StoryEditorOCM
4 kantunaKLJUČNA JE OBDUKCIJA

Svjedoci: Nije bilo prekida glazbe! Radeta: Vlasnici Ledane se žele izvući. Šest svjedoka je potvrdilo da je poginuli mladić bio gost noćnog kluba!

Piše Ivica Nevešćanin
11. srpnja 2022. - 14:12

„Nalaz obdukcije na stradalog irskog državljanina još nije dostavljen Županijskom državnom odvjetništvu s napomenom da smo dobili obavijest da će patolog nastojati isti dostaviti do 15. srpnja”, odgovorio nam je u ponedjeljak Denis Sokol, glasnogovornik ŽDO-a u Zadru.

Dok se čeka nalaz obdukcije, policija pokušava rekonstruirati događanja koja su prethodila padu s bedema i pogibije 20-godišnjeg mladića iz Irske prošlog četvrtka rano ujutro.

Istog dana kada se saznalo za njegovu smrt, predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta izjavio je da je stradali mladić bio smješten kod njega te da je te noći u klubu Ledana došlo do prekida glazbe u trajanju od pola sata u razdoblju od jedan do dva sata iza ponoći. Prekid glazbe tako se nametnuo kao vrijeme koje se pokušalo dovesti u vezu s okolnostima pada mladog gosta, zajedno s ostacima polomljenog stakla i inventara u ledani, kojeg su u četvrtak prijepodne snimili naši novinari. 

Naime, stradalog mladića oko 4.45 sati pronašli su djelatnici Čistoće koji su dolazili u jutarnju smjenu. Odmah su nazvali hitnu pomoć, a potom i policiju. Kad je policija došla na mjesto događaja, tamo je već bila Hitna pomoć, a mladiću nažalost nije više bilo pomoći.

Je li dakle bilo prekida glazbe u noći 7. srpnja te ima li taj događaj ikakve veze s okolnostima pogibije 20-godišnjaka?

Zadarski.hr je razgovarao s nekoliko osoba koje su te večeri bile u Ledani. Svi naši sugovornici tvrde da u razdoblju od 22.30 pa do 3 sata iza ponoći, glazba u Ledani nije stala, odnosno da se ni u jednom trenutku nije prekidala. To, ističu, mogu potvrditi nadzorne kamere na kojima se vidi da se na glavnom podiju Ledane cijelu noć zabavljalo oko 300-400 ljudi, da tijekom večeri i noći nije bilo nikakvih incidenata, naprotiv, atmosfera je bila dobra i večer je prošla mirno. Točno u tri sata, do kada mogu puštati glazbu na otvorenome, Ledana je ugasila glazbu, a gosti su počeli napuštati prostor Perivoja. Oko 4.15 sati perivoj su među zadnjima napuštali konobari i neki su tada vidjeli otvorena vrata skladišta Čistoće i radnike koji dolaze na posao. No tek sutradan ujutro, nakon što su se probudili, saznali su iz medija za pad i smrt 20-godišnjeg mladića.

- Cijelu noć nije bilo nikakvih prekida programa, glazba je svirala non-stop. Osim preko kamera takva se stvar može provjeriti i preko uređaja za emitiranje glazbe jer digitalni trag ostaje. Ne znam zašto je netko spominjao prekid glazbe, jer njega nije bilo – tvrdi jedan od naših sugovornika.

Direktor Čistoće Ivan John Krstičević potvrdio nam je da su njihovi djelatnicu pronašli tijelo mladića oko 4.45 sati. Prema njegovim riječima, to je bila druga ekipa djelatnika koja rano ujutro počinje uređivati grad, a prva je došla na posao oko 4 sata, što odgovara tvrdnji našeg sugovornika da je na odlasku iz Ledane, oko 4.15 sati već vidio otvorena vrata skladišta Čistoće. No, kako nam kaže direktor Krstičević, ta prva ekipa radnika nije primijetila mladića u skladištu. Znači li to da mladić do tada nije pao, ili ga oni nisu vidjeli, direktoru nije poznato, ali sve što su njegovi djelatnici znali o događaju, rekli su policijskim istražiteljima.

Drugi naš sugovornik ukazuje na zanimljiv detalj, da je mladić pao u rupu ali ne sa strane bedema na kojima se nalazi Ledana, odnosno dio parka kojeg koristi noćni klub, nego s dijela bedema koji gledaju prema staroj Tehničkoj školi. Taj dio bedema nije bio osvijetljen i dosta je dalji od DJ pulta, odnosno glavnog plesnog podija. Stradali mladić iz Irske na sebi je imao dres s ”kariranim” uzorkom, no sugovornici s kojima smo razgovarali ne sjećaju se da su takvu osobu tijekom večeri vidjeli u klubu, jer je vladala iznadprosječna gužva.

