StoryEditorOCM
4 kantunaŽENILI DJECU NA "RAČUN KUĆA"

Svadbene večere sina i kćeri zadarskih poduzetnika u hotelu Kolovare prikazao kao “najam dvorane i opreme za održavanje prezentacije”, “domjenak poslovnih partnera”, te “prezentaciju građevinskih strojeva”...

25. travnja 2019. - 23:20
vjenčanje ženidba brak prsten mladenci

Tko je bio materijalno oštećen u priči iz 2008.godine kada su dvojica zadarskih poduzetnika oženila djecu “uz pomoć” predsjednika uprave Hotela Zadar koji je njihove svadbene večere prikazao kao “najam dvorane i opreme za održavanje prezentacije”, “domjenak poslovnih partnera”, te “prezentaciju građevinskih strojeva”, trebalo bi utvrditi računovodstveno-financijsko vještačenje.

Dodatnu financijsku analizu cijelog slučaja koji se odigravao u hotelu Kolovare u listopadu i prosincu 2008.godine zatražila je sutkinja Sandra Radanović na Županijskom sudu u Zadru gdje je u četvrtak iznova počeo kazneni postupak protiv “aktera” ove svadbene priče.

Sada umirovljeni i teško bolesni Ivo Dević (68), bivši predsjednik Uprave “Hotela Zadar” d.d., Slavko Šimović (60), bivši vlasnik i direktor građevinske tvrtke Ploter d.o.o., te sada pokojni Ivo Aleta, (62) vlasnik i direktora elektroinstalacijske tvrtke Aleta d.o.o. terete se za više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti. Na teret im se stavlja i da su kao odgovorne osobe neistinitu ispravu uporabili u poslovanju kao da je istinita.

- Nisam kriv - rekao je u četvrtak Dević uz čiju su pomoć troškovi svadbene večere prikazani kao troškovi društva “Aleta” i “Ploter”. Krivnju je opovrgnuo i Šimović koji je danas nakon stečaja tvrtke nezaposlen čovjek.

Priča se odigrala prije jedanaest godina kada je Ivo Aleta u hotelu Kolovare održao svadbenu večeru za svoga sina koja je koštala gotovo 114 tisuća kuna, a Slavko Šimović vjenčanje svoje kćeri za nešto više od 133 tisuće kuna.Iako su račun za vjenčanja Aletina i Šimovićeva tvrtka “Hotelima Zadar” podmirila “na rate”, protiv svih je podignuta optužnica. Devića se tereti za četiri kaznena djela, dvije zlouporabe položaja i ovlasti, te dva kaznena djela krivotvorenja isprava, a Šimovića za dva kaznena djela - zlouporabu položaja i ovlasti, te krivotvorenje isprava.

U prvom postupku oslobođeni su optužbi, no Vrhovni sud je cijeli slučaj vratio na novo suđenje.
Novom vještačenju koje je u ponovljenom postupku zatražila sutkinja Radanović u četvrtak se usprotivio Devićev odvjetnik Augustin Sudinja ocijenivši ga – suvišnim.

- U situaciji kada se odgovorne osobe društava jasno izjašnjavaju da ta društva ne trpe štetu, onda je nelogično, pa i nezakonito da trpe štetu jer su ta društva u cijelosti privatnom vlasništvu, te o tome jesu li oštećena odlučuju njihovi zakonski zastupnici i vlasnici. Ako nema štete nema ni počinitelja” – rekao je Sudinja na što je zastupnik optužbe Radovan Marjanović rekao kako po takvoj logici onda ne bi došlo ni do podizanja optužnice.

 

 
Svadbena večera 15.listopada 2008.
Prema optužnici, Dević je 15.listopada 2008., društvu “Ploter” d.o.o. izdao predračun s nazivom usluge “Prezentacija građevinskih strojeva”, a potom je u dogovoru s Šimovićem stornirao taj račun, te izdao novi na iznos od 133.721,20 kuna u kojem se također kao usluga navodila “Prezentacija građevinskih strojeva”, iako se trošak stvarno odnosio na održavanje svadbene večere Šimovićeve kćerke održane u hotelu “Kolovare”.
Šimović je to prihvatio i dao na knjiženje svom društvu. Hotelima Zadar vratio je najprije 30 tisuća kuna, a onda još u dva navrata pa 50 tisuća kuna.

 

Svadbena večera 13. prosinca 2008.
Kao predsjednik Uprave društva “Hoteli Zadar” Dević je 13.prosinca 2008. trgovačkom društvu “Aleta” za održavanje svadbene večere za sina vlasnika društva ispred Hotela Zadar kao pružatelja usluge izdao račun na iznos od 113.635,20 kuna na kojem je kao naziv usluge naveo “hotelsku uslugu”. Potom je istog dana društvu “Aleta” izdao internu obavijest o knjiženju u kojoj su se nalazile nove fakture, nakon čega su “Hotelima Zadar” ispostavljena tri nova računa. Jedan je glasio na “domjenak za poslovne partnere”, u iznosu od 61 tisuću kuna, u drugome je naznačen “najam dvorane za održavanje prezentacije” u iznosu od 26.317,60 kuna, a na trećem “najam dvorane i opreme za održavanje prezentacije” u iznosu od 113,635,20 kuna. Te račune Aleta je prihvatio i dao na knjiženje svome društvu.
Računi za vjenčanje sina su Hotelima Zadar plaćeni izjavom o kompenzaciji na iznos od 65 tisuća kuna, ugovorom o cesiji na iznos od 32.870,44 kune, te još jednom izjavom o kompenzaciji na iznos od 14 tisuća kuna. Preostali iznos od 1.764,76 kuna podmiren je prilikom narednih plaćanja.

 

 

19. travanj 2024 13:08