StoryEditorOCM
4 kantuna"RADETIN TROKUT"

Što zapravo razotkriva video zadarskog HDZ-a o predsjedniku zadarskog SDP-a? Tko ga je snimio? Hoće li isto reagirati i zbog cisterne Odvodnje u Foši?

Piše Ivica Nevešćanin
12. rujna 2022. - 20:16
Ne krši beskrpulozno zakon u Foši samo Radeta, kako tvrdi HDZ, nego i gradske tvrtke, poput OdvodnjeZadarski.hr/Slobodna Dalmacija/ Cropix

„Nije bilo dojava. Nakon objave videa u medijima, policija je počela s utvrđivanjem činjenica. U ovom trenutku nije moguće reći što ćemo poduzeti, ali na tom dijelu prometnice u Foši postoji zabrana zadržavanja i parkiranja. Dakle, moguće da je riječ o prometnom prekršaju” – odgovorili su nam iz PU zadarske na naše pitanje koja je sve ”nedjela” počinio Daniel Radeta, gradski vijećnik i predsjednik zadarskog SDP-a, kada je na pješačkom otoku u Foši organizirao transfer turista. Radeta je snimljen ovoga ljeta kako osobno kao vlasnik turističke agencije koordinira ulazak turista u kombi i autobus parkiran na pješačkom trokutu u Foši.

Za tu ”nelegalnu aktivnost” doznali smo zahvaljujući zadarskom HDZ-u koji je prošlog petka u popodnevnim satima na svojoj FB stranici objavio snimak Radetinog transfera putnika. Video je snimljen iz nekoliko kutova (iz Perivoja kraljice Jelene Madijevke, iz smjera restorana Foša...) pažljivo je montiran te u ključnim trenucima prikladno zumiran kako bi se otklonila svaka sumnja da je organizator tog ”kršenja zakona” osobno predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta.

Video je objavljen pod naslovom ”Ekskluzivno: Radetin trokut ili kako šef zadarskog SDP-a besramno i naočigled svih nelegalno koristi javnu površinu za obavljanje privatne turističke djelatnosti”, uz prigodan tekst kako Radeta, nakon ”afere s očitavanjem strujnih brojila” ide korak dalje te „krajnje bahato još jednom krši zakon zbog stjecanja vlastite imovinske koristi”.

- Ti i takvi kao što je on prvi viču “drž‘te lopova” i svojim, nesmiljenim napadima na osobnoj razini, difamacijama i klevetama prozivaju sve i svakoga u ovome gradu, a s druge strane prvi su koji nelegalno rade i na taj način prikrivaju vlastita nedjela. Ovim putem predlažemo inicijativu da se trokut kod Foše nazove “Radetin trokut”, kako više ne bi bilo sumnji čiji je i da mu se u taj prostor ne guraju drugi, primjerice pojedini taksisti. Ako bude potrebno, neka se na trokut postavi električno brojilo i, kao vrhunac svega, podigne dron iznad trokuta. Da svima sve bude jasno – podrugljivo pišu hadezeovci.

Radetin odgovor nije dugo trebalo čekati:

- Za ovakvu "ekskluzivu" jednostavnu su morali dići dron. Ovako je to ispalo poprilično amaterski, a po mom ukusu fali malo i hrabrosti. Skrivati se po šumarcima u te rane sate, netko se mogao i prehladiti. Ovaj dio snimke koji je snimljen iz Ledane najbolje govori o njima i svemu što su napisali. Zanimljivo je kako "kriminal" na Foši vide, ali ne vide kriminal u parku koji za posljedicu ima i ljudske žrtve. Kako god, volio bih saznati tko to ima fantazije o Radetinom trokutu. Tko god, te fantazije ću mu rado omogućiti i ostvariti. Dobrodošli u moj trokut! - poručio je Radeta zadarskom HDZ-u.

Je li Radeta počinio komunalni prekršaj, pitali smo Robertina Dujelu...

- Grad Zadar je odlukom regulirao i osigurao mjesto za ukrcaj iskrcaj i zaustavljanje turističkih autobusa po cijeni od 50 kuna na lokaciji starog autobusnog kolodvora. Za možebitni komunalni prekršaj provjerit ćemo u komunalnom redarstvu u dijelu uzurpiranja javne površine i slično – odgovorio nam je pročelnik gradskog odjela za komunalne djelatnosti uz podatak da je prometno redarstvo u Foši samo ove godine sankcioniralo 34 prekršitelja.

- Napominjemo da je zaustavljanje posebno autobusa na toj lokaciji iz razloga nepreglednosti u raskrižju izuzetno opasna radnja u dijelu sigurnosti prometa na cestama – naglašava Dujela.

Daniel Radeta otvoreno priznaje da pješački trokut koristi zadnjih sedam-osam godina jer gradske vlasti nisu bile u stanju osigurati turističkim agencijama mjesto za transfer putnika. Kaže da je objavljeni snimak napravljen tijekom nekoliko dana, a jednog od snimatelja osobno je i sam snimio.

- Ne želim reći o kome se radi iako ga zna cijeli Zadar, kako ne bi ispalo da pokušavam nešto za sebe priskrbiti. Ta se osoba bavi turizmom i član je HDZ-a. Umjesto da ujutro bude na svom radnom mjestu, on se bavi ovakvim stvarima – kaže Radeta.

