StoryEditorOCM
4 kantunaGDJE SU NESTALI KIPOVI S OGRADE KATEDRALE?

Sv. Zoilo, sv. Krševan, sv. Stošija i sv. Donat uklonjeni su još koncem 80-tih godina, evo kakva im je sudbina

Piše M. Kalajžić
17. studenog 2019. - 22:59
statue2.JPG

Gdje su nestali mali kipovi sa stupova ograde uz zvonik katedrale Svete Stošije? Ovo su se zapitali mnogi Zadrani koji pamte pomalo misteriozne kipove koji su se nalazili na vrhovima stupova uz Kalelargu. Jedna od prvih Zadranki koja se (javno) zapitala gdje su nestali kipići bila je Sandra Babac koja kao turistički vodič s gostima obilazi grad. Za jednoga od obilazaka katedrale Svete Stošije, Sandra se sjetila da su na stupovima bili mali kipovi. Zapitala se, gdje su nestali i što se s njima zbilo?

- Sjećam se vremena kad je na svakom od ova četiri stupa bila po jedna statua. Ne sjećam se koliko je vremena prošlo otkad su ih skinuli... Pretpostavljam kad je bilo neko renoviranje, možda prije rata? Mozes li to netko istražiti – zapitala se Sandra Babac koju je zanimala i sudbina statua koje su se nalazile na stupovima.

Odgovor smo potražili kod pročelnika Konzervatorskog odjela u Zadru Igora Miletića. Evo što nam je on rekao o tome:

- Ograda koja zatvara prostor između katedrale i njenog zvonika podignuta je 1879. godine, kada je uklonjena stara zgrada Crkovinarstva. Ograda se sastoji od središnjeg dijela koji su u cijeloj visini činila željezna vrata na kojima se nalazio grb nadbiskupa Maupasa, inicijatora zahvata, te bočnih dijelova koji se sastoje od kamenih dijelova (parapet sa stupovima) i metalne rešetke nad njima. Po sredini kamenih dijelova ograde unutar krugova su reljefni križevi, dok se na krajnjim pilastrima ograde nalaze natpisi – na istočnom godina izrade (ANNO DOMINI MDCCCLXXIX), a na zapadnom naručitelji (OP(ER)IBUS ECCLEASAE ERECTUM). Nad donjim kamenim dijelovima pruža se kameni višestruko profilirani sokl na koji su postavljeni stupovi. Sva četiri stupa su identična, bez obzira što su krajnja dva prislonjeni uz zidove zvonika, odnosno katedrale. Na svakom njihovom uglu nalaze se tordirani polustupići s varijacijom malog korintskog kapitela, a na njima je profilirani abak – postolje na kojima su stajale skulpture zadarskih zaštitnika – kazao je pročelnik Miletić.

- Skulpture je izradio kipar Giacomo de Simon (Jacobus Desimon), a tri su oštećene u II. sv. ratu, te su ostale bez glave. Od istoka prema zapadu, to su kipovi sv. Zoila, sv. Krševana, sv. Stošije i sv. Donata. Kip sv. Krševana kopija je kipa Giuseppea Gropellija iz 1713., a sv. Stošije kopije personifikacije Nade s oltara Petra Onege iz 1805. godine, ali ovdje svetica ima vatreni plamen umjesto sidra. Nisu utvrđeni izravni predlošci za preostala dva kipa, ali kipovi sv. Krševana i sv. Stošije svjedoče o očuvanju tradicije i historicističkim tendencijama s kraja 19. st. - kazao je Miletić.

On nam je otkrio i što se dogodilo sa skulpturama na stupovima.

- Kipovi su uklonjeni krajem 80-ih godina 20 st. prilikom obnove zvonika, dvorišta i kaptolske biblioteke, a trenutno su pohranjeni u dvorištu Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević u sklopu Episkopalnog kompleksa. U suradnji sa Zadarskom nadbiskupijom – Župom sv. Stošije planirana je izrada konzervatorsko-restauratorskog elaborata i projekta obnove za dvorište, ogradu i vraćanje kipova na izvorno mjesto – rekao je Miletić.

Interesantno je za spomenuti da je nacrt za ogradu izradio zadarski slikar i konzervator Ivan Smirić ( Zadar, 1842. – 1928.) - dodao je glavni zadarski konzervator.

24. travanj 2024 19:28