StoryEditorOCM
4 kantunaTUŽITELJ U ZAVRŠNOM GOVORU NA SUĐENJU KALMETI I LIVAKOVIĆU

"Sve smo dokazali, osudite ga!"

Piše Željko Petrušić / Jutarnji list
9. rujna 2019. - 13:30
KALMETA

Suđenje bivšem ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti i ostalim optuženima u aferi HAC - Remorker približilo se kraju, piše Jutarnji.hr.

TEŠKE RIJEČI PADALE NA SUĐENJU U AFERI REMORKER Optuženici napali Sapunara: 'Lažeš smeće jedno! Go*no jedno'

Nakon dokaznog postupka, koji je trajao gotovo dvije godine, danas je pred vijećem Županijskog suda u Zagrebu počelo iznošenje završnih govora stranaka.

Prvi je svoj završni govor iznio zamjenik ravnateljice USKOK-a Saša Manojlović, nakon čega su uslijedili završni govori branitelja prvooptuženog Kalmete, odvjetnika Krešimira Vilajtovića te optuženog Zdravka Livakovića, odvjetnika Nediljka Ivančevića. Branitelji ostalih optuženika, pa i sami optuženici imat će priliku održati završne riječi do konca ovoga tjedna, dok se izricanje nepravomoćne presude očekuje sljedećega tjedna.

USKOK tereti Kalmetu da je povezao u zajedničko djelovanje svoga dugogodišnjeg bliskog suradnika i državnog tajnika, Livakovića, te šefove HAC-a i HC-a, već pravomoćno osuđenog Josipa Sapunara te suoptužene Milivoja Mikulića i Stjepka Bobana, s ciljem izvlačenja novca na poslovima cestogradnje.

Osim njih, optuženi su i bivši šefovi HAC-a Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević, voditelj projekta izgradnje Luke Gaženica Sandro Vukelić te bivši direktor ViaduktaDamir Kezele i Miroslav Bunić iz Zagorje Tehnobetona. Osim Sapunara, u ranijoj fazi postupka temeljem priznanja i nagodbi s USKOK-om pravomoćno su osuđeniIvan Berket iz Viadukta i Igor Premilovac, vlasnik famozne češke tvrtke Remorker preko koje se izvlačio novac temeljem fiktivnih faktura.

Kalmeti se sudi i po optužbi vezanoj uz slučaj Fimi-Medije, odnosno narudžbe famoznog filma "Prometna renesansa Hrvatske", kojega je ministarstvo 2008. platilo više od 600.000 kuna, a film nikada nigdje nije prikazan.

Zastupnik optužbe je oko sat i pol vremena prezentirao svoje viđenje provedenih dokaza iznijevši stav da su sve optužbe nedvojbeno dokazane te je zatražio da sud sve optuženike proglasi krivima i osudi po zakonu.

Pritom je posebno isticao iskaze Josipa Sapunara i Igora Premilovca koji su detaljno opisivali kako se izvlačio novac te kako su ga kasnije međusobno dijelili i predavali pojedinim optuženicima.

Više se puta osvrnuo na iskaz Drage Tadića iz Osijek Koteksa koji je ispričao da je šefovima HAC-a trebalo plaćati za "prijateljski odnos", ali i na iskaze drugih direktora velikih građevinskih firmi koji su spominjali "dogovornu ekonomiju", osluškivanje miga politike i slično.

Naglasio je kako je Sapunar naveo da mu je Livaković u više navrata kada mu je predavao novac govorio da dio ide "za Zadar i Kalmetu".

Tužitelj je upravo Kalmetu kao resornog ministra postavio na vrh, kako je rekao, koruptivne kriminalne piramide u koju je Livakovića postavio kao glavnog operativca, a koji je ujedno imao ulogu prikrivanja Kalmetine pozicije.

S druge strane, obrana Kalmete i Livakovića završni govor tužitelja nazvala je pukom konfabulacijom, držeći da se radi o paušalnim optužbama bez ijednog dokaza. Kalmetin odvjetnik naglasio je da nije proveden niti jedan dokaz koji bi teretio njegova klijenta direktno ili indirektno, osim spomenute Sapunarove tvrdnje o tome što mu je Livaković rekao.

Livakovićev odvjetnik naglašavao je kako optuženike treba osloboditi već i zbog masivnih pravnih nedostataka optužnice. Odvjetnik Ivančević pritom je istaknuo kako mu je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić jednom prilikom ponudio da će odmah pustiti Livakovića ako sve prizna i tereti Kalmetu, te kaže kako je novac išao za obranu generala Gotovine. No, Livaković, dodao je, nije imao što priznati, piše Jutarnji.hr.

25. travanj 2024 15:44