StoryEditorOCM
4 kantunaPOTRESEN PRESUDOM

Suprug stradale: ‘Već 40 mjeseci traje ova katastrofa, agonija moje obitelji. Nitko ne pita kako je meni, mojoj djeci i našim obiteljima...‘

Piše Božana Sviličić
29. travnja 2021. - 13:14

- Već 40 mjeseci traje ova katastrofa, agonija moje obitelji. Moje supruge nema. Nitko ne pita kako je meni, mojoj djeci i našim obiteljima. Neću komentirati nepravomoćnu presudu, ali njome nije upućena nikakva poruka mladim ljudima koji divljaju automobilima – rekao je 41-godišnji Ivica Mršić nakon presude kojom je u četvrtak na Županijskom sudu u Zadru 22-godišnji Kristijan Nimac nepravomoćno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora za prometnu nesreću od 1. siječnja 2018. kada je izazvao smrt njegove 36-godišnje supruge Petre Mršić u središtu Biograda.

Kobne novogodišnje noći vozio je pijan i neispavan očev Golf brzinom dvaput većom od dozvoljene, nije se pridržavao razmaka i pretjecao je dok je telefonirao. Iza stradale žene, medicinske sestre koja je to jutro išla na posao, ostao je 41-godišnji suprug i tri malodobne djevojčice.

Za djelo koje se mu se stavljalo na teret, izazivanje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, u neizravnoj namjeri, previđena kazna je od tri do 12 godina zatvora, a predsjednik Sudskog vijeća Ivan Marković dosudio mu je kaznu ublaženu po Zakonu o sudovima za mladež. Produžena mu je I ranije izrečena sigurnosna mjera trogodišnje zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija.

- Smatramo da će se ovom kaznom utjecati na buduće počinitelje. Kazna je ublažena za samo dva mjeseca. U određivanju njezine visine olakotne okolnosti bile su dob počinitelja, njegova dosadašnja neosuđivanost, priznanje kaznenog djela, te izraženo kajanje. Otegotna okolnost bila je težina kaznenog djela i težina nastalih posljedica - rekao je sudac Marković.

Dodao je kako sud od policije nije dobio informaciju o kršenju bilo kakvih propisa Kristijana Nimca nakon počinjenja prometne nesreće.

- Od supruga preminule, dobili smo informacije da okrivljenik vozi po Biogradu, te da nosi pištolj, no iz brojnih izvještaja policije nakon nesreće nije zabilježen niti jedan njegov eksces niti kršenje pripisa. Sudsko vijeće iz tog razloga nije moglo prihvatiti takve navode, rekao je sudac.

Suprug stradale žene Ivica Mršić, i dalje nakon presude, na koju će se žaliti, tvrdi suprotno navodeći kako je mladić cijelo ljeto 'taksirao', te da mu je vozačka dozvola oduzeta tek nakon prvog ročišta na Županijskom sudu u Zadru.

- Tata mu je kupio novi Golf iste boje na koji su prebacili i tablice automobila iz nesreće, što mislite kakve osjećaje to proizvodi u mojih djevojčica. Ova presuda je jadna – rekao je potreseni Mršić.

Nimac je, prema optužnici, na mjestu ograničenja od 50km/h vozio brzinom od 102 km/h s koncentracijom od najmanje 1,22 promila alkohola i to nakon neprospavane noći zbog čega su njegove vozačke sposobnosti bile razmjerne utjecaju alkohola u koncentraciji od dva promila. Neposredno prije prometne nesreće razgovarao na mobilni telefon zbog čega je bio apsolutno nesposoban za sigurno upravljanje vozilom. Prilikom pretjecanja desnim prednjim dijelom auta udario je u zadnji lijevi dio automobila kojim je upravljala Petra Mršić.

Nakon udara, njezin automobil je izletio desno izvan kolnika I lijevom bočnom stranom udario u drvo čempresa, dok se Golf kojim je upravljao okrivljeni prevrnuo na krov i kližući po kolniku prometnice s desne strane udario u postavljeni prometni znak gdje se zarotirao na lijevi prometni trak. Od posljedica udara Petra Mršić je zadobila osobito teške tjelesne ozljede od kojih je izazvan šok uslijed traume i gubitka velike količine krvi iz cirkulacije zbog čega je neposredno nakon nesreće preminula u Općoj bolnici Zadar u 8,10 sati.

Umjesto Vrhovnog suda RH o pravomoćnosti presude odlučivat će Visoki kazneni sud RH koji je u međuvremenu formiran.

23. travanj 2024 18:44