Transfer za svoje goste na istom mjestu organizira svakog dana od 1. travnja do 1. studenoga jer drugog mjesta u blizini povijesne jezgre naprosto nema. Gosti se počnu okupljati oko 7.30 sati, autobus i kombi dolaze u 8 sati, a polazak za Plitvice ili Krku je u 8.15 sati. Tako radi, kaže, godinama i nikad nije dobio neku kaznu.

- U više sam navrata apelirao kod gradskih vlasti da riješe taj problem. Agencije, kao i drugi pružatelji usluga, imaju potrebu za lokacijom u blizini povijesne jezgre na kojoj bi mogli obaviti transport putnika. Prije nekoliko godina grad je na lokaciji ispod bedema kod Elektre oslobodio nekoliko parkirnih mjesta, ali su kasnije shvatili da je mjesto opasano za prekrcaj putnika jer se nalazi na cesti, pa su ga ukinuli – govori Radeta i kaže kako njegova agencija ima sve potrebne dozvole i licence za obavljanje djelatnosti.

Cijela priča o ”Radetinom trokutu” dodatno postaje zanimljiva kad se stavi u aktualni kontekst. U nedavnom intervju za Zadarski.hr gradonačelnik Dukić je odgovarajući na upit boji li se političkih posljedica afere Ledana koju građani percipiraju kao posljedicu političke korupcije, odnosno spregu vlasnika s HDZ-om, odgovorio sljedeće:

- Nema nikakve sprege. Svatko tko radi protivno zakonskim odredbama ima ime i prezime, te snosi punu odgovornost. Ja neću govoriti tim jezikom niti dozvoliti da se ja, moja stranka ili gradska uprava valja u tom blatu jer to nije istina. Na meni je odraditi najbolji mogući posao u interesu svojih sugrađana. Tko koristi gradsko vlasništvo za kućna dvorišta, vlastiti parkirni prostor, sjenice i bazene… Tko u kombije i autobuse ukrcava turiste na trokutu ispred vrata od Foše za izlete. Tko te turiste vodi na izlete, ima li licencu i sve potrebne dozvole i ovlaštenja. Je li se i drugim agencijama dala ista mogućnost ili negoduju (...) Nikakvo insinuiranje sprega neće nas spriječiti u tome da sve uočene nepravilnosti pa i nepravilnosti na koje ste vi ukazali ne otklonimo bez uzmaka. Dojam političke korupcije u Zadru često se nameće upravo od strane političara drugih boja!

Dakle, gradonačelnik je u razgovoru vođenom 30. kolovoza, a objavljenom 3. rujna, spomenuo ”Radetin trokut”, ali ga nije izravno prozvao. Niti je prije, ali ni nakon toga, Radetu netko iz HDZ-a ili gradskih služi, prijavio policiji, kao ni ”tajanstveni snimatelj” koji voli izigravati prometnog redara, ali samo za stranačke potrebe. Napravili su to indirektno, objavom videa, kako bi šteta za Radetu (i SDP) bila veća i kako bi mogli poslati poruku da HDZ i hadezeovce nema pravo kritizirati ili prozivati netko tko i sam krši zakon. Kako se njihova kritika "ne važi" jer su i sami griješnici.

Što bi to trebalo značiti? Da Radeta, ako policija potvrdi da je počinio prometni prekršaj, ne smije više prozivati gradske HDZ-ovce za njihove marifetluke? Jer, eto, i on ”bahato krši zakon radi vlastitog bogaćenja”? Iako Radeta svoje benigno ”nedjelo” nije napravio na javnoj funkciji, već kao privatna osoba, i to u prometu!

Ako u HDZ-u stvarno misle da prometni prekršaja bilo koga, pa i gradskog vijećnika SDP-a, diskvalificira od prava na kritiku, onda u Medulićevoj imaju puno veći problem nego što na prvi pogled izgleda. Ako misle da se eventualni prometni prekršaj može izjednačavati s onim što HDZ i njihovi pojedinci rade na javnim funkcijama, onda se stvarno trebaju upitati u kakvom to balonu oni žive? Kad bi aršinom ”Radetinog trokuta” izmjerili gradsku i županijsku upravu, javne tvrtke i druga tijela koja HDZ drži pod kontrolom - evo i cisterna Odvodnje se parkirala na "Radetinom trokutu" - bi li itko u njima uopće mogao raditi?

Ovaj put nećemo inzistirati na aferi Ledana, ali i bez nje, ako se nekoga želi difamirati zbog prometnog prekršaja u kojem nitko nije oštećen, a najmanje država i građani, kako onda ocijeniti one članove HDZ-a koje su ukrali milijarde kuna iz državnih i javnih tvrtki i koji su to mogli napraviti samo zato što su tamo bili postavljeni po stranačkom ključu?

Ako bi prometni prekršaj ”nedozvoljenog zadržavanja”, kako tvrdi policija, trebao diskreditirati Radetu ili bilo koga drugog da kritizira političare koje plaćamo na javnim funkcijama, treba li onda dozvoliti stranci koja je pravomoćno osuđena za korupciju kao zločinačka organizacija da se uopće bavi politikom? Ako se pojedinci osuđeni za kaznena djela ne smiju baviti politikom, zašto stranka osuđena za težak zločin protiv države i građana nije izbačena iz politike? Nego nam tu još glume moralne gromade i drugima dociraju kako se treba ponašati! U stilu "tko je od vas bez grijeha neka prvi baci kamen”.

Isuse Kriste, dokle više?!

15. travanj 2024 20:41