StoryEditorOCM
4 kantunaSKRUŠENO PREBIRALA KRUNICU TIJEKOM ROČIŠTA

Sutkinja iz Benkovca se tereti da je s vlasnicom agencije za nekretnine naručivala postupke pa uzimala naknadu za "usluge"

Piše PSD
27. studenog 2019. - 01:04
sud.JPG

Bivša sutkinja Stalne službe zadarskog Općinskog suda u Benkovcu, 39-godišnja Antonija Božina i Gordana Alavanja, 55-godišnja vlasnica agencije za nekretnine iz Benkovca, sjele su jučer na optuženičku klupu u sudnici sutkinje Višnje Strinić, splitskoga Županijskog suda, gdje je počelo suđenje po optužnici USKOK-a koja ih tereti za primanje i davanja mita te zlouporabu položaja i ovlasti - javlja Slobodna Dalmacija.

Optužnicu u ovom predmetu USKOK je podignuo još krajem travnja 2017. godine, a u njoj se Antonija Božina tereti da je od početka veljače do 3. studenoga 2016. godine u Benkovcu i Obrovcu, u dogovoru s Gordanom Alavanjom, i to nakon što joj je vlasnica agencije predavala dokumentaciju svojih stranaka, kao i dokumentaciju potrebnu za pokretanje sudskog postupka koju je pribavljala po sutkinjinoj uputi, “u najmanje 17 predmeta sačinjavala tužbe radi utvrđenja prava vlasništva, znajući da će ti predmeti njoj biti dodijeljeni u rad i da će u istima kao uređujući sudac donositi odluke”.

Naime, USKOK smatra da imaju čvrste dokaze, osim u iskazima svjedoka, prvenstveno u snimkama nadziranih telefonskih razgovora i SMS poruka u kojima se vidi da je sutkinja Božina Alavanji davala upute kojeg će dana i u koje vrijeme podnijeti tužbe na sudu tako da bi formirani predmeti dolazili njoj u rad.

Terete je i da je u četiri slučaja preko Alavanje davala upute njezinim strankama o tome što će ih u postupku pitati i kako će iskazivati, a sve kako bi mogla donijeti presudu u njihovu korist.

U ta je četiri slučaja “nagrađena” s 4800 kuna, 3000 kuna, 5900 kuna i najmanje 200 eura, a za još najmanje osam slučajeva primila je ukupno 18 tisuća kuna. Također, u jednom je predmetu, za “usluge”, po USKOK-u, dobila neutvrđen iznos novca, dok je u još četiri slučaja dogovorila, ali nije tada, kad je uhićena, primila obećanu novčanu nagradu.

I bivša sutkinja, koja je jučer tijekom cijelog ročišta, dok je zamjenica USKOK-a govorila za što je se tereti, skrušeno sjedila prebirući po rukama krunicu, i vlasnica agencije za nekretnine Alavanja jučer su se izjasnile da se ne osjećaju krivima.

– Ovaj je postupak rezultat namjerno plasirane lažne informacije ucijenjenog doušnika – istaknuo je, među ostalim, u svom izlaganju Trpimir Kučina, odvjetnik drugookrivljene Alavanje.

Kučina, kao i njegova kolegica Ivanka Šamija, braniteljica bivše sutkinje, tražili su od tročlanog sudskog vijeća, kojeg, osim sutkinje Strinić, čine još i sudac Zoran Kežić i sutkinja Maria Majić, da kao nezakonite izuzme iz spisa gotovo sve USKOK-ove dokaze, a pogotovo snimke tajno nadziranih razgovora, no vijeće je taj zahtjev odbilo.

S obzirom da će uslijediti žalbe o kojima treba odlučivati Vrhovni sud, sutkinja Strinić odgodila je nastavak postupka za neodređeno vrijeme.

23. travanj 2024 22:17