StoryEditorOCM
4 kantunaPREMIUM DALMACIJA

Sve je lakše i jednostavnije kad nam odvajanje otpada postane stil života. Autosmećari na struju za Poluotok, novo sjedište tvrtke i sortirnica u 2023.

Piše Ivica Nevešćanin
25. prosinca 2022. - 11:24

Zadarska Čistoća je komunalna tvrtka koja javnu uslugu prikupljanja i zbrinjavanja otpada obavlja na najvećem prostoru u Republici Hrvatskoj. Njeno područje djelovanja obuhvaća dva grada (Zadar i Nin) i 17 općina na području Zadarske županije. Područje je vrlo raznoliko i zahtjevno. Osim kopnenog djela, usluga se obavlja i na gotovo svim općinama otoka Ugljan i Pašman te na svih sedam otoka koji administrativno pripadaju Gradu Zadru.

Radi se o prostoru s gotovo 75.000 korisnika, više od 120.000 stanovnika, a kad govorimo o količini onda je to 75 posto otpada koji nastane u Zadarskoj županiji.

- Naravno, u ljetnom periodu ove brojke su višestruko veće, kaže John Ivan Krstičević, direktor Čistoće, aludirajući na činjenicu da se tijekom turističke sezone populacija Zadarske županije poveća nekoliko puta.

image

Ivan John Krsticevic je direktor gradske komunalne tvrtke Cistoca.
 

Luka Gerlanc/Cropix/Slobodna Dalmacija

Krstičević je direktor Čistoće postao 2020. nakon godina stjecanja iskustva kao prvi čovjek Komunalnog poduzeća ‘Bibinjac‘. Tu se, kaže, iako po obrazovanju veterinar, vrlo dobro upoznao s pristupom i izazovima zbrinjavanja otpada u skladu s održivim modelima zaštite i očuvanja okoliša. Pitanje komunalne usluge za njega predstavlja profesionalni izazov, poglavito u kontekstu zelenih politika koje promiče Europska unija. Zato je odmah po stupanju na novu dužnost počeo u Zadru uvoditi nove komunalne prakse.

- Krajem 2020. i početkom 2021. svim korisnicima podijeljeni su spremnici za odvojeno skupljanje otpada. Radi se o gotovo 1000 komada spremnika od 1100 litara namijenjen višestambenim objektima i gotovo 40.000 spremnika od 120 i 240 litara koji su namijenjeni obiteljskim objektima. U takve spremnike s narančastim poklopcem ide tzv. suha frakcija, odnosno otpad koji se mora odvajati kako bi Republika Hrvatska dohvatila ciljeve Europske unije. Ukupna vrijednost ovakvog projekta, samo za Grad Zadar, iznosila je nešto više od 6,1 milijuna kuna od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao 5,2 milijuna kuna, a ostatak je pokrio Grad Zadar.

image

Čistoća Zadar

Stipe Surac Www.stipesurac/Slobodna Dalmacija

Odluka o ovakvom načinu prikupljanja otpada, naglašava direktor Čistoće, donesena još 2018. godine i sama po sebi zahtjeva moderno postrojenje za sortiranje otpada. I na tom planu Čistoća u sinergiji s Gradom Zadrom radi velike iskorake prema projektiranju i gradnji potrebnog objekta. Njegova je lokacija predviđena na području Gospodarske zone Crno gdje bi se uskoro trebalo preseliti i samo sjedište tvrtke, a sredstva za taj značajan iskorak većim su dijelom osigurana iz europskih fondova.

- Sve zajedno ohrabruje činjenica što za takav projekt i izgradnju, Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021-2026, predviđa značajna bespovratna sredstva. Odvajanje otpada zapravo i nema alternativu. Velika većina nas se više-manje uvjerila da baš i nije jednostavno odvajati otpad pogotovo u višestambenim objektima. No, kad nam odvajanje otpada postane ”stil života” tada je sve lakše i jednostavnije. Ako okoliš želimo budućim generacijama ostaviti što čišći, onda je odvajanje otpada jedan od bitnijih koraka k tom cilju – ukazuje Krstičević.

image

Čistoća Zadar

Stipe Surac Www.stipesurac/Slobodna Dalmacija

Osim odvajanja otpada kada pričamo o očuvanju okoliša, vrlo bitnu ulogu imaju i ostali faktori koji doprinose zagađenju. Čistoća je i na tom području napravila prve iskorake. Ove godine nabavljena su tri mala autosmećara koji imaju pogon isključivo na struju. Za dva vozila dobili smo sufinanciranje od Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Vozila su namijenjena za održavanje komunalnih usluga na zadarskom poluotoku. Osim smanjenja potrošnje goriva, smanjuje se emisija CO2 i ostalih štetnih plinova.

- Također je bitno što ćemo smanjiti i količinu buke prilikom obavljanja naših svakodnevnih zadaća. Svjedoci smo uloge stare gradske jezgre tijekom sezone i zato je naš rad potrebno maksimalno učiniti efikasnim i što je moguće diskretnijim. Mislimo da smo u tom cilju napravili značajne pomake. U sljedećoj godini napravit ćemo još jedan iskorak. Nakon nabave vozila idemo u nabavu elektro čistilice za koju već imamo potpisani ugovor s Fondom o sufinanciranju – ističe direktor Krstičević.

image

Novo električno vozilo Čistoće za rad na zadarskom poluotoku

Čistoća Zadar/Slobodna Dalmacija

Uz transformaciju voznog parka najveća zadarska komunalna tvrtka ubrzano radi i na preseljenju u Gospodarsku zonu Crno. Krstičević vjeruje kako će sljedeća godina biti godina u kojoj će započeti radovi na novom i modernom objektu kakvog su djelatnici Čistoće zaslužili. Trenutna lokacija na području Voštarnice već odavno je postala neuvjetna i preseljenje u Gospodarsku zonu Crno svakako je jedan od prioriteta.

Voljeli bi da se preseljenje realizira u što kraćem roku, kaže Krstičević.

- Dokumentacija za novo sjedište je u visokoj fazi izrade, a sama izgradnja ja najmanji problem. Naime, preseljenje u Crno potrebno je organizacijski i tehnološki uskladiti s novim uvjetima poslovanja. S nove lokacije moći ćemo bolje pokrivati cijelo područje Županije, a istovremeno ćemo smanjiti prometni pritisak na gradsko područje.

image

Čistoća Zadar

Stipe Surac Www.stipesurac/Slobodna Dalmacija

Osim toga, Čistoću dogodine čeka još jedna prigoda koju valja dostojno obilježiti: 70 godina postojanja tvrtke.

- Čistoća Zadar je osnovana 14. prosinca 1953. godine. Sljedeća godina za nas je godina velikog jubileja. Nastojat ćemo se zahvaliti svim akterima koji su doprinijeli rastu i razvoju ove komunalne tvrtke te na razne načine obilježiti taj značajan datum. Ali uvijek u mislima na građane i korisnike i poboljšanje naših usluga, poručuje direktor zadarske Čistoće.

image

Čistoća Zadar

Stipe Surac Www.stipesurac/Slobodna Dalmacija
24. travanj 2024 21:07