StoryEditorOCM
4 kantunaJOŠ TRAJE OČEVID

Što se događalo na ‘Morning Lightu‘ u trenutku nasukavanja na kavez ribogojilišta Žman? Na jahti su bili hrvatski, rumunjski i japanski državljani

Piše B.S.
29. rujna 2022. - 16:49

Što se događalo, u petak 23. rujna, u 00.17 sati, na ‘Morning Lightu‘, osamnaest metara dugoj jahti, u trenutku kada se nasukala na ogradu kavezne konstrukcije ribogojilišta kod Dugog otoka, još je predmet službene istrage.

Kristina Miljavac iz Adris grupe d.d. potvrdila je da se nesreća dogodila u Cromarisovom uzgajalištu Žman na Dugom otoku. Riječ je o poziciji s 18 kaveza između mjesta Luka i Žman.

- Plovilo je krajem istoga dana uklonjeno iz kaveza te je najvažnije da nije bilo stradalih ni onečišćenja mora. Na kavezu je nastala šteta, čiji se razmjeri još uvijek utvrđuju - navela je Miljavac iz Adris grupe, u čijem se sastavu nalazi Cromaris, koji od ukupno sedam uzgajališta šest ima u zadarskom akvatoriju, a jedno u Istri.

Dosad su u javnost izašle samo posljedice nesreće, dok okolnosti ovog nasukavanja još nisu jasne. Prema neslužbenim informacijama s jedne strane se navodi kako je u trenutku nesreće na jahti, koja plovi pod rumunjskom zastavom, u tijeku bila večernja ‘zabava‘, među kojima je bio i poznati menadažer iz drugog ribogojilišta.

Navodi se i da je ekipa išla u lov iz zabave zbog čega su se u tom pokušaju i nasukali.

Zasad je samo službeno potvrđeno da je na jahti bilo jedanaest osoba, hrvatskog, rumunjskog i japanskog državljanstva, no ne i kojeg spola.

Zapovjednik jahte bio je 55-godišnji Rumunj, a korisnik hrvatski državljanin.

Jahta je u trenutku nesreće pretrpjela oštećenje trupa zbog čega je more počelo prodirati u potpalublje, te je ostala nasukana na poziciji nesreće.

Dolaskom na poziciju službenici zadarske Lučke kapetanije evakuirali su devet od jedanaest članova posade, budući su voditelj i jedan član posade svojevoljno ostali na jahti nadzirati privremeno sanirano oštećenje u predjelu trupa.

Službenici kapetanije pregledali su oštećenja nasukane jahte te nisu uočili onečišćenje mora i morskog okoliša, nakon čega su devet brodolomaca prevezli u Zadar, kamo su pristali u 3.30 sati.

- Očevid o uzrocima pomorske nesreće provode službenici Lučke kapetanije Zadar, iz čije nadležnosti je vlasniku oštećene motorne jahte naloženo da mora organizirati komercijalno odsukavanje i tegalj, u najkraćem vremenskom roku - naveli su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru zaprimila je dojavu o nesreći 23. rujna u 00.17 sati nakon čega je u suradnji sa Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula koordiniranu akciju spašavanja.

U Lučkoj kapetaniji Zadar koja je provodila očevid na mjestu nesreće u četvrtak su rekli kako je za sve informacije o nesreći nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U zadarskoj policiji su naveli kako će postupati ukoliko se očevidom utvrdi kazneno djelo, a da je zasad još sve u nadležnosti zadarske Lučke kapetanije.

24. travanj 2024 18:13