StoryEditor
4 kantunaSAGA SE NASTAVLJA

Sutra se u gradskoj upravi održava sastanak, imaju ozbiljan problem: neki amandmani usvojeni na prošloj sjednici Vijeća su - nezakoniti!

Piše Iva Ivanac
28. prosinca 2021. - 15:44

Unatoč usvajanju na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, saga oko proračuna za 2022. godinu se nastavlja!

Naime, u srijedu je sazvan sastanak u Maloj vijećnici predstavnika Grada i predstavnika Klubova vijećnika zbog, kako se navodi, "otklanjanja uočenih nedostataka u Proračunu". 

Iz SDP-a su nam kazali kako su u Gradu konačno shvatili da neki od amandmana na sjednici nisu bili zakoniti.

- Siguran sam da su svi naši amandmani ispravni i na njima ćemo ustrajati. Kada se svi amandmani uzmu u obzir, premašuje se iznos proračuna Grada, a ta stavka ne smije biti u minusu i ne može tako biti izglasana. Međutim, proračun je izglasan. Naši amandmani su formalno-pravno ispravni i nećemo odustati od nijednog prihvaćenog amandmana. Ako planiraju mijenjati tuđe amandmane, oni ponovno trebaju biti izglasani na Gradskom vijeću, istaknuo je Daniel Radeta postavljajući pitanje zbog čega je proračun uopće izglasan ako je nezakonit.

Gradski vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša smatra da je problem unutar proračuna nastao i zbog uzimanja sredstava Kneževoj i Providurovoj palači, ali napominje kako je izglasano više sredstava nego što je trebalo biti.

- Možda traže da se netko povuče s nekog izvora, ali ja sam i na Vijeću rekao da ću se ja povući, ali neka oni ponude alternativni izvor sredstava, istaknuo je Rubeša. 

- Gradonačelnik je prihvatio proračun i tu definitivno ima nekih stavki na kojima sredstva nisu osigurana tamo gdje ih je moguće povući, a sad gdje je to točno, ne znam. Gradonačelnik je imao pravo povući proračun prije njegovog izglasavanja, a to nije napravio. Sad opet idemo na razgovore i ne znam što nas čeka, a naši amandmani iznose 20 posto od svih prihvaćenih amandmana. Najveći problem je Grada i gradonačelnika što nisu započeli razgovore na vrijeme i zbog toga se događa da su neki amandmani neostvarivi. Opet smo došli na položaj na kojem smo trebali biti prije šest mjeseci, a to je da razgovaramo svi međusobno i da napravimo nešto za ovaj Grad, ističe nezavisni Enio Meštrović.

A o čemu će točno biti govora na sutrašnjem sastanku upitali smo i Ivana Mijolovića, pročelnika Upravnog odjela za financije. 

- Već sam na Vijeću kazao kako će dio amandmana biti nemoguće implementirati u proračun, zbog toga je i organiziran sastanak. Za amandmane koji nisu slijedili zakonitosti proračuna postoje dvije opcije: neki amandmani će morati biti odbijeni ili će se za njihovo provođenje morati pronaći drugi izvori financiranja. Proračun ima svoje zakonitosti koje je potrebno slijediti, a neki amandmani ne slijede te zakonitosti i u toj šumi amandmana njih nekoliko je, unatoč upozorenjima, izglasano a nije ih moguće primijeniti, naglašava Mijolović dodajući kako će amandmani koji ne slijede zakonitost proračuna ponovno morati ići na izglasavanje u Gradskom vijeću.

12. kolovoz 2022 03:53