StoryEditorOCM
4 kantunaSPAS S NEBA

Struja dolazi s krovova: solari se ugrađuju na Veletržnici, a „Višnjik” pripremio projekte za izgradnju tri elektrane na svojim objektima

Piše P.O.
28. ožujka 2023. - 20:33

„Tržnica” će biti prvo komunalno poduzeće u vlasništvu Grada koje će na krovu jednog svog objekta izgraditi solarnu elektranu za što je dio sredstava namaknut iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Investicija je teška 26.544 eura od čega je 10.617 bespovratnih eura stiglo iz Fonda.

-Materijal je na gradilištu i ja očekujem da će radovi biti otvoreni krajem tjedna. Za očekivati je da solari ubrzo, negdje polovinom travnja, budu pušteni u probni rad, kaže direktor „Tržnice” Tomislav Letinić.

Kada projekt bude dovršen, „Tržnica” će na krovu svoje Veletržnice dobiti solarnu elektranu od 28 kilovata s godišnjom proizvodnjom od 37.000 kilovata, što je 80 posto potreba tog objekta.

Solarni paneli su najavljeni iz „Višnjika” gdje su još prošle godine izradili i simulaciju Dvorane Krešimira Ćosića s postavljenim panelima.

-Projekt solarne elektrane na Dvorani Krešimira Ćosića je gotov i trenutno je na reviziji, a suglasnost HEP-a smo već dobili, kaže direktor Denis Karlović.

Direktor „Višnjika” otkriva da bi se solari trebali pojaviti i na još dva objekta u sklopu Višnjika. Riječ je o krovu vrtića, te gimnastičke dvorane, projekti za ta dva zahvata su također završeni, a ovog bi tjedna trebala stići i suglasnost HEP-a. Zajedno sa strujom s krova velike dvorane, „Višnjik” bi dobio elektrane ukupne snage oko 750 kilovata.

-S time bismo imali jako visok stupanj energetske neovisnosti. Kad projekti za gimnastičku dvoranu i vrtić budu gotovi, namjera nam je javiti se na odgovarajući javni natječaj i aplicirati za bespovratna sredstva, najavljuje Karlović.

O važnosti cijelog projekta najbolje govori procjena da bi se ukupni troškovi energije, kada cijena struje i plina ne bi Vladinim mjerama bila subvencionirana, popeli do oko 11 milijuna kuna, što bi ozbiljno dovelo u pitanje redovno funkcioniranje „Višnjika”. Zasada nije moguće reći koliko bi cijela investicija koštala, jer preciznu cijenu će odrediti javni natječaj, ali po sadašnjim procjenama moglo bi se raditi o oko pet milijuna kuna, a na „Višnjiku” računaju da bi se investicija mogla pokriti u roku od tri do četiri godine jer bi solari pokrivali oko 80 posto godišnjih potreba „Višnjika”.

Vizuali mogućeg budućeg izgleda Dvorane Krešimira Ćosića s postavljenim solarnim panelima, u javnosti su izazvali pozitivne reakcije, a u međuvremenu se, po informacijama s „Višnjika”, ispostavilo da u mogućem zahvatu na krovu dvorane nije potrebna suglasnost Marijana Hržića, arhitekte po čijem je projektu dvorana izgrađena.

Darko Kasap: Za ove projekte nije potrebna građevinska dozvola

-Za izgradnju solarnih elektrana na krovovima zgrada, drugačija je procedura nego kod solarnih elektrana na zemlji. Za krovne elektrane nije potrebno ishodovati građevinsku dozvolu, već se radi glavni projekt i mora se imati suglasnost HEP-a. Sva gradska poduzeća, ustanove i institucije u ove projekte mogu ući autonomno i po svojim procjenama opravdanosti i potrebe za izgradnjom solarnih elektrana, kaže Darko Kasap, gradski pročelnik za graditeljstvo.

19. travanj 2024 13:25