekanja, mogu ostati bez dozvole za rad privatno. U tom slučaju, naime, sam ministar može zatražiti od ravnatelja da ukine dozvole onim odjelnim liječnicima koji inače imaju pravo na privatan rad izvan radnog vremena.

U lipnju, kad se u javnosti pojavio nacrt izmjena, ovi su prijedlozi dočekani su među liječnicima s velikim negodovanjem.

Hoće li ministar Beroš ispuniti svoju najavu i uvesti zabrane zato što “privatni sektor ne može i ne smije biti nadomjestak određenih neučinkovitosti javnog zdravstvenog sustava”, znat ćemo uskoro, do kraja godine, kada bi novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti trebao biti donesen.

18. travanj 2024 14:03