StoryEditorOCM
4 kantunaHOĆE LI IZUMRIJETI?

Što se to događa s periskama? Školjke misteriozno ugibaju na području Zadarske županije, znanstvenici pokušavaju utvrditi uzrok

Piše Morski.hr
5. rujna 2019. - 19:25
per.JPG

 

Nakon što je i u Zadarskoj županiji zabilježen masovni pomor periski, na proljeće uočen na području Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, istraživanju ovog problema posvetio se Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru u suradnji sa Laboratorijem za patologiju riba Hrvatskog veterinarskog instituta.

Međunarodni tim znanstvenika zaključio je kako se pojava masovnog uginuća periski brzo širi hrvatskim Jadranom, a doc. dr. sc. Tomislav Šarić, koji radi u znanstveno-istraživačkom projektu Blue Smart kojeg financira Europska Unija, za morski.hr je objasnio moguće uzroke pomora školjkaša.

Navodi da je pojava masovne smrtnosti periski utvrđena u velikom dijelu Mediterana, najprije na otvorenim djelovima španjolske obale. Stanje u Hrvatskoj od 2016. prati tim sastavljen od znanstvenika sa Sveučilišta u Zadru, Hrvatskog veterinarskog instituta i Instituta za oceanografiju i ribarstvo te surađuje s međunarodnom mrežom znanstvenika koji se bave ovim problemom na području Mediterana.

 

- Iako je na početku pojave masovne smrtnosti parazit Haplosporidium pinnae smatran glavnim uzročnikom, daljnja istraživanja su pokazala kako u pojedinim slučajevima uginuća uzrokuju i bakterije iz roda Mycobacterium. Trenutno ulažemo napore kako bi do kraja rasvjetlili etiologiju pojave masovne smrtnosti. Također, na hrvatskom dijelu Jadrana vršimo monitoring zdravstvenog stanja većeg broja populacija plemenite periske kako bi utvrdili dinamiku širenja smrtnosti. Nadamo se kako će zbog velike razvedenosti hrvatskog dijela Jadrana pojedine populacije ostati sačuvane – rekao je dr. Šarić za morski.hr.

19. travanj 2024 03:19