StoryEditorOCM
4 kantunaTRGOVAČKI SUD ZADAR

Sutkinja optužena za krađu se vratila s godišnjeg i - nastavlja raditi svoj posao!? Objašnjenje glasi: još uvijek nije započet kazneni postupak...

Piše P.O.
1. ožujka 2023. - 15:45

Koncem siječnja izbio je još jedan u nizu skandala hrvatskog pravosuđa kada je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu pred Općinskim sudom u Zadru podiglo optužnicu protiv 40-godišnje sutkinje Trgovačkog suda u Zadru i to zbog krađe, odnosno počinjenja produljenog kaznenog djela protiv imovine, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ubrzo nakon toga, predsjednik Trgovačkog suda u Zadru Tomislav Jurlina je nakon razgovora sa sutkinjom izjavio kako ona „formalno može raditi”, ali je ipak dogovoreno „da aktivno ne sudjeluje u radu”, pa je „odgodila sva svoja zakazana ročišta i neće donositi odluke u svojim predmetima”.

-Pretpostavka za podnošenje zahtjeva za udaljenje jest da je kazneni postupak započet, a trenutak kada je taj postupak započet propisan je odredbom članka 17. Zakona o kaznenom postupku. Da bismo bili potpuno jasni, u konkretnom slučaju to je trenutak kad i ako povodom optužnice bude donesena presuda o kaznenom nalogu ili, ako nadležni sud takvu presudu ne donese, kad i ako bude potvrđena optužnica. U ovom trenutku niti jedna od navedene dvije pretpostavke nije ispunjena, pa posljedično tome nije moguće podnijeti zahtjev za udaljenje, izjavio je tada predsjednik Trgovačkog suda Tomislav Jurlina i najavio:

-O tome hoću li takav zahtjev i podnijeti, odlučit ću kada za to budu ostvarene formalne pretpostavke i to one koje mi omogućavaju da o tome donesem odluku, jer po ZODSV-u moram donijeti izričitu odluku hoću li zahtjev podnijeti ili ne. Pri tome ću se striktno držati zakona vodeći računa o svim okolnostima ovog slučaja, rekao je tada Jurlina.

Sutkinja uhvaćena u krađi robe vrijedne 267,04 eura ubrzo je otišla na godišnji odmor. Kada joj je odmor istekao, vratila se na posao i obavlja poslove kojima se i ranije bavila i to zato što, kako su objasnili s Trgovačkog suda, kazneni postupak protiv nje još nije započet.

-Sutkinja se vratila s godišnjeg odmora i obavljat će dužnosti sukladno godišnjem rasporedu poslova, dakle, kao i ranije, a sve budući da nisu ispunjeni uvjeti za postupanje po odredbi čl. 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću odnosno za udaljenje sutkinje s dužnosti uslijed činjenice da još uvijek nije započet kazneni postupak – uzimajući u obzir pretpostavke iz čl. 17. Zakona o kaznenom postupku, odnosno još uvijek nije donesena odluka povodom podnesenog kaznenog naloga, stoji u objašnjenju kojeg smo dobili od sutkinje Katarine Zdunić, glasnogovornice Trgovačkog suda u Zadru.

18. travanj 2024 15:59