StoryEditorOCM
4 kantuna"MOGU MAKNIT‘ BETON"

Studenti su se od pozornice na Novom kampusu odlučili oprostiti paljenjem lampiona: "To je više od običnog okupljališta!"

Piše Zadarski.hr/Studentski.hr
21. siječnja 2022. - 17:23

Nekoliko dana nakon Božića u Zadru je srušena kultna pozornica kraj Studentskog doma. Na pozornici su se, pričaju studenti za portal studentski.hr, odvijali brojni tulumi i čekala jutra uz pjesmu i veselje, a posebnu socijalizacijsku ulogu studentima je imala u doba epidemioloških mjera kada su mjesta za izlaske bila zatvorena.

Jedno od malobrojnih studentskih okupljališta

Stoga su se studenti odlučili oprostiti od kultnog okupljališta – paljenjem lampiona. Događaj će se održati večeras, 21. siječnja, na mjestu bivše pozornice oko 21 sat. 

Svoje razloge za organizaciju ovog događaja su podijelili inicijatori. Govore da je Pozornica, kojoj se namjerno obraćaju s velikim slovom, za njih više od običnog okupljališta. 

– Pozornica je godinama bila mjesto okupljanja i druženja mnogih zadarskih studenata. Brojne generacije studenata bi se okupljale tamo vikendom kako bi se opustili od učenja i družili s kolegama. Budući da je Zadar kao studentski grad oskudan studentskim večernjim programom i izlascima, Pozornica je bila jedno od malih brojeva lokacija gdje su se studenti mogli međusobno naći te pronaći ljude slične sebi koji im odgovaraju po godinama, stadiju života te ekonomskom stanju – poručuju. 

Kao posebnu vrijednost druženja na pozornici, organizatori ističu to da za izlazak na pozornicu nije potrebno puno novca i da se na njoj moguće kvalitetniji družiti nego u klubovima.

– Za druženje na Pozornici nije potrebno mnogo novca (za razliku od izlaska u klubove gdje vlasnici lokala nabijaju cijene pića što nikako ne pogoduje jednom prosječnom zadarskom studentu koji osim što mora više izdvojiti za izlazak, nije mu garantirana zabava i pravo druženje odnosno socijalizacija sa drugim studentima). 

Pozornicu je, kako nam govore studenti, odlučila srušiti Uprava Sveučilišta u Zadru. 

– Pozornica je razrušena od strane Sveučilišta u Zadru kao navodno mjesto okupljanja mlađih osoba koje su ga koristile za neprimjerene radnje što je krajnje inferioran potez jedne institucije koja počiva na intelektualizmu. Ta ista Pozornica se mogla iskoristiti za mnoge manifestacije i događaje studenata jer se sama Pozornica nalazi na području kampusa gdje se nalazi zgrada određenih odjela Sveučilišta, Studentskog doma te novog doma koji bi uskoro trebao biti otvoren – smatraju inicijatori paljenja lampiona.

Studentima je, smatraju, oduzeta mogućnost pobune protiv odluke o rušenju pozornice jer je srušena nekoliko dana nakon Božića kada studenti nisu bili u Studentskom domu. 

– Može se razumjeti da se polazi od pretpostavke da druženje na Pozornici u večernje sate ruši ugledu Sveučilištu u neku ruku, ali opet od jedne intelektualne institucije se očekuje da razumije da se studenti tu ne okupljaju baš radi Pozornice, već radi toga što je to mjesto uz parking na području kampusa gdje studenti i žive te da će se tu uvijek okupljati kao što se okupljaju kod svih kampusa i studentskih domova diljem Hrvatske. Na kraju je isto bitna činjenica da je razrušena par dana nakon Božića kada nema studenata u gradu kako bi se smanjila vjerojatnost uzbune studenata – govore nam. 

Zbog svega toga zadarski su studenti odlučili odati počast kultnom okupljalištu, simbolu zadarskih studentskih dana, i dati do znanja da će se na njemu i dalje okupljati studenti koji su tamo stjecali neka nova prijateljstva i neke nove ljubavi. Svi koji žele mogu im se pridružiti večeras u 21 sat, prenosi studentski.hr.

– Mogu maknit' beton, al' ne i ljude… – poručuju za kraj. 

22. travanj 2024 20:44