StoryEditor
4 kantunaMINISTAR PRAVOSUĐA NA IZVANREDNOJ PRESICI OKO ZADARSKOG SLUČAJA

Sudac Marković prima ozbiljne prijetnje, dodijeljena mu je zaštita!

Piše Telegram.hr/Zadarski.hr
15. listopada 2019. - 16:39
bošnjaković 5-050118

Neću reći je li sud pogriješio ili nije, to bi značilo da se miješam u neovisnost pravosuđa. Viđenje stvari suca je takvo, ja nemam pravo gledati spis, no ono što je objavljeno zaista zvuči vrlo loše. Ako je sud i pogriješio, za to postoje pravni lijekovi. Treba u svemu tome osigurati mir zbog maloljetnice. Podaci koji se objavljuju su tajni i to šteti žrtvi. Treba pustiti sud da odradi svoj posao”, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na konferenciji za medije koju je održao zbog slučaja u Zadru, a prenosi Telegram. Sudac zadarskog Županijskog suda Ivica Marković pustio je petoricu osumnjičenih za grupno silovanje da se brane sa slobode, iako su iz istog mjesta kao i žrtva. Uz to, glasnogovornik suda Hrvoje Visković medije je optužio za bespotrebno dizanje tenzija „bomabastičnim natpisima”.

“Odluka je donijeta, obrazložena je, žalba je, koliko sam čuo, već podnesena i pravni lijek postoji”, rekao je ministar. Kazao je i da vjerojatno neće osobno otići u Zadar. Na pitanje o mogućnosti da se slučaj preseli na drugi sud, ministar je rekao da nema spoznaje da je bilo tko takav prijedlog podnio te je dodao kako mu se čini da bi o tome trebao odlučiti Vrhovni sud. “Postupak će biti složen. Tu je žrtva, tu je i sedam vjerojatnih počinitelja, ja ne znam kakvih će sve biti vještačenja, i nemoguće je reći koliko će to trajati”, rekao je Bošnjaković, objašnjavajući da bi suđenje moglo potrajati.

“Molim medije da budu osjetljivi u izvještavanju i da ne radimo štetu jednoj mladoj osobi. Treba utvrditi činjenice”, rekao je Bošnjkaović i dodao kako je sudac Marković nakon svoje odluke počeo dobivati prijetnje. “I taj sudac koji je donio odluku primao je ozbiljne prijetnje, i za njega je zatražena zaštita”, rekao je ministar.

U Zadru se sprema prosvjed

Glasnogovornik zadarskog Suda jučer je rekao da je sudac petoricu mlađih punoljetnika pustio da se brane sa slobode jer je utvrdio da nema straha od ponavljanja kaznenog djela te opasnosti za žrtvu. Kad je riječ o utjecaju na svjedoke, koji nisu ispitani kao ni sama žrtva, Visković je kazao kako je sudac poduzeo mjere opreza koje se odnose na zabranu prilaska žrtvi, komunikaciju s njom te obvezno javljanje u policijsku postaju.

Burne reakcije javnosti na odluku Suda traju od jučer ujutro. Tako je, među ostalima, Zadarski blok počeo organizirati prosvjed koji bi se trebao održati u petak u 12 sati. Zgroženost zbog puštanja osumnjičenih za silovanje na slobodu izrazio je i velik broj javnih osoba. Ministar Bošnjaković jutros je u emisiji „U mreži Prvog” javnost pozvao na strpljenje.

„Treba proći postupak. U postupku treba svima dati šansu da kažu svoje viđenje stvari, provesti dokazni postupak. Bez obzira na težinu i monstruoznost cijelog slučaja, mislim da je potrebno provesti postupak kako bismo znali koja je prava istina, rekao je Bošnjaković dodavši da “ako se pokaže istinito sve to što je navedeno, sustav mora biti vrlo rigorozan”, piše HRT. Ministar je ipak stao u zaštitu Suda, rekavši da je hrvatsko pravosuđe spremno uhvatiti se u koštac s takvim predmetom, ta da sucu treba omogućiti da na miru radi svoj posao.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru u međuvremenu je podnijelo je žalbu na odluku o puštanju osumnjičenih na slobodu. “Obavještavamo Vas da je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru danas podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage kojim je odredio mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode”, priopćili su iz ŽDO-a Zadar.

Izdvojeno

02. srpanj 2020 12:08