StoryEditor
4 kantunaNERED NA BILOM BRIGU

Susjedi: Imamo štenaru ispred kuće, psi laju a štenci cvile non-stop. A tek smrad... Je li ovo 21. stoljeće?! Vlasnik: Ja sam lovac, imam sve papire!

Piše M. Magaš
15. lipnja 2022. - 16:50
Stanari Bilog briga žale se na konstanto lajanje pasa koje njihovi susjedi drže u lošim uvjetima. Komunalni redari Grada Zadra došli su se uvjeriti ima li vlasnik dozvole za njihovo držanje  Jure Miskovic/Cropix

- Laju u ponoć kao da je podne! Ma laju non stop, a štenci stalno cvile. A tek smrad... Neki dan kad je bila ona 'žega' pred kišu, to je bilo jednostavno nepodnošljivo! Ne znam više što da radimo jer, sve smo probali, taj nas čovjek ne doživljava. Govori kako na svom terenu može raditi što oće – priča nam ovako jedan stanovnik kvarta Bili Brig pred čijom kućom se nalaze boksevi s lovačkim psima, vlasnika Tomislava Mamića. On je, kako nam je sam potvrdio u razgovoru, lovac i ima sve dozvole i papire za svojih četvoro odraslih pasa i nekoliko štenaca koji su se prije koji mjesec okotili. Tvrdi, susjedi koji ga optužuju imaju psihičkih problema i njegove pse gađaju kamenjem preko ograde.

- Zato oni laju, jer susjedi koji se vama žale, bacaju kamenje na bokseve i uznemiruju ih. Ja imam sve dozvole za njihovo držanje, šetam s njima svaki dan i ništa im ne fali. Pa imaju i hlada i vode i krova. Pogledajte samo susjedovog psa, po suncu je bez ikakve nadstrešnice – govori nam Mamić aludirajući na velikog šarplanica kojeg svi u kvartu znaju kao Medo. I on često laje noću, potaknut lavežem Mamićevih pasa. Sve je to snimio mobitelom susjed koji nas je pozvao da se i sami uvjerimo u stanje stvari na terenu.

image

Pas Medo kako ga znaju po kvartu, po cijele je dane na kratkom lancu bez hlada i s vrlo malo šporke vode

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

I Zaista, Medo je kad smo stigli pokušavao leći u mali dio hlada koji je pronašao na velikom ograđenom terenu. Lanac mu je toliko kratak da i ne može dalje. Mamićevi psi se doduše nisu čuli, a štenci bi tu i tamo zacvilili. Susjed koji je prijavu poslao i komunalnim redarima i Državnom inspektoratu tvrdi da se njegovi roditelji već osam godina “bore“ protiv konstantnog lajanja i smrada usred Zadra.

image

Medo koji na žegi stoji po cijele dane, bez hlada i s malo vode

Jure Miskovic/Cropix

- Ja sam se iz Njemačke nedavno doselio i sa znam kroz što oni prolaze. Vjerujete mi ovo je agonija. Spavati ne možemo, a otvorene prozore možemo samo sanjati. Da, bacio sam kamenje na boksove, jer bi se psi tek tad malo smirili. I onda znam da imam desetak minuta da zaspem inače, nema spavanja po cijelu noć – govori ovaj mladi čovjek.

S nama na teren izašli su i gradski komunalni redari pod čijom ingerencijom spada i provjeravanje uvjeta u kojima ljudi drže kućne ljubimce. Kako nam je rekao komunalni redar Niko Perović, istina je da Mamić ima sve papire i dozvole za držanje lovačkih pasa koji su uredno cijepljeni i čipirani, a on čak ima članstvo u Kineziološkom savezu što mu omogućava prodaju pasa, no tvrdi, uvjeti za životinje nisu zadovoljavajući.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Upozorio sam ga kako mora poboljšati infrastrukturu bokseva i kako će, kad napravi sve po pravilima biti lakše i njemu i susjedima, jer će se onda zasigurno manje čuti – pojasnio je i dodao kako po svim pravilima Grada, svatko može uzgajati pse i imati ih uz svoju kuću. Zakon to nikome ne brani, naravno, samo je stvar uvjeta u kojima se takve pse drži.

- Za 15 dana ćemo se ponovo vratiti kako bi se uvjerili da nase je poslušao, da je popravio stanje bokseva i poboljšao uvjete u kojima psi borave – zaključio je Perović.

Nema sluha ni za starije

Drugi susjed, također povratnik iz Njemačke, stariji gospodin koji je mir došao potražiti u gradu na obali, ne može vjerovati da ovakve stvari još uvijek prolaze u 21. stoljeću i da, unatoč svim prijavama, jedan čovjek terorizira cijeli kvart.  

- Supruga i ja ne možemo sjediti na vlastitoj terasi od smrada i laveža, a da ne govorim kakav pogled na smeće imamo. Zamolio sam ga nekoliko puta da makne to smeće iz dvorišta, al on je rekao da može na svom terenu raditi što hoće, makar i nuždu obavljao - komentirao je vidno uznemireni susjed koji ne zna kako će svojim prijateljima koji ga dođu iz Njemačke posjetiti, objasniti situaciju. 

- Jučer smo se zamalo i fizički obračunali, ali ja s njim ne želim imati posla s obzirom da ima oružje u kući, jer je, već znate, lovac - zaključio je susjed.   

18. lipanj 2022 21:58