StoryEditorOCM
4 kantunaBORBA PROTIV VIRUSA

Sve su oči uprte u nebo: kiša i južina trebali bi označiti kraj širenja zaraze, evo što kažu prognostičari

Piše Damir Šarac/SD
25. veljače 2020. - 18:20

Vremenske prilike pogoduju virusu, pa tako i koronavirusu, upozorila je hrvatska kirurginja liječnica dr. Nela Sršen koja radi u talijanskoj bolnici Azienda Ospedaliera Universita u Padovi.

Dodala je kako je u tom dijelu Italije hladno i bez kiše te se u takvoj situaciji, kad je pronalazak cjepiva još neizvjestan, možemo nadati tek toplijem vremenu koje će oslabjeti širenje virusa.

Istraživači s Mount Sinai School of Medicine u New Yorku promatrali su virusima zaražene i zdrave zamorce u prostorijama s različitom klimom. Pri visokoj vlažnosti zraka iznad 80 posto virus se uopće nije prenosio, a pri temperaturama oko pet stupnjeva stopa zaraženosti bila je daleko viša nego pri temperaturi od 20 stupnjeva.

Kad bi temperatura dosegla oko 30 stupnjeva, prijenos zaraze bi prestao. Njihovo Istraživanje sugerira da relativno suhi zrak uslijed grijanja te niske temperature potiču širenje virusa.

U Dalmaciji su, za razliku od virusom zahvaćenih talijanskih regija, temperature cijele zime iznad prosjeka, a padalina gotovo da i nije bilo. Znači, negdje smo između. Vlažno i toplo virusi ne trpe, a hladno i suho im odgovara. U nas je, ponovimo, već danima toplo i suho.

Ali već od noći utorka na srijedu slijedi promjena vremena nesklona svijetu virusa. Državni hidrometeorološki zavod predviđa kako se Jadranu sa sjeverozapada najprije približava dolina s hladnom frontom.

Jačat će tramuntana, pa bura, ali škura: bit će pretežno oblačno, s mjestimičnom kišom i pljuskovima te grmljavinom, uglavnom uz obalu. Malo će ohladiti, ali onda opet ide zatopljenje; umjereno do jako jugo u okretanju na jugozapadni vjetar.

Na južnom Jadranu jak i vrlo jak južni vjetar i jugo. Na Jadranu će jutarnja temperatura biti od 9 do 14, a najviša dnevna uglavnom do 17 stupnjeva Celzija.

25. travanj 2024 00:16