StoryEditorOCM
4 kantunaPOMOĆ CARITASA

Suđenje beskućnicima zbog pljačke u crkvenom prenoćištu Sv. Vinko Paulski “zapelo” jer sud jednom od njih nije imao gdje poslati poziv!

Piše Božana Sviličić
29. rujna 2020. - 19:42

Suđenje dvojici beskućnika zbog pljačke u crkvenom prenoćištu Sv. Vinko Paulski u utorak je “zapelo” na Općinskom sudu u Zadru jer sud jednom od njih nije imao gdje poslati poziv iako je pomoć u dostavljanju poziva zatražio i od Caritasa Zadarske nadbiskupije.
Iz zatvora gdje je “smješten” zbog drugog kaznenog djela u sudnicu je doveden 40-godišnji Romeo Dražović, no njegov “partner” u zločinu, 53-godišnji Bude Sladić, nije, jer se ne zna gdje je.
- Od Caritasa Zadarske nadbiskupije zatražili smo da mu se uruči poziv, no odgovorili su da nisu u mogućnosti to učiniti jer osoba nije njihov korisnik već duže vrijeme - rekla je sutkinja Ana Brkić.

Na upit kada je on zadnji put vidio Sladića, Dražović je odgovorio da je to bilo prije pet do šest godina kada je izašao iz zatvora u Bilicama, no da ga nakon toga nije vidio.
- Dok je bio u zatvoru dolazio je na ročišta - zaključio je Dražović nakon čega je zastupnica optužbe Branka Rukavina predložila suđenje u odsutnosti jer bi bilo teško ući u trag Sladiću s obzirom da je - beskućnik. 

Optužnicom se Draživić i Sladić terete da su drugog beskućnika R.L. opljačkali krajem svibnja 2012. godine. Tijekom noći su mu uzeli novčanik u kojem je bilo oko 600 kuna i kartice nakon čega su kupovali tarifne pakete, sklapali ugovore o mobilnoj pretplati, kupovali i prodavali mobitele. Optuženi su za krađu, prevaru i krivotvorenje dokumenata.
Dražović i Sladić su u to vrijeme boravili u prenoćištu Sv. Vinko Paulski, te su bili korisnici Pučke kuhinje Caritasa Zadarske nadbiskupije kada su i davali izjave lokalnim medijima.
Sladić se tada, kako je sam rekao, kao razvojačeni branitelj, te visokoobrazovana politička osoba bunio da se ne poštuje Deklaracija o ljudskim pravima i da Vlada uopće nema strategiju za beskućnike. Na županijskom sudu u Zadru iste je godine. međutim, osuđen na tri i pol godine zatvora zbog silovanja bivše djevojke u - napuštenoj kući.
Dražović, inače zavidni vlasnik 11 presuda zbog niza delikata, skrenuo je na sebe pažnju javnosti 2017. godine kada se popeo na dimnjak uz zgradu riječkog Centra za socijalnu skrb i, s bocom pića u ruci, prijetio da će se baciti ukoliko ga novinari ne saslušaju. Izazvalo je to intervenciju dežurnih službi.

– Da li činjenica da sam bio u zatvoru mora biti moj stalni životni pratitelj? Jednom kriminalac, cijeli život kriminalac? – zapitao se tada. Nakon što je iznio svoje viđenje problema odveden je u psihijatrijsku kliniku. Sudilo mu se na općinskim i županijskim sudovima u Rijeci i Zadru, te Općinskom sudu na Pagu. Osuđivan je zbog slučaja krivotvorenja novca, delikata vezanih za drogu i teških krađa. Najveća izrečena kazna bila mu je ona od godinu i pol dana bezuvjetnog zatvora, a u zadarskom zatvoru sada “boravi” do rujna iduće godine.

19. travanj 2024 23:01