StoryEditorOCM
4 kantunaVIŠE OD 30 PRESUDA

Šuliman i Jer iz trgovine u Nadinu ukrali kasu i metalni sef, u Zagrebu kupili motore, pa ‘zaprašili‘ u Zadar: ‘Upoznali smo se u zadarskom zatvoru‘

Piše Božana Sviličić
5. veljače 2021. - 22:11

Zadrani Romeo Dražović zvani "Šuliman" (41) i Dalibor Školjarev (46) zvani "Jer", koji u dosjeima imaju više od trideset presuda za razna kaznena djela, u ponovljenom postupku na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno su osuđeni na uvjetne kazne od godine dana zatvora s rokom kušnje od pet godina zbog pljačke iz 2010. godine.

Iz trgovine u Nadinu u koju su provalili 22. svibnja oko 00,30 sati, ponijeli su registar kasu i metalni sef kojeg su odvidali sa zida, nakon čega su u Zagrebu kupili motore, motorističke kacige, rukavice i jakne. Trgovinu su oštetili za 55.062,26 kuna.

U ponovljenom postupku opovrgnuli su krivnju, a činjenicu da su istog dana, neposredno nakon krađe napustili županiju i uputili se u Zagreb gdje su kupili motore objasnili su tvrdnjom da je Dražović od prodaje svoje imovine "počastio" svog "prijatelja iz zatvora" potpuno identičnim motorom vrijednim 6.600,00 kuna

Školjarev je rekao kako nikada nije bio u Nadinu niti zna gdje se to mjesto nalazi. 

- Za Škabrnju znam iz rata i još neka mjesta u kojima sam bio za vrijeme rata - rekao je

Pojasnio je da je Dražovića upoznao u zatvoru gdje su obojica proveli jedno godinu dana tijekom istrage zbog ranijih kaznenih djela. U zatvoru mu je davao cigarete i slično zbog čega mu je Dražović kasnije kupio motor. Nakon što su dobili probne tablice sa tim motorima su se dovezli u Zadar. Vozili su se istovremeno, a uz motore su kupili i opremu jer se bez kaciga nisu smjeli niti voziti.

Dražović se u ponovljenom postupku branio šutnjom, kao i kod suca istrage, a pojasnio je kako je po više presuda izdržao kaznu zatvora veću od 15 godina, te da je uglavnom vrijeme provodio u zatvoru na izdržavanju kazni.
Jedan od svjedoka koji se također zove Romeo požalio se kako je policija zbog tog slučaja na grub način uletjela u njegov stan u Zadru gdje su s puškama i topom su razbili vrata, što nije bilo u redu. Kasnije su ga, požalio se, i zatvorili u podrum policijske zgrade.

Iako su u ovom kaznenom predmetu Dražović I Školjarev još 2017. proglašeni krivima, nakon žalbi branitelja i tužitelja presudu je ukinuo Županijski sud u Zagrebu i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Zadarski sud im je izrekao uvjetne kazne obzirom da je od počinjenja kaznenog djela do presuđivanja proteklo gotovo deset godina.

- Kažnjavanje bezuvjetnom kaznom zatvora više ne bi ostvarilo svoju svrhu poglavito radi toga jer je dio otuđenih predmeta pronađen i vraćen, oduzeti su im i motori, a oštećenika je obeštetilo osiguravajuće društvo koje u ovom postupku nastupa regresno naspram okrivljenika- navodi se u obrazloženju presude sutkinje Ane Zrilić.

19. travanj 2024 21:32