StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO JE ŠEST TALIJANA NA RIBARICI RADILO KOD DUGOG OTOKA, A NIJE IM PRVI PUT?

Talijani: Nismo bili u krivolovu! Policija: Sumnjamo da su parangalili! Kazna: 36.000 kuna i - idu kući!

Piše M. Gugić, I. Nevešćanin
4. rujna 2019. - 19:30
glavna

Šest talijanskih ribara uhićeno je u srijedu u Zadru zbog nezakonitog prelaska državne granice i ulaska u hrvatsko teritorijalno more. Zapovjednik broda (48) i pet članova posade u dobi od 25 do 57 godina, privedeni su zajedno s ribaricom u Zadar gdje je protiv njih pokrenut prekršajni postupak. Talijanski ribari granicu su ilegalno prešli u 6.53 sati ispod Dugog otoka, ali nisu bili u krivolovu, branio se tijekom istrage 48-godišnji zapovjednik ribarice "Mario LC" koja je u ovoj godini već dva puta nezakonito prelazila hrvatsku granicu.

Načelnik postaje Pomorske i aerodromske policije Zadar Maksimilijan Surić rekao je kako je prve informacije o ulasku talijanske ribarice u hrvatsko teritorijalno more zabilježio Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka Ravnateljstva policije, smješten u Zadru.

- Nalazili su se ispod Dugog otoka, sumnjali smo da su u ribarenju, a utvrđeno je da su u teritorijalne vode ušli oko 1,700 metara. Pomorska policija uputila je plovilo na poziciju, talijanski brod je preko 16. kanala upozoren da se zaustavi, ali na naš poziv nisu odgovorili niti se zaustavili. U 7.10 sati počeo je progon, ribarica je u 7.18 prošla državnim vodama, a u 7.37 sati je bila u međunarodnom vodama. Utvrđeno je da brod ne ribari, nego da je nezakonito ušao i izašao kroz državnu granicu – kazao je načelnik Surić. Policija je krenula za talijanskom ribaricom i oko 7.50 sati sustigla je 1,8 nautičkih milja od državne granice.

Brod je potom priveden u Zadar gdje ga je odmah pretražio ribarski inspektor. On je utvrdio da se ribarica već tri dana nalazi u ribarenju, a nadzor je provela i Lučka kapetanija koja je utvrdila određene nepravilnosti u sklopu sigurnosti stranih ribarskih brodova.

- Nacionalni pomorski centar je ove godine u još dva slučaja zabilježio nezakoniti prijelaz granice od strane iste talijanske ribarice. Prvi je slučaj zabilježen 21. svibnja u jutarnjima satima, a drugi 19. srpnja oko 21.30 sati. Ukupne sankcije za prelazak granice za članove posade i zapovjednika sve skupa iznose oko 36.000 kuna. Nakon što prekršajni postupak završi i oni plate kaznu, bit će pušteni na slobodu – objasnio je postupak načelnik zadarske pomorske policije.

Zapovjednik broda je u istrazi priznao da je nezakonito ušao i izašao kroz hrvatsku državnu granicu na moru, ali ne zbog ribarenje. Kao razlog zašto je ušao u hrvatsko teritorijalno more naveo je snažne morske struje koje su mu brod gurale prema našoj obali. Policija ipak sumnja da je pravi razlog bio nezakonito ribarenje parangalima.

Prilikom privođenja u Zadar talijanski ribari nisu bili prijateljski raspoloženi prema novinarima, uglavnom su ih psovali pokazujući im "srednji prst".
 

19. travanj 2024 18:54