StoryEditorOCM
4 kantunaTRAGEDIJA

Sud u Zadru poništio oslobađanje troje liječnika, ide novo suđenje zbog smrti curice od 15 mjeseci. ‘Nama nju ništa ne može vratiti. Rekli su mi da se ne bodem s rogatima‘

Piše PSD
20. studenog 2022. - 17:50

Županijski sud u Zadru prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i ukinuo presudu kojom je troje liječnika oslobođeno optužbe za nesavjesno liječenje 15-mjesečne djevojčice, koja je zbog toga preminula, piše Danica.hr.

Presudom i prihvaćenom žalbom predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjeno sudsko vijeće.

Podsjetimo, Općinski sud u Bjelovaru lani u svibnju oslobodio je troje liječnika bjelovarske Opće bolnice: T. M., radiologa T. H.  i pedijatricu M. H. Č.. Teretilo ih se da su u prosincu 2015. nesavjesnim liječenjem skrivili smrt djevojčice.

Liječnički trojac se teretilo da su od 13. studenog do 5. prosinca 2015. godine propustili pažljivo pregledati laboratorijske nalaze i rengenske snimke, zbog čega dijete nisu primjereno liječili te su postavili pogrešnu dijagnozu.

Zbog toga je ishod bio fatalan; dijete je preminulo rečenog 5. prosinca u Općoj bolnici Bjelovar. Imala je visoku tempraturu i kašalj, a na snimkama je bilo vidljivo povećano srce, na što, prema optužnici, nitko od liječnika nije obraćao pažnju.

Liječnicima će se opet suditi, donosi Danica.hr.

Nama našu Mateu nitko i ništa ne može vratiti

Iako će na ponovljenom suđenju morati ponovno proživljavati najteže trenutke u svojim životima, Ivana i Matej, roditelji nesretne djevojčice su zadovoljni odlukom višeg suda, piše Klikni.hr.

-Nadam se da će sud ovoga puta biti pravedan i da će potvrditi kako je sve ono što smo posljednjih godina tvrdili istina. Nama našu Mateu nitko i ništa ne može vratiti, no nadamo se da će pravda biti zadovoljena – kazao je u telefonskom razgovoru otac djevojčice Matej Matić.

Dodaje kako su se on i supruga jedva oporavili od šoka koji su doživjeli prije godinu dana, kada su bjelovarski liječnici oslobođeni na bjelovarskom Općinskom sudu.

-Malo tko je vjerovao da će žalba Općinskog državnog odvjetništva biti prihvaćena, a meni osobno su mnogi govorili da odustanem od svega i da se ne bodem s rogatima. No, sud je dobro odlučio, a vjerujem kako je ishod ovakav i zbog činjenice što je slučaj iz Bjelovara prebačen u Zadar – kaže Matej.

Podsjetimo, slučaj obitelji Matić u prosincu 2015. godine šokirao je i potresao cijelu Hrvatsku.

Agonija njihove 15-mjesečne djevojčice trajala je od sredine studenog do 5. prosinca jer je bolesno dijete s roditeljima „šetano“ od jednog liječnika do drugog, sve dok nije preminula zbog, kako tvrde roditelji, odvjetništvo i sudski vještaci, propusta u liječenju.

23. travanj 2024 09:31