StoryEditor
4 kantunaZADARSKI SUD ODBIO TUŽBU MAJE ŠUPE

Sutkinja htjela tužiti jedan portal, ali je krivo napisala tužbu

Piše Telegram.hr
20. listopada 2019. - 12:28
sutkinja_supe-840x530

Sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, koju je šira javnost upoznala nakon druge oslobađajuće presude poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, sada je i sama doživjela fijasko na sudu. Zbog teksta objavljenog 5. listopada 2016. na marginalnom portalu Hop.com.hr, nedugo nakon prve presude kojom je Horvatinčića kaznila tek uvjetno, sutkinja Šupe podnijela je tužbu kojom je tražila 70 tisuća kuna odštete, donosi Telegram.

No, tužba joj je pala jer je tužila krivu osobu, koja je na portalu Hop.com.hr u trenutku objave članka bila tek jedna od urednica. Za naknadu štete odgovoran je nakladnik, a sutkinja Šupe njega se nije sjetila tužiti. Ovu pogrešku utvrdio je Općinski sud u Zadru koji je tužbu stoga odbio. Na odluku zadarskog suda sutkinja Šupe može uložiti žalbu.

Ovdje možda valja podsjetiti da su obje presude koje je sutkinja Šupe izrekla Horvatinčiću, prva s uvjetnom osudom, te druga u kojoj ga je zbog famozne sinkope oslobodila krivnje, pale nakon žalbi na višem sudu. U trećem postupku Horvatinčić je u proljeće ove godine proglašen krivim i nepravomoćno kažnjen s četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

Sporni tekst zbog kojeg je sutkinja Šupe pokušavala podići tužbu objavljen je pod naslovom “Nakon uvjetne kazne Horvatinčiću zbog pomorske nesreće, kupila je stan u Šibeniku”. Sutkinja smatra da je riječ o klevetničkom uratku zbog kojeg bi morala dobiti odštetu.

Među ostalim, zasmetalo ju je što je u tekstu stajalo da je “sutkinja baš u vrijeme presude kupila stan, pedesetak kvadrata u blizini suda. Stan nije u elitnom kvartu… Ali stoji činjenica da je kupljen na kraju sudovanja. Šupe je jedno vrijeme bila podstanar nakon gubitka prijašnjeg stana nakon krivih financijskih procjena te zbog privatnih problema… Da je presuda sama po sebi bila šokantna… Da je sama jedrilica napravljena tako da izdržava jake udarce i da je po tome specifična u gradnji… Da bi nastala tako velika šteta brzina drugog plovila mora biti strašno velika, veća od procjene vještaka. I tu pada prva sumnja na sumnjivu presudu…”.

 

Ovo, tvrdi u tužbi Maja Šupe, nije istina jer, kaže, nema stan u svom vlasništvu niti ga je stekla u vrijeme kaznenog postupka protiv okrivljenog Horvatinčića. Sve što je napisano, smatra, imalo je za cilj nanijeti joj veću štetu budući da je sporni tekst do pred kraj studenoga te 2016. godine bio pročitan 25.123 puta.

 

Legendarni vukovarski zapovjednik otkrio varku kojom su prestravili četnike

Navela je kako je u pravosudnim krugovima poznata kao osoba koja savjesno i profesionalno obnaša sudačku dužnost, te nije bilo afera vezanih za nju niti disciplinskih postupaka. Zbog ovog je teksta pak pretrpjela duševnu bol i strah.

Međutim, kako je tužbu podnijela protiv Ingrid Runtić, koja je prema podacima portala Hop.com.hr urednica kulture, a ne njegova nakladnica, u procesu nije uspjela

Izdvojeno

01. srpanj 2020 12:06