StoryEditorOCM
4 kantunaNESTAJE PREKRŠAJNI SUD

Sutkinje Nižić Peroš i Meštrović već u ožujku prelaze na Općinski sud u Zadru!

16. veljače 2018. - 10:00
prek

Sutkinje Prekršajnog suda u Zadru, Jadranka Nižić-Peroš Mitra Meštrović, 1.ožujka će se privremeno uputiti na rad u Općinski sud u Zadru na vrijeme od dvije godine, što će biti prvi korak u spajanju tih sudova koje se, prema prijedlogu zakona, očekuje do 1.rujna. Do tada bi, naime, svi Prekršajni sudovi u Hrvatskoj, pa tako i zadarski, trebali prijeći u okvir Općinskih sudova gdje će funkcionirati kao prekršajni odjeli čime bi se trebao riješiti problem viška prekršajnih sudaca koji će se razmjestiti na rad u drugim granama sudovanja.

- Zbog velikog obima posla na Općinskom sudu u Zadru i nedostatka sudaca, kao i zbog nedovoljnog broja predmeta u radu na Prekršajnom sudu u Zadru ja i sutkinja Meštrović smo zatražile premještaj, odnosno dale suglasnost za premještaj na Općinski sud u Zadru. Budući se spajanje Općinskog i Prekršajnog suda očekuje prema prijedlogu zakona, 1.rujna, te će svi suci Prekršajnog suda u Zadru postati suci Općinskog suda u Zadru, privremenim premještajem se omogućilo da do spajanja sudova obavljamo poslove suca Općinskog suda u Zadru, a za isti je bila potrebna naša suglasnost, suglasnost predsjednice Općinskog suda, suglasnost v.d. predsjednika odnosno zamjenika Prekršajnog suda u Zadru, te pozitivno mišljenje predsjednika Vrhovnog suda. Nakon što su pribavljene sve suglasnosti i pozitivno mišljenje Državno sudbeno vijeće je donijelo Odluku o premještaju - rekla je Jadranka Nižić Peroš,koja se na mjestu v.d. predsjednice Prekršajnog suda u Zadru nalazi od 2011. godine.

Nakon njezinog prelaska na Općinski sud ministar pravosuđa će na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda 1. ožujka imenovati novog v.d. predsjednika Prekršajnog suda koji će poslove obavljati do spajanja sudova koje se predviđa za 1. rujna 2018. godine.

- Nestajanje Prekršajnog suda logična je promjena koja se pokazala nužnom jer se nakon prethodno provedenih reformskih mjera drastično smanjio broj njihovih predmeta, dok su općinski sudovi i dalje preopterećeni velikim brojem predmeta, osobito građanskim parnicama. Ovdje se takoreći grca u poslu, pa će na ovaj način biti omogućeno racionalnije korištenje sudaca i službeničkih potencijala. Hoće li dio njih ostati u staroj zgradi i uopće kako će se razmjestiti tek će se vidjeti – rekao je Denis Klarendić, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru koji je u ovoj godini ostao bez tri suca nakon što je DSV imenovao dvije sutkinje Općinskog suda za sutkinje Županijskog suda u Zadru, a jednu poslao u mirovinu.

Prekršajni sudovi, njih 22, ugasit će se 1. rujna 2018. kad će se njihovi poslovi pripojiti općinskim sudovima, kojih se broj povećava za devet (u Crikvenici, Daruvaru, Đakovu, Kutini, Metkoviću, Pazinu, Sesvetama, Vinkovcima i još jedan u Splitu) pa će ih biti 33. Novi bi sudovi imali od 10 do 80 sudaca.
Redefiniranje mreže sudova pratit će i intervencije u područja i sjedišta državnih odvjetništava. S obzirom na organizaciju mreže sudova, Ministarstvo pravosuđa predlaže da se u cijeloj Hrvatskoj ustanove 33 općinska državna odvjetništva i 15 županijskih.

04. svibanj 2024 09:35