StoryEditorOCM
4 kantunaGOTOVA JE ŠPICA

"Svi će u Zadru reći da im je sezona slaba, a kad ih pitate za slobodan krevet, nitko nema, svi su puni k‘o šipak. Takvi smo, kukanje nam je u krvi"

Piše AVŠ
27. kolovoza 2021. - 19:30
“Ono što je izgubljeno u lipnju i na početku srpnja, duplo nam se vratilo u drugoj polovici srpnja i kolovozu. U tom periodu, koji je bio špica sezone kao u zlatnim godinama, u Zadru nije bilo slobodnog kreveta”. Ovako kraj vrhunca sezone rezimira Klaudio Grdović, predsjednik Strukovne skupine obiteljskog smještaja koja djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Samo u gradu Zadru aktivno je preko tri tisuće iznajmljivača koji su ovu sezonu, s mislima na lanjsku, dočekivali sa strepnjom.
 
- Kako predsezonu nismo imali, a i lipanj je bio izrazito loš, početkom srpnja među iznajmljivačima nije bilo previše optimizma. Dio njih zato je odustao od turizma ovog ljeta i svoje apartmane dao u podstanarski najam. Ipak, nije takvih slučajeva bilo previše, većina je odlučila riskirati i to se nakon polovice sedmog mjeseca pokazalo kao pun pogodak. Važno je reći da se, unatoč tom lošem početku, cijene nisu spuštale - kaže Grdović dodajući kako je upravo ta činjenica rezultirala nezadovoljstvom dijela gostiju.
 
image
Luka Gerlanc/Cropix
 
- Oni su, vođeni slikom koju imaju od lani, odlučili doći na slijepo, bez rezervacije, misleći kako će na last minute shemu doći do nižih cijena. Lani je to bilo moguće, jer se davalo sve za gosta, ali ovog ljeta se zbog toga ostajalo bez smještaja ukoliko ga niste unaprijed rezervirali. To znam iz prve ruke jer sam u više navrata pokušavao naći smještaj za goste koji su tako došli bez rezervacija i nisam uspio jer nije bilo slobodnog kreveta - govori nam Grdović, dodajući kako priče o masovnom otkazivanju gostima kako bi se uzeli drugi, po višoj cijeni, jednostavno ne drže vodu.
 
- Svatko tko se bavi turizmom zna kako ide postupak rezervacija i što znači kada vama gost s vaučerom dođe u apartman. To je mogao biti pojedinačni slučaj, nikako masovna pojava - poručuje Grdović.
 
A što na samu sezonu kažu iznajmljivači?
 
- A znate kako je to kod nas. Svi će reći da im je sezona slaba, a kad ih pitate za slobodan krevet, nitko nema, svi puni k'o šipak. Takvi smo, kukanje nam je u krvi - zaključuje Grdović.   
24. travanj 2024 21:10