StoryEditorOCM
4 kantunaPROJEKT KANALIZACIJE

Što se događa u Sutomiškoj ulici: kreću li radovi na aglomeraciji, hoće li gosti restorana gledati u bagere dok jedu ili će se čekati do jeseni? Evo što smo saznali...

Piše M.M.
19. svibnja 2022. - 15:30

Uznemireni stanari Sutomiške ulice pozvali su zadarske medije u strahu da će djelatnici obližnjeg restorana,  nezadovoljni tajmngom početka radova na izgradnji kanalizacijskog sustava, blokirati prolaz ulicom i spriječiti početak radova.

- Jučer ujutro izvođač je trebao krenuti s radovima, no djelatnici restorana su parkirali svoja vozila kako strojevi ne bi mogli proći sve dok ne razgovaraju s direktorom "Odvodnje" Grgom Peronjom od kojeg očekuju da im izađe u susret s obzirom da se približava sezona - govori nam Budimir Š., jedan od stanara ulice koji tvrdi kako je svim stanovnicima Sutomiške ulice u interesu da se napravi kanalizacija.

- Mi ovo čekamo godinama jer nam je prilika da konačno, u 21. stoljeću, dobijemo kanalizaciju. Svima nam je dosta ispumpavanja septičkih jama minimalno jednom mjesečno, što vjerujem da je i restoranu u interesu jer taj dan cijela ulica smrdi i sigurno smeta njihovim gostima - govori nam gospodin Budimir koji dodaje kako nema apsolutno ništa protiv da restoran odradi sezonu i, što se njega tiče, s radovima se može krenuti od vrha ulice, pa kad se i dođe do terase restorana, može se napraviti pauza. 

image

 Budimir Š.

Jure Miskovic/Cropix

- Nama je najbitnije da ti radovi počnu, da ne padnemo na začelje liste čekanja i da možda izgubimo priliku za spajanje na kanalizaciju. Mi, vlasnici kuća, živjet ćemo ovdje još dugo, kao i naša djeca, a restorana možda neće biti već iduće sezone. Nigdje u svijetu jedan ugostitelj ne uvjetuje kad će se i gdje odvijati radovi, uostalom, radi se o novcu iz europskih fondova i postoje rokovi koji se moraju poštivati -  tvrdi ovaj povratik iz Njemačke koji nam je poslao i sliku blokiranog puta kojeg je zatekao rano ujutro.

image
B.Š./Slobodna Dalmacija

Razgovarali smo i s voditeljem restorana koji pak tvrdi da nije bilo nikakve blokada i da oni, baš kao i stanari ulice, žele kanalizaciju, ali žele da se njihovim gostima omogući prolaz do terase odnosno restorana. Pribojavali su se da će im ulica biti blokirana radovima s obje strane, pa da im gosti jednostavno neće moći pristupiti.

Direktor "Odvodnje" Grgo Peronja tvrdi da je dopis poslan svima, i vlasnicima restorana i stanarima spomenute ulice. 

- U sklopu projekta "Izgradnja sustava javne odvodnje sanitarnih otpadnih voda i rekonstrukcija sustava vodoopskrbe na području Grada Zadra", nastavno na dopis Inženjera od dana 13.05. potrebno je dostaviti projekt privremene regulacije prometa i metodologiju izvođenja radova koja sadrži način na koji će se omogućiti pristup stanarima kao i poslovnim subjektima za cijeli period izvođenja radova - stoji u dopisu kojeg nam je poslao Igor Pukec, voditelj tima i glavni nadzorni inženjer odabranog izvođača.

Odsjek za ceste i promet Grada Zadra, dužan je stoga osigurati prolaz tijekom ljetne sezone, sigurno do listopada, kad je predviđen završetak radova.

19. rujan 2024 02:53