StoryEditorOCM
4 kantunaTREĆE SUĐENJE

Svjetski prvak u džiu-džicu bivši policajac, 44-godišnji Vedran Ikić oslobođen optužbe da je pokojnom Denisu Paraću pomagao u bijegu pred policijom!

Piše Božana Sviličić
17. veljače 2020. - 19:21

U trećem ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Zadru u ponedjeljak, svjetski prvak u džiu-džicu i bivši policajac, 44-godišnji Vedran Ikić nepravomoćno je oslobođen optužbe da je pokojnom Denisu Paraću (41) pomagao u bijegu pred zakonom.

Ikić se teretio da je Paraću posudio motor i kacigu kako bi ovaj lakše skrivao, no Parać je u noći sa 5. na 6. travnja prošle godine na istom motociklu poginuo upravo u bijegu pred policijom. Izletio je izvan kolnika te je uslijed zadobivenih ozljeda na mjestu poginuo. Od kraja kolovoza prošle godine nalazio se na potjernici za oružani napad na kuću odvjetnika Augustina Sudinje u Sukošanu, te preprodaju narkotika.

Iako ga je sutkinja Općinskog suda u Zadru Danijela Zubčić Poljak dosad dva puta Ikića osudila na 18 mjeseci bezuvjetnog zatvora viši sudovi su ukinuli presude, pa ga je u novom suđenju oslobodila krivnje.

Sutkinja se u novoj presudi vodila stajalištem Županijskog zagrebačkog suda koji je ukinuo osuđujuću presudu navodeći kako je Ikić zajedno s Paraćem bio osumnjičen za isto kazneno djelo, te je imao interes da ostane neotkriven. Stoga, kako navodi sud, nije mogao pružiti pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela ako je u njemu i sam sudjelovao.

U ranijem postupku iz činjeničnog opisa kaznenog djela izbačeno je dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom koje se odnosilo na napad na odvjetnika Augustina Sudinju u Sukošanu kojem su prethodno izrešetani automobil i bačena bomba u dvorištu u Sukošanu.

- Nisam kriv. Nisam pomagao Paraću u bijegu, niti sam bio upoznat s tim što je počinio. U tom sam periodu jedino pomogao policiji da se on preda pravdi - rekao je Ikić na sudu.

Opovrgavajući krivnju pojasnio je kako je njegov motor bio u garaži Paraćeve supruge jednako kao i kaciga, te da je Parać sam, a da on to nije znao koristio motor. Svjedoci napada na kuću odvjetnika Sudinje tvrdili su da je napadač došao na bijelom motoru, vrlo sličnom onome kojeg je Ikić posudio Paraću. Potvrdili su i da je Parać u tom napadu imao pomagača, koji nije izravno sudjelovao u ispaljivanju 30 metaka iz automatske puške u parkirani automobil Volvo u vlasništvu odvjetnika Sudinje i bacanje bombe u dvorište, već mu je služio kao osiguranje i izvidnica. Pojasnio je kako dati motor nekome ne znači osigurati mu i bijeg, niti da je moguće pokrenuti postupak protiv mrtve osobe.

- Dati nekome motor nije sredstvo za bijeg. Parać je šetao po trgovinama i kupovao. A nitko ga nije prijavio. S druge strane nema dokaza da je Parać počinio kaznena djela za koja se tereti – naveo je na sudu Ikićev odvjetnik Branimir Zorica.

24. travanj 2024 06:57