StoryEditorOCM
4 kantunaSKANDALOZNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA U ZADRU

Sutkinja Maja Ivković osudila Josipa Živkovića za kilogram kokaina na godinu dana zatvora i godinu uvjetno. Sutkinja: "Dok se branio, bio je na rubu suza"

10. siječnja 2020. - 21:50
kokain-180919

Josip Živković (37), koji je sredinom rujnu prošle godine uhićen u Zadru s više od kilograma kokaina, nepravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine zatvora, s tim da će jednu godinu morati odslužiti, dok je druga godina uvjetna, na rok od pet godina.

Djelomičnu uvjetnu osudu Živkoviću donijela je sutkinja zadarskog Općinskog suda Maja Ivković 19. prosinca prošle godine, a kako se Živković još od 16. rujna nalazi u pritvoru, velika je vjerojatnost da bi iz zatvora mogao izaći već sredinom travnja, nakon dvije trećine izdržane kazne. Nakon izlaska počet će mu teći rok od pet godina uvjeta, a ako u tom razdoblju počini neko novo kazneno djelo, ići će u zatvor na još godinu dana.

PAO ZADARSKI NARKO KAPITALAC NA BILOM BRIGU Uhvaćeni Josip Živković (37) kod kuće imao 1,3 kg kokaina visoke čistoće vrijednog 1,6 milijuna kuna, a novac od preprodaje ulagao u nekretnine!

Odluka sutkinje Ivković skandalizirala je zadarske pravosudne krugove. Neki suci i odvjetnici s kojima smo razgovarali ne mogu se načuditi neuobičajeno niskom sankcijom za izuzetno teško kazneno djelo posjedovanja i preprodaje preko kilograma kokaina visoke čistoće, čija se ulična vrijednost procjenjuje na oko 1,7 milijuna kuna, za što je inače predviđena sankcija od jedne do 12 godina zatvora. Štoviše, ovakvu odluku ne smatraju sankcijom, nego poticajem na trgovinu većim količinama narkotika.

Općinski državni odvjetnik Ivica Škara nije htio komentirati nepravomoćnu presudu sutkinje Ivković, ali je rekao da će ODO sigurno podnijeti žalbu na nisko određenu sankciju.

Veterinarski tehničar Josip Živković uhićen je u Rapskoj ulici u Zadru 16. rujna prošle godine oko 17.15 sati. Kokain su mu pronašli ispod sjedala motocikla Suzuki Burgman snage 650 kubika, bijele boje i zagrebačke registarskih oznaka kojim se koristio. Paket kvadratnog oblika dimenzija kutije keksa „Domaćica” bio je oblijepljen prozirnom folijom, a u njemu je bilo 1002,74 grama kokaina.

Tijekom dokaznog postupka Živković je priznao djelo točno prema optužnici. Rekao je kako je točno da je droga pronađena ispod sjedala motora, ali da to nije bio njegov kokain, već ga je on samo trebao odvesti s točke A na točku B. U obrani je rekao da droga nije bila namijenjena za daljnju preprodaju, odnosno da je on nije imao namjeru preprodavati, a za drugo ne zna. Sudu nije mogao reći od koga je dobio kokain i kome ga je trebao dostaviti radi straha za svoju obitelj. Kazao je da se kaje svaki dan što je to napravio, nazvavši to trenutkom slabosti, a za tu uslugu trebao je dobiti 500 eura. Radi se o novcu, kako je rekao, „koji mu je trebao, ali u konačnici zapravo i ne”. Sutkinja je na kraju obrazloženja istaknula da je okrivljenik u svojoj obrani u cijelosti priznao činjenični opis i pravnu kvalifikaciju djela prema optužnici te da je „za cijelo vrijeme davanja iskaza bio na rubu suza”.

Prilikom određivanja sankcije, sutkinja Ivković je kao olakotne okolnosti Živkoviću uzelo njegovo priznanje počinjenog djela te „iskreno izraženo žaljenje”, a posebno činjenicu da je neosuđivan i otac četvero malodobne djece. Sutkinja je utvrdila da je to bio eksces u njegovom ponašanju, a pored kajanja, izrazio je i „ozbiljnu namjeru da ubuduće ne čini kaznena djela te je ozbiljno obećao sudu ih ubuduće neće raditi, a zasigurno neće iznevjeriti povjerenje suda”.

Kao otegotnu okolnost, sutkinja Ivković je uzela činjenicu da se ipak radi o više od kilogram droge koju je Živković nabavio i posjedovao. Zato mu je odredila kaznu zatvora u trajanju dvije godine zatvora, odnosno djelomično uvjetnu osudu.

„Ovaj sud izrečenu kaznu nalazi u svemu primjerenom s jedne strane težini počinjenog kaznenog djela, a s druge strane osobi okrivljenika, pa se s velikim stupnjem sigurnosti može očekivati da će izricanje ovakvih kazni na njega uspješno utjecati da više ne čini kaznena djela, kao i to da će ovakve kazne imati efekta i na druge potencijalne počinitelje kaznenih djela, dakako u smislu da ih se odvrati od takvog nauma” objasnila je sutkinja Ivković.

Posjetimo, na konferenciji za medije zadarske policije nakon uhićenja Živkovića, istaknuto je da je on bio „kapitalac” u lancu preprodavača kokaina na zadarskom području. Pronađena droga u paketu teškim 1136,5 grama bila je izrazito visoke čistoće, od 75 do 90 posto. Tako čistom kokainu prije plasiranja na tržište povećava se masa tzv. punilima tako da bi se od zaplijenjene količine moglo dobiti više od tri kilograma droge koja se prodaje po cijeni od 500 kuna za jedan gram, što znači da bi se preprodajom moglo zaraditi preko 1,65 milijuna kuna.

Sva droga je, prema mišljenu policije, bila namijenjena isključivo distribuciji na zadarskom području, a Živkovića su izravno povezivali s tada uhićenom skupinom dilera s područja Bibinja, Benkovca i Biograda. Dodatno su istaknuli su da je krim-istraživanjem utvrđen "visoki stupanj sumnje da je prijavljeni nepripadajuću imovinsku korist od preprodaje kokaina u prethodnom periodu investirao u nekretnine i druge materijalne vrijednosti u svom posjedu, kao i posjedu članova obitelji i drugih bliskih osoba" te da zbog nesrazmjera između prijavljenih prihoda i imovine policija u suradnji s drugim nadležnim tijelima nastavlja istragu.

Kurioziteta radi, Marko D., iz Križevaca, dobio je deset mjeseci bezuvjetnog zatvora u svibnju 2017. jer je kod njega pronađena jedna stabljika indijske konoplje visine 12 centimetara. Marko je, na svoju žalost, prije toga bio osuđivan.

19. travanj 2024 20:01