StoryEditorOCM
4 kantunaPOD VIJADUKTOM

Bivši zadarski sudac Boris Babić i rođaci u borbi za imovinu: Načelnica općine i država otimaju nam djedovinu, ide prijava USKOK-u!

Piše Dijana Turić
15. srpnja 2023. - 22:18

“Poštovani! Parkirno mjesto na kojem je Vaše vozilo je u najmu – korištenju Općine Podgora. Molimo Vas da uklonite vozilo ili će biti odvezeno od strane službe za premještanje o Vašem trošku” – obavijest je koja je na automobilima u Podgori dočekala goste Borisa Babića, vlasnika zemljišta na kojem se nalaze četiri mjesta za smještaj vozila.

Boris Babić, široj javnosti poznat kao bivši predsjednik Županijskog suda u Zadru, šokirao se i tim dopisom i uklanjanjem popratne komunalne opreme od strane Općine. A onda se šokirao i činjenicom da je njegova parcela koja ima još troje suvlasnika zapravo preko noći “preseljena” pod okrilje lokalne vlasti.

Ne postoji u knjigama

Osim Babića, vlasnici parcele od ukupno 133 kvadrata u podnožju na Jadranskoj magistrali su i Živko Knežević te Mihovil i Zoran Kokić, a njima lokalna uprava nije ni poslala obavijest da je njihovo neizvlašteno zemljište postalo dio općinske parcele koja zapravo i ne postoji u zemljišnim knjigama, i to po ugovoru Općine i “Hrvatskih cesta” (HC) od 28. svibnja ove godine, što su ga potpisale načelnica Petra Radić i Željana Šikić, članica Uprave HC-a.

image

Privatni parking u Podgori
 

Ivo Ravlić/Cropix

image

Načelnica Podgore Petra Radić

Ivo Ravlić/Cropix

Riječ je o ugovoru o “korištenju cestovnog zemljišta” kojim državna tvrtka daje Općini odobrenje za korištenje parkirališnih mjesta.

Kako je navedeno u dokumentaciji, riječ je o katastarskoj čestici broj 11222, prema potvrdi Katastra u Makarskoj. Teren površine 371 četvorni metar, kako je navedeno, nastao je od dijela parcele broj 5516, površine 38 četvornih metara, u suvlasništvu Babića i ostalih, te dijela čestice broj 5518/1 koja je također u vlasništvu jednoga građanina.

Kako tvrdi naš sugovornik, ugovor između lokalne vlasti i HC-a nije valjan jer je riječ o nepostojećoj parceli, k tome nastaloj od dijela privatnih zemljišta. Zbog sklapanja takvog sporazuma, Babić i ostali suvlasnici će Općinu i HC prijaviti USKOK-u.

image

Je li moguće da je Općina Borisu Babiću i još trojici suvlasnika otela zemljište?
 

Jure Mišković/Cropix

– Načelnica Radić vrlo dobro zna da smo nas četvorica nasljedstvom stekli česticu broj 5516. Zemljište je i danas u našem vlasništvu, što se može provjeriti u javno dostupnoj zemljišnoj knjizi za katastarsku općinu Podgora i što joj je poznato ne samo kao općinskoj čelnici, nego i s obzirom na njezino stručno obrazovanje.

Poznato je načelnici i da smo zemljište o svom trošku uredili kako bismo ga mogli koristiti kao uređeno parkiralište za sebe i svoje goste. Prije nekoliko dana smo ustanovili da je Općina uništila i uklonila naše postavljene rampe za privatno parkiralište, što su učinili silom, bez da su bilo koga od nas prethodno obavijestili. Uz to su na parkiranom vozilu ostavili obavijest sa zahtjevom da se vozilo ukloni i navodom da je to mjesto “u najmu/korištenju Općine”.

Magistrala iznad zemljišta

Načelnica Radić vrlo dobro zna da je riječ o zemljištu iznad kojega je vijadukt na Magistrali, a taj teren nikada nije bio predmet izvlaštenja ni deposedacije i u našem je mirnom posjedu odvajkada, a mi i naši prednici smo upisani u zemljišnu knjigu kao suvlasnici zemljišta – tvrdi Babić, napomenuvši da je kojim slučajem podgorska vlast na zakonit način i stekla nekakvo pravo korištenja njihova zemljišta, nije ovlaštena silom ulaziti u posjed, a posebno nije ovlaštena uništavati njihovu imovinu.

