StoryEditorOCM
4 kantunaCENTAR ZA REHABILITACIJU U SV. FILIPU I JAKOVU NAPRAVIO PLATFORMU ZA INVALIDE

Svi su plakali kad se Zrinko spustio u more

Piše Ana Vučetić Škrbić
25. srpnja 2018. - 23:51
Zrinko-1

Na pola puta između Zadra i Biograda već pola stoljeća postoji i djeluje Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov.

Za većinu svojih korisnika, a to su djeca i odrasle osobe s većim intelektualnim teškoćama te pridruženim, često višestrukim smetnjama i oštećenjima (Down sindrom, epilepsija, autizam, cerebralna paraliza), ovaj je Centar jedini dom koji im još od davne 1969. godine pruža uslugu smještaja.
Sve to vrijeme, Centar je smješten na istom mjestu u Svetom Filipu i Jakovu, na idiličnoj lokaciji i parceli koja se proteže sve do samog mora. No, o tom moru, od kojega su bili udaljeni svega nekoliko metara, korisnici su godinama mogli samo sanjati. Jer između Centra i mora nalazi se balustrada, veliko starinsko stubište i betonski bedemi visoki pet metara koji su više od 49 godina predstavljali nepremostivu prepreku uglavnom nepokretnim korisnicima u korištenju blagodati i dobrobiti mora.
I onda se dogodilo čudo.
– Prije godinu dana posjetio nas je županBožidar Longin i tijekom obilaska doma razgovarao s našim korisnima i djelatnicima o teškoćama i problemima s kojima se svakodnevno susrećemo. Korisnici su tada, među ostalim, poveli župana u šetnju dvorištem i pokazali mu to strmo stubište zbog kojeg ne mogu do plaže, koja im je s dvorišta udaljena tek nekoliko metara. Kad je vidio o čemu se radi, župan je obećao pomoć i Centar je uskoro dobio donaciju Zadarske županije u iznosu od 160 tisuća kuna. Tim sredstvima kupili smo i postavili kosu podiznu platformu za invalide na stubištu koje vodi iz dvorišta Centra prema plaži – kazuje nam ravnateljica Centra Barbara Čirjak, koja je i sama vrlo emotivno doživjela ovu priču.

Dirljiv trenutak

Kada se Zrinko, koji je korisnik Centra više od 30 godina, u invalidskim kolicima prvi svečano spustio platformom, svi su plakali. Bio je to velik i dirljiv trenutak za sve nepokretne korisnike, koji su pola stoljeća proveli uz samo more bez mogućnosti da se u njemu okupaju.
No, silaskom sa stubišta do plaže uz pomoć platforme ipak nisu bile riješene sve prostorne barijere. Trebalo je, naime, osigurati i ulaz s plaže u more. Tu je u pomoć uskočila Općina Sv. Filip i Jakov i njihov načelnik Zoran Pelicarić, koji je obećao, a ubrzo potom i ispunio obećanje, pa je Općina s 200 tisuća kuna u cijelosti financirala idejni projekt invalidske rampe za ulaz u more. Isto tako, u pomoć oko uređenja okoliša kojim se dolazi do plaže, desetljećima zapuštenog i obraslog u makiju, stigla je općinska komunalna služba.
– Nakon raščišćavanja toga višemetarski širokog i visokog raslinja nismo samo osigurali pristup plaži već i pogled na more iz gotovo svih prostorija smještajnih zgrada Centra. Neopisiv je to osjećaj za nas djelatnike, a prije svega za korisnike. Trenutno je u Centru na dugotrajnom smještaju 86 korisnika u dobi od 12 do 73 godine iz svih dijelova Hrvatske. Svi oni sada konačno mogu koristiti blagodati mora koje su za njih višestruke, od psihosocijalne rehabilitacije i integracije osoba s intelektualnim teškoćama kroz druženja i boravak na plaži do fizioterapije u moru za bolesna stanja svih zglobova tijela. Poznate su dobrobiti mora na neuromotorička oštećenja, oštećenja leđne moždine, bolova i disfunkcije leđa, mišićne distrofije, cerebralne paralize… ukratko, mnoge dobrobiti koje more ima na poboljšanje općeg zdravstvenog stanja, kako psihičkog, tako fizičkog. I zato velika zahvala svima koji su nam pomogli u ovoj misiji da naše korisnike dovedemo moru – poručuje ravnateljica Barbara Čirjak.

 


Između Centra i mora nalazi se balustrada, veliko starinsko stubište i betonski bedemi visoki pet metara, koji su više od 49 godina predstavljali nepremostivu prepreku uglavnom nepokretnim korisnicima u korištenju blagodati i dobrobiti mora

 

RAVNATELJICA ČIRJAK
Otvoreni smo za sve
Odlična je vijest kako će ovu rampu moći korisiti svi koju za njom imaju potrebu jer nemaju mogućnost prilaska moru.
– S obzirom na naša iskustva s prostornim barijerama i činjenicu da su, nažalost, plaže koje osiguravaju propisan pristup osobama s tjelesnim invaliditetom vrlo rijetke, naš Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov otvoren je za sve članove naše zajednice koje muči ovaj problem – kaže nam ravnateljica Čirjak.

 

Trenutačno je u Centru na dugotrajnom smještaju 86 korisnika u dobi od 12 do 73 godine iz svih dijelova Hrvatske

25. travanj 2024 07:25