StoryEditorOCM
4 kantunaREVIZIJA U OPĆINI

Svaki dan pojeli kilo i pol janjetine, a s potrošenim gorivom mogli su doć do Mjeseca. Načelnik Vulić: Sve ide DORH-u!; Baričević: To su bile omaške!

Piše Iva Ivanac
5. veljače 2022. - 21:40

"To su bile omaške", tako je bivši načelnik Općine Jasenice i sadašnji član Općinskog vijeća, Martin Baričević (HDZ), u petak navečer na sjednici Općinskog vijeća komentirao nalaz Državne revizije o poslovanju Općine tijekom 2020. godine, dok je još bio na čelu Jasenica. 

Državne revizija je općini dala uvjetno mišljenje zbog nizu nepravilnosti u poslovanju, što i nije toliko šokiralo novog načelnika Stipu Vulića i njegovu nezavisnu listu Bura. Revizija je utvrdila da preko 70 tisuća kuna potrošenih na reprezentaciju nema pokriće za što se koristila, općinskih zemlja prodavala se bez suglasnosti Općinskog vijeća, nije evidentirana prodaja katastaraskih čestica u vlasništvu općine...

Posljednji puta Državna revizija je Općinu Jasenice posjetila 2010. godine i tada je također naišla na nepravilnosti, kaže načelnik Vulić kojem su samo deset dana nakon što je preuzeo vlast revizori pokucali na vrata...

- Revizija je kontrolirala poslovanje samo u 2020. godini, ne i za prethodne godine. Troškovi reprezentacije u iznosu od 70.771 kuna za koje nema obrazloženja, odnosno svrhu, neevidentirana prodaja zemljišta u vlasništvu općine, natječaji za prodaju zemljišta objavljeni na temelju odluke načelnika, iako je Općinsko vijeće trebalo dati suglasnost za prodaju terena skupljih od 70 tisuća kuna, neobavljena kontrola namjenskog korištenja sredstava od dodijeljenih donacija udrugama, neevidentirana materijalna imovina Općine... sve su to elementi zbog kojih je mišljenje revizije uvjetno uz zaključak da je u provođenju javne nabave prekršeno načelo transparentnosti, kaže Vulić dodajući kako najoštrije osuđuje takvo netransparentno postupanje i samovolju bivšeg načelnika. 

- Od kada smo došli na vlast krajem svibnja 2021. godine aktivno radimo na ispravcima nepravilnosti. Dosta smo stvari ispravili, ipak moguće je da ćemo najveći problem imati s knjiženjem zemljišta jer je Općina u pojedinim česticama vlasnik u katastru, a ta stavka nije evidentirana u poslovnim knjigama, kaže Vulić.

- Po službenoj dužnosti državna revizija šalje kompletan nalaz revizije Državnom odvjetništvu. Ako vide da postoje neke indicije kaznenih djela, oni će podnijeti prijavu, zaključuje Vulić.

Bivši načelnik Jasenica Martin Baričević, jedan od najdugovječnijih načelnika u Zadarskoj županiji, sve do poraza na prošlogodišnjim izborima, u subotu se nije mogao dobiti na telefon. Jedno je vrijeme bio saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske zajednice općina kojem je mandat istekao 11. prosinca prošle godine. 

Baričević je široj javnosti postao poznat nakon što ga je ugostitelj iz Zatona Obrovačkog, Mile Minja Anić, javno prozvao da  je kao načelnik u njegovom restoranu "izio cijelo stado janjaca" za reprezentaciju, a nije platio račune. Baričević je tužio Anića za klevetu, međutim, sud je u potpunosti odbacio optužbe i poznati ugostitelj je pravomoćno oslobođen. No račun za pojedeno stado janjaca ostao je nepodmiren.

Nezavisna lista grupe birača BURA je na svojoj Facebook stranici objavila satirični komentar na nalaz državne revizije. 
- Ima jedna općina koja broji 1.377 stanovnika. To je općina u kojoj se od 2017. do 2021. godine potrošilo 356.594,16 kn na reprezentaciju i 293.685,68 kn na gorivo. Kad čujete brojke vjerojatno pomislite - pa dobro, imali su vozni park, često su organizirali domjenke, častili su suradnike, otvarali su nove ustanove, to je dio političkog života. Ali, ne! Dragi svijete, ta ista općina u četiri godine nije otvarala nove vrtiće, škole, dvorane. Ta općina nije imala nikakve sportske, kulturne ni zabavne događaje, ali se u četiri godine potrošilo 356.594,16 kn, godišnje 84.745 kn, dnevno 232 kune (uključujući vikende i blagdane) – navode iz Bure uz pojašnjenje da su se „u općini vozila tri službena automobila u koja se u četiri godine ulilo 293.685,68 kn goriva” (oko 200 kuna dnevno). 
- Dva su služila za lokalne potrebe, prelazila su godišnje max 20.000 km, dok je treći, službeni Passat potrošio 82.261,74 kn. Taj isti Passat prešao je 116.000 km u četiri godine, a prema potrošnji goriva trebao je prijeći 149.600 kilometara. Jednostavnom računicom zaključujemo da tri automobila nisu mogla potrošiti tolike količine goriva pa se postavlja pitanje tko je još točio gorivo na račun svih nas?!, pitaju se iz Bure. 
Iznos koji je potrošen na gorivo u četiri godine dovoljan je da se otputuje na Mjesec, ironično primjećuju, a iznos potrošen na reprezentaciju u protuvrijednosti je 1,2 kilograma pečene janjetine dnevno, uključujući vikende i blagdane.

04. listopad 2023 22:12