– Postupak Općine ne samo da predstavlja nezakonito i neutemeljeno zadiranje u naše pravo, nego predstavlja i kazneno djelo. A o tome kakav dojam načelničino postupanje ostavlja kod turista, bolje da se za sada ne govori – ističe naš sugovornik i dodaje da se Općina poziva na ugovor koji je sklopila s HC-om 28. svibnja.

– Budući da je sklapanje tog ugovora inicirala načelnica Radić koja je i dostavila podatke o zemljištu, upozoravam da se dokument odnosi na česticu 11222, koja u zemljišnoknjižnoj evidenciji – ne postoji. Naravno da joj je to bilo poznato, jer je tražila da se parcela identificira prema potvrdi katastra u Makarskoj, od 12. srpnja 2022., kao nekretnina “nastala” od dijela čestice broj 5516 i dijela čestice 5518/1, a obje su u vlasništvu građana Podgore i njihovih potomaka.

Od tih građana, uredno upisanih vlasnika zemljišta, načelnica je krila da je za njihovu nekretninu inicirala sklapanje ugovora s “Hrvatskim cestama” – kaže Babić i domeće da “načelnica Radić vrlo dobro zna da se vlasništvo dokazuje upisom u zemljišnu knjigu, a čestica broj 11222 nikada nije u zemljišnoj knjizi ni formirana”.

Isto tako, kako tvrdi Babić, općinska čelnica vrlo dobro zna da se radi o zemljištu koje nije cesta navedena u ugovoru, već se cesta iz tog dokumenta nalazi kao vijadukt na Jadranskoj magistrali iznad njihova zemljišta koje ni njima ni njihovim precima nikada nije oduzeto.

’Vratite u prijašnje stanje’

– Načelnica je znala sve te bitne činjenice, ali je inicirala sklapanje nezakonitog ugovora kako bi bez provođenja postupka izvlaštenja i plaćanja naknade silom oduzela naš mirni vlasnički posjed, a potom se neovlašteno koristila sredstvima koja smo uložili u uređenje terena.

Time je osobno izvršila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Takvo djelo učinila je i odgovorna osoba iz HC-a, sklapajući ugovor za česticu za koju nije bilo moguće pribaviti zemljišnoknjižni izvadak. Jer nitko danas i ne pomišlja da se vlasništvo nekretnine dokazuje potvrdom koju je izdao Katastar za parcelu čije navodno formiranje nikada nije provedeno u zemljišnoknjižnoj evidenciji.

Pogotovo to ne misle stručne službe HC-a, pa je jedini mogući zaključak da je ugovor sklopljen mimo mišljenja stručnih službi – naglašava Babić, koji od načelnice zahtijeva da hitno vrati njihovu nekretninu u prijašnje stanje ili će sve kazneno prijaviti USKOK-u kao nadležnom tijelu.•

Hrvatske ceste: Ugovor nije ništetan i neće se raskidati

Kako je moguće da je HC s Općinom potpisao ništetan ugovor u kojem je navedena parcela koja ne postoji u zemljišnoknjižnoj evidenciji, upitali smo odgovorne u toj državnoj tvrtki. Kako je kazala glasnogovornica Tamara Đurijanček, čestica broj 11222, površine 371 kvadrat, nastala je provedbom prijavnog lista izrađenog za Jadranku magistralu.

– Za sve postoji potvrda Katastra u Makarskoj od 12. srpnja 2022. godine. Slijedom navedenog, jasno je kako ugovor nije ništetan te se neće raskidati – kazala je Đurijanček, koja nam je dostavila skenirani dokument iz Katastra.


Petra Radić: Cesta je od 1962. u vlasništvu HC-a

Je li moguće da je Općina Borisu Babiću i još trojici suvlasnika otela zemljište i s HC-om sklopila ugovor za parcelu koja ne postoji u zemljišnoknjižnoj evidenciji, upitali smo načelnicu Radić. Kako tvrdi, Općina nikome ništa nije otela, već je takvo stanje u zemljišniku od 1962. godine, kada je izgrađena Magistrala.

– Tada su svi Podgorani ostali bez dijela svojih zemljišta, a cesta je od te godine u vlasništvu Hrvatskih cesta. Svi moraju biti jednaki pred zakonom i svi žele da se uvede red dok se njih ne takne, a kada se dogode takve stvari, onda se ljute – kazala je Petra Radić.

05. svibanj 2024 00:00