StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI SUD

Tko je ubio Srđana Lakića u Karinu? Ni 26 godina od smrti suđenje nije završeno! Sudac Visković: ‘Ne možemo ga ekshumirati, to više nije moguće...‘

Piše Božana Sviličić
12. svibnja 2021. - 20:01

- Ne možemo ga ekshumirati, to više nije moguće. Morat ćemo provesti novo vještačenje kako bi utvrdili uzrok smrti – rekao je u srijedu na Županijskom sudu u Zadru Hrvoje Visković, predsjednik Sudskog vijeća koje će u ponovljenom postupku, 26 godina od zločina u Karinu Gornjem, pokušati razjasniti okolnosti smrti 68-godišnjeg Srđana Lakića.

Iako je za njegovo ubojstvo odmah nakon Domovinskog rata, 51-godišnji Stevan Lakić u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora, Srbija ga je nakon uhićenja 2013. odbila izručiti pod obrazloženjem da ima izbjeglički status te time zakonom i Ustavom garantiranu jednakost međunarodne zaštite sa građanima Republike Srbije. Vrhovni sud RH u međuvremenu je ukinuo presudu, pa je suđenje Lakiću, koji je u međuvremenu podnio zahtjev za obnovom kaznenog postupka krenulo ispočetka. U drugom je postupku oslobođen optužbe, no Vrhovni sud je ukinuo i tu presudu nakon žalbe Županijskog državnog odvjetništva u Zadru koje je smatralo da za optužbu koja Lakića tereti za teško ubojstvo postoje dovoljno dobri dokazi.

Stevan Lakić, hrvatski državljanin srpske nacionalnosti, optužnicom se, naime, tereti da je dan nakon Oluje 1995. automatskom puškom ubio 68-godišnjeg rođaka i susjeda Srđana Lakića u Karinu Gornjem jer nije htio otići u 'zbijeg'. Sporno je to što osim iskaza supruge ubijenog Stane Lakić, te iskaza svjedoka 'po čuvenju'  ne postoje drugi dokazi koji ga izravno terete za ubojstvo. Iz podataka u spisu ne prozilazi ni da je Srđan usmrćen vatrenim oružjem, jer je tijelo u ljetno doba bilo neukopano, te u poluraspadnutom stanju.

U novom postupku sud mora iznova provesti dokaze, te utvrditi je li se na mrtvom tijelu koje je više dana bilo izloženo ljetnim temperaturama samo golim okom moglo utvrditi je li ubijen iz vatrenog oružja. Svjedoci Ivan i Željko Rogić, potvrdili su i u srijedu da im je supruga ubijenog rekla da je upravo Stevan ubio njezinog muža, s tim da je jednom od njih rekla i da ga je “pokosio rafalom”.

- Vidio sam ga iz daljega, bio je umotan u lancun. Tijelo je bilo na ulazu u konobu. Nisam ga vidio izbliza. Stana mi je rekla da joj je muž ubijen. Plakala je da ga je ubio Stevica Lakić jer ovaj nije htio ići s njim u zbijeg već je ostao čuvati ovce - rekao je Rogić na sudu. Iako je u spisu navedeno da je identificirao žrtvu, u srijedu je to opovrgnuo navodeći kako to nije mogao učiniti jer se nije približavao.

Njegov sin Željko opisao je kako je tijelo nije bilo na vratima konobe već vratima kuće, ali ga je i on vidio s udaljenosti od desetak metara.

- Mislim da je bio pokriven. To mi je bio prvi mrtvac kojeg sam vidio u životu i nisam mu mogao prilaziti- rekao je.
Obrana je prigovorila njihovom iskazu, te se uprotivila čitanju iskaza Stane Lakić.

- Riječ je o nezakonitom dokazu jer je Stana ispitana bez odvjetnika – rekao je Ivan Šalina, odvjetnik optuženog Lakića za kojeg je na početku rekao kako se - 'ne smatra krivim'.

Do 30. lipnja kada je zakazano novo ročište sudac Hrvoje Visković zatražio je provođenje novog medicinskog vještačenja. Njime će se na temelju dokumentacija i fotografija iz spisa utvrditi postoje li na tijelu ubijenog rane od vatrenog oružja, odnosno jeli to uopće moguće utvrditi nakon što je tijelo više dana bilo izloženo visokim temperaturama. Isto tako vještak će utvrditi uzrok smrti Srđana Lakića.

18. travanj 2024 20:30