StoryEditorOCM
4 kantunaFOTOGALERIJA: STIGLI MAĐARSKI I POLJSKI "PLAVCI"

Strani policajci na zadarskim ulicama!

3. srpnja 2017. - 17:25
policajci5-030717.JPG

Mađarski policajci Lajos Magyar i Zita Barbara Mak, te njihovi poljski kolege Mateusz Panczyk i Dariusz Latka, od 1. do 31. srpnja bit će na ispomoći zadarskim policajcima, odjeveni u svoje odore, ali bez oružja. Uz hrvatske kolege, ovoga će ljeta pomagati stranim turistima u rješavanju problema, a riječ je o MUP-ovom projektu "Sigurna turistička sezona", koji je u Hrvatskoj počeo 2006. godine u sklopu međunarodne policijske suradnje.

-Hrvatska je omiljena destinacija brojnim Mađarima, kako zbog blizine tako i zbog sigurnosti. Upravo je Mađarska prije jedanaest godina bila prva zemlja koja je poslala svoje policajce u Hrvatsku, pa je tako i ovogodišnja suradnja nastavak višegodišnje uspješne policijske suradnje između hrvatske i mađarske policije - kazala je mađarska konzulica Eniko Tuska na predstavljanju stranih policajaca u prostorijama PU zadarske u ponedjeljak uz načelnika Nevena Paškalina, te poljsku konzulicu Dagmar Luković koja je napomenula kako se nada što mirnijoj sezoni.

Nakon predstavljanja u sjedištu zadarske policije, poljski i mađarski policajci su zajedno sa zadarskim kolegama prošetali Poluotokom gdje su se susreli i sa svojim sunarodnjacima. Tijekom boravka na našem području neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati nikakve policijske mjere, a dužni su se pridržavati pozitivnih pravnih propisa u Republici Hrvatskoj.

Njihova je zadaća pomaganje hrvatskoj policiji u obavljanju njenih dužnosti, a posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s mađarskim i poljskim turistima, u prevenciji kaznenih djela i prekršaja te poboljšanju sigurnosti prometa. Stranim policajcima tijekom boravka na našem području domaćini će biti policijski službenici PU zadarske Luka Pribislavić i Mijo Grgić. Od 1. do 31. kolovoza poljske kolege zamijenit će Gabor Jankovics i Janos David.

26. travanj 2024 03:28