StoryEditorOCM
4 kantunaKRAJ NA VIDIKU?!

Sutra se otvaraju ponude za opremanje Mocira: to bi trebao biti zadnji korak do konačnog useljenja

Piše Ana Vučetić Škrbić
21. rujna 2020. - 22:40
Centar za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smjestaj osoba s posebnim potrebama Mocire od jeseni ce biti u funkciji.Jure Miskovic/Cropix

U zadarskoj gradskoj upravi sutra, u utorak, bit će otvorene ponude za unutrašnje opremanje Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama "Mocire", kompleksa površine 7000 metara četvornih, gdje će se smjestiti Dječji vrtić "Latica", Osnovna škola "Voštarnica" te centar za odrasle osobe.

Natječaj za školu "težak" je 2,7 milijuna kuna, a za vrtić 1,6 milijuna. Iako Grad provodi natječaj za obje ustanove, troškove opremanja škole preuzet će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok će natječaj za Centar za pružanje usluga u zajednici raspisati Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Riječ je o specifičnoj nabavi; natječaj je razdvojen u više grupa, od dječjeg namještaja, didaktičke opreme, aparata i sportskih rekvizita visoke kvalitete koji osiguravaju trajnost, funkcionalnost i sigurnost u korištenju. Ako sve prođe u redu s izborom najbolje ponude, odabrani izvođači imaju rok od 60 dana za opremanje objekata kako bi bili spremni za korištenje.

image
Jure Miskovic/Cropix


– Objekt je u potpunosti završen, "Mocire" su prošle tehnički pregled i dobile uporabnu dozvolu. Paralelno s unutrašnjim opremanjem objekta, u idućih 15 dana trebao bi biti potpisan i trojni sporazum između budućih korisnika, odnosno primopredaja Centra od strane Grada. Isto tako, u sklopu opremanja vrtića i škole uredit će se vanjski prostor, odnosno okoliš – kaže Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Naime, nakon niza problema koji su od samog početka pratili realizaciju ovog projekta, započetog prije cijelog desetljeća, u travnju 2017. godine Grad Zadar je aneksom ugovora preuzeo ulogu investitora i obvezu da dovrši izgradnju Centra, koji je tada bio već potpuno devastiran. Ugovor je potpisan u travnju, radovi na dovršetku počeli su u srpnju prošle godine, a ovog ljeta zgrada je prošla tehnički pregled. Centar je prošlog tjedna obišao i ministar socijalne politike Josip Aladrović, pod čijim će ministarstvom bili centar za odrasle.

image
Jure Miskovic/Cropix

– Centar će pružati socijalne usluge za različite skupine korisnika tijekom svih razdoblja njihova života, sukladno individualnim potrebama. U ustanovi će se pružati usluge rane intervencije od najranije dobi djeteta s teškoćama, psihosocijalna podrška, usluga boravka, ali i smještaj u interventnim kriznim situacijama, organizirano stanovanje uz podršku u zajednici za korisnike s intelektualnim teškoćama, autizmom i tjelesnim oštećenjem. To uključuje i mobilne timove koji će pružati uslugu integracije za djecu s oštećenjem vida i oštećenjem sluha uključenu u redovni sustav obrazovanja – kazao je Aladrović u Zadru.

20. travanj 2024 16:00