Također je zanimljiva činjenica da je mjesto s kojeg je navodno pao mladi Irac značajno udaljeno od mjesta s kojeg je prije četiri godine pao 20-godišnji Nizozemac. On je tada, kažu nam, također pao u otvor na bedemima (skladište Čistoće) ali u neposrednoj blizini DJ pulta. Gosti kluba su to odmah primijetili i tražili da se zaustavi glazba. Da se ne bi stvarala panika glazba je postepeno utišana, a jedan od suvlasnika, Branimir Markov, pozvao je hitnu pomoć i policiju, no nesretnom mladiću, koji je ležao u krvi, nije se više moglo pomoći.

Ovaj put, tvrde naši sugovornici, nitko nije znao da se dogodio pad, nitko nije tražio prekid glazbe, niti je itko stradalog mladića tražio. Ni tijekom noći, ni nakon što je Ledana završila s radom. Nakon što je prestala glazba oko 3 sata, jedan od gostiju kojem se nije svidio nagli prekid zabave, gurnuo je stol i razbio nekoliko staklenih predmeta. Nakratko je došlo do naguravanja, no zaštitari su smirili situaciju i ispratili gosta iz perivoja. Taj događaj službeno nije bio prijavljen policije jer se dogodio izvan radnog vremena.

Nakon svega ponovno smo nazvali gradskog vijećnika Daniela Radetu kojem smo prenijeli saznanja da te večeri nije bilo prekida glazbe, no on je ostao kod svojih prvotnih izjava.

- Nakon što je događaj izašao u medije, svi odgovorni ljudi pokušavaju skrenuti pažnju na neke druge sporedne detalje od onih najbitnijih, pa tako i oko prekida glazbe. Ne znam s kim ste vi razgovarali, ali ne bih se čudio da je među njima i netko tko radi u Ledani pa mu nije ni previše stalo da se dozna prava istina. Do prekida glazbe je sigurno došlo jer sam o tome razgovarao s nekoliko svjedoka koji su te večeri bili na Trgu Petra Zoranića. Naprotiv, kako je prekid između jedan i dva sat trajao oko pola sata, grupa gostiju je napustila klub i spustila se na Trg Petra Zoranića gdje je se zagužvalo. Nije im bilo jasno što se događa i odlučili su otići – tvrdi Radeta i nastavlja iznositi nove informacije.

- Ne znam ima li prekid glazbe veze s pogibijom mladića, niti ja to tvrdim, zato bi bilo dobro kad bi se snimci s nadzornih kamera javno objavili. Živim nedaleko tog prostora i već deset godina nemam normalni život zbog preglasne glazbe i buke koja se širi iz tog noćnog kluba. Taj mladić je našao smještaj preko moje agencije i policija me kontaktirala kako bi preuzeli njegove stvari. Odsjeo je sam, ali je tijekom boravka stekao društvo s kojim se družio i navečer izlazio. Vidim sada da se neki žele izvući od odgovornosti i dovode u pitanje činjenicu da je taj momak uopće bio gost Ledane. On je bio gost sto posto, to je potvrdilo šest svjedoka koji su te večeri s njim ušli u Ledanu nešto iza ponoći. Što se kasnije događalo među njima, jesu li se razišli ili ne, ne znam, ali on je tu noć sigurno bio gost Ledane – tvrdi Radeta dodajući da je sva svoja saznanja iznio i policiji.

Podsjetimo, Miho Vuković, uz Branimira Markova jedan od suvlasnik Ledane, u subotu nam je rekao da stradali mladić nije bio njihov gost, odnosno da je mogao ući u Ledanu nakon završetka radnog vremena i pasti. Zbog toga smo od Vukovića tražili da nam, među ostalim, odgovori, kako zna da mladi Irac te noći nije bio gost Ledane. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

U rasvjetljavanju cijelog događaja, čini se, ključan bi mogao biti nalaz obdukcije koja bi trebala što preciznije ustanoviti vrijeme smrti: je li mladić poginuo iza 4 sata, odnosno nakon zatvaranja Ledane, ili prije, dok je još trajao program u tom noćnom klubu. 

20. travanj 2024 05:40