StoryEditorOCM
4 kantunaI DALJE NEMA KUHANJA

Štrajk u studentskoj menzi ulazi u 30. dan: "Tete nose bijelo, a i granit je bijele boje!"

Piše Božana Sviličić
13. studenog 2020. - 14:40

- Odluku o nastavku štrajka nismo donijeli lako jer prosvjed ulazi u trideseti dan. Ovakvih štrajkova u Hrvatskoj zbog interesnog spora do sada nije bilo, no tete nose bijelo, a i granit je bijele boje - rekao je predsjednik štrajkačkog odbora Tomislav Kiš u petak ispred Studentske menze na zadarskom Poluotoku gdje još od 19.listopada traje štrajk djelatnika kuhinje zbog neuspjeha u kolektivnim pregovorima i neprihvaćanju sindikalnih zahtjeva.

Djelatnici Agencije za studentski standard koju je osnovalo Sveučilište u Zadru traže sistematizaciju i vrijednost boda u kolektivnom ugovoru, no Uprava Sveučilišta to odbija držeći da djelatnici Agencije time što nisu integrirani unutar Sveučilišta ostvaruju veću plaću nego da su djelatnici ustrojbene jedinice Sveučilišta kao što su Studentski dom i Student servis.
Radnici, međutim, ne odustaju od svojih zahtjeva, iako su u petak peticiju za njihov povratak na posao počeli potpisivati i - studenti.

- Zasad ima nekoliko stotina potpisa. Tom ćemo se zovu, koji nas je malo pogodio, zasad oduprijeti, ali to neće trajati dovijeka. Izdržat ćemo mi i to jer su radnici poznati kao teško slomljivi. - smatra predsjednik štrajkačkog odbora.
Navodi kako je u ovoj situaciji riječ o pravom klasičnom industrijskom štrajku s ciljem da se poslodavca prisili na određeni oblik ponašanja.
- U ovom slučaju to je kolektivni ugovor sa svim onim elementima koje mi tražimo,a to je da kolektivnim ugovorom reguliramo plaću na način da se uvrsti vrijednost boda. Tražimo sjedanje za stol i razgovor. Spremni smo vratiti se u pregovore, no međutim mislim da je to zasad jednostrana priča- rekao je.
Drži da štrajk u konačnici neće imati pobjednika jer će svima - laknuti. Najavio je i mogućnost prekokreta situacije u njihovu korist, o čemu će govoriti na tiskovnoj konferenciji koju je zakazao za utorak, 17. studenog.

Ranije je štrajk zaposlenika kuhinje koji im svakodnevno u menzi spremaju oko 1200 obroka podržao i dio zadarskih studenata. Umjesto obroka u menzi tada su simbolično pojeli paštetu namazanu na kruh. U Agenciji za studentski standard inače radi ukupno 37 djelatnika, a njih 15 je u štrajku zbog neuspjeha u kolektivnim pregovorima i neprihvaćanju sindikalnih zahtjeva.

20. travanj 2024 